Altın/Dolara Perşembe Cuma uyarısı! Tahmini duyan tetikte beklesin

Altın/Dolara Perşembe Cuma uyarısı! Tahmini duyan tetikte beklesin

FED faiz kararı sonrasında altın yeni haftayı yatay seyirle karşılarken, bu hafta için Perşembe ve Cuma günleri kritik günler olarak öne çıktı. Yatırımcılar altın fiyatlarında düşüş yaşanıp yaşanmayacağını merak ederken, iki uzmandan çarpıcı piyasa değerlendirmesi geldi.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararı açıklaması sonrasında altın 3 haftanın ardından ilk defa kırmızıya döndü. 1967 dolar/ons seviyesinde yeni haftayı açan altın, hafta boyunca dalgalı bir seyirde ilerledi. FED faiz kararından önce alıcılı seyreden altın, 1982 dolar/ons seviyesine gelerek en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Beklentiler doğrultusunda ilerleyen FED, 25 baz puan faiz artırımı yaparken, Başkan Jerome Powell Eylül ayında tekrardan faiz artırım kararı alabileceklerini belirtti. Enflasyonda yüzde 2 hedefine bağlılıklarını vurgulayan Powell, enflasyon dirençleri olabileceğini de aktardı.

Altın ise şahin FED sonrasında satış baskısına maruz kalarak haftayı satıcılı tamamladı. 1959 dolar/ons seviyesinden haftayı kapatan altın, yüzde 0,1 kayıp yaşadı. Yaşanan gelişmeler sonrasında ons altının fiyatı yeni haftada 1992 dolar seviyesine gerileme gösterdi.

yeni-proje-9.jpg

GRAM ALTINDAKİ HAREKETLİLİK BİTMİYOR

Gram altın ise Cuma gününü önceki kapanışa göre yüzde 0,5 üzerinde 1695 liradan kapattı. Altının gramı, yeni güne yatay seyirle başlarken 1695 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalar içinde çeyrek altın 2.790 lira, Cumhuriyet altını ise 11.240 liradan satışa çıkıyor.

PERŞEMBE VE CUMA GÜNÜNE DİKKAT

Piyasalarda bu hafta önemli verilere ulaşılacak. Yurt içinde 3 Ağustos Perşembe günü TÜİK Temmuz 2023 enflasyon verisini açıklayacak. Yurt dışında ise Cuma günü ABD tarım dışı istihdam vergisi belirlenecek. Altın fiyatlarının son durumu da bu iki önemli olaya göre belli olacak.

“Enflasyon rakamının yüksek geleceğini tahmin ediyorum” sözleriyle yeni bir tahminde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Beraberinde döviz kurlarında ve altın ve gümüş fiyatlarında TL bazında yükselişler görebiliriz” dedi.

yeni-proje-10-001.jpg

GERİ ÇEKİLMELERE ALDANMAYIN!

Son köşe yazısında, “Altının ve gümüşün ons fiyatlarında yatay seyir devam ediyor. Beklediğimiz bant aralıkları geçerli. Altının ons fiyatında (xau/usd) 1.935-1.985 dolar. Bu volatilite oldukça yüksek olabilir. Tüm enstrümanlarda geri çekilmelerin kalıcı olmayacağını, yükselişin devam edeceğini öngörüyorum” diyen Memiş, yatırımcıyı uyardı.

ALTINI ATEŞLEYECEK HAREKET

Adrian Day Asset Management Başkanı Adrian Day ise, FED'in son açıklamaları ve hala süren enflasyonu altın için yükseliş olarak gördüğünü belirterek “Fed’in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşıyoruz, ancak enflasyon oranı, yüksek petrol fiyatlarının ekonomiye yansıması, ulaşımı ve mağazalardaki çoğu ürünü etkilemesi nedeniyle birkaç ay içinde tersine dönüp tekrar yükselişe geçebilir. Enflasyon düşürülmeden zamlara son vermek altını ateşleyecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN