Araba Almayı Unutun! Öyle Bir Zam Geliyor ki "Yok Artık" Diyeceksiniz

Araba Almayı Unutun! Öyle Bir Zam Geliyor ki "Yok Artık" Diyeceksiniz

Arabam.com Pazarlama Müdürü Naim Çetintürk, sıfır ve ikinci el otomotiv sektörüne ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. İkinci el araç alımında geleneğin değiştiğine vurgu yapan Çetintürk, artık "Yüksek kilometre düşük ücret" döneminin başladığını belirtti. Çetintürk, Sıfır araçlar içinde yıl sonunda yüzde 60'lara varan bir artışın yaşanacağını söyledi. İşte Çetintürk'ten otomotiv sektörüne dair önemli açıklamalar.

Yaşanan çip krizi ve Rusya-Ukrayna savaşının yaşanmasıyla beraber otomotiv sektörü derinden etkilenmeye başladı. Yüksek fiyatlardan dolayı sıfır araçların yanına yaklaşılmazken, ikinci el araç alımında ise araç sahipleri yüksek kilometreli araçlara yöneldi. Katıldığı bir Youtube kanalında otomobil sektörüne dair değerlendirmelerde bulunan Arabam.com Pazarlama Müdür Naim Çetintürk, enflasyonla beraber yüzde 35 civarında zam gelebileceğini ve 2022 yılının sonunda sıfır araç fiyatlarında yüzde 60, ikinci el araç fiyatlarında ise yüzde 80'lik bir artış olacağını belirtti.

araba.jpg

"SIFIR ARAÇ FİYATLARINDA YÜZDE 60'LIK ARTIŞ OLACAK"

Yaşanan çip krizinin sıfır araç fiyatlarının yanı sıra özelliklerini de etkilediğini ifade eden Çetintürk, bazı markalarda elzem özelliklerde çip kullanıldığını belirtti. Enflasyona göre her ay yüzde 3 ila 6 oranına araçlara zam geldiğini söyleyen Çetintürk çip krizinin de 2023 yılının sonlarına kadar devam edebileceğini öngördü. Yılbaşından bu yana araç fiyatlarında yüzde 18 ila 22 civarında bir artış yaşandığının altını çizen Çetintürk şunları kaydetti:

"Şu an yılın 3'te 1'ini tamamlamış bulunuyoruz. Ve yılbaşından bu yana yüzde 18 ve 22'lik bir artış var. Böyle devam ederse yıl sonunu yüzde 60'lar ile kapatacağız. Burada çip krizinden bahsetmek mümkün. Elbette Rusya ve Ukrayna krizinden dolayı tedarik sorunu ve lojistik sorunu yaşandı"

ip-001.jpg

İKİNCİ EL ARAÇLAR 2022 YILINI YÜZDE 80 ARTIŞLA KAPATABİLİR!

Çetintürk, İkinci el araç fiyatların ise yaşanan çip krizi, üretim pazarının daralması ve sıfır araç fiyatlarının yükselmesi ile talepte yaşanacak olan yoğunluktan kaynaklı sene sonunda yüzde 80'leri bulacağını ifade etti. Çetintürk, yılbaşından bu yana ikinci el araç fiyatlarında yüzde 15 ila yüzde 20 aralığında artış yaşandığını ifade etti. Ülkede üretilen araçların, ülkeye yurt dışından ithal edilen araç sayısının düşürdüğünü belirten Çetintürk, bu durumların araç sayısını düşürdüğünü bundan dolayı da araç alacakları ikinci el araç satışına yönlendirdiğini söyledi.

otoo.jpg

YÜKSEK FİYATLAR ESKİ MODELLERE YÖNLENDİRDİ

Türkiye'de ikinci el otomobiller arasında en çok satışı yapılan markaların, Fiat, Ford, Hyundai ve Dacia modelleri olduğunu belirten Çetintürk, ikinci el araç alımında artık eski modellerin satışa çıktığını söyledi. Kurdan dolayı yorgun araçların şu an piyasada revaşta olduğunu belirten Çetintürk, "Eskiden dönüp bakmadığımız Tofaş grubunun spesifik modelleri şu an 45 bin lira civarlarında. Açıkçası satılan araçların yüzde 40'ı 20 yaşlarında. Önceki süreçte bu oranlar yüzde 25 civarlarındaydı." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN