Fed 50 baz puanlık faiz artırımına gitti

Fed 50 baz puanlık faiz artırımına gitti

Piyasaların merakla beklediği Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararı açıklandı. Fed, politika faizinde 50 baz puan artışa gitti ve yüzde 0,75-1.00 aralığına yükseltti. Fed, böylece 2000 yılından beri en geniş çaplı faiz artırımı kararını almış oldu. Fed Başkanı Powell yaptığı açıklamada "faiz artışı sürebilir" mesajı verdi.

Fed, küresel piyasalarda son yılların en çok merak edilen faiz kararını açıkladı. Piyasalarda oluşan beklentilere paralel olarak Fed, politika faizinde 50 baz puanlık artışa gitti.

Bankadan yapılan açıklamada, rekor enflasyon rakamlarının kontrol altında tutulabilmesi için ilerleyen dönemlerde de faiz artırımı kararlarının alınabileceği belirtildi.

Fed ayrıca Ukrayna'nın Rusya tarafından işgali ve Kovid-19 nedeniyle Çin'de başlayan kapanma tedbirleri nedeniyle enflasyonun daha da büyüyeceği ve lojistik sorunlarının oluşabileceği konusunda uyardı.

Banka ayrıca 1 Haziran'dan itibaren bilançoyu düşüreceklerini de açıkladı.Fed'in ekonomiyi Kovid-19 pandemisinin etkilerinden korumaya çalışırken 9 trilyon dolara yükselen bilançosunu haziran, temmuz ve ağustos aylarında her ay 47,5 milyar dolar azaltımına izin verileceğini ve bu düşüşün eylül ayından itibaren aylık 95 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtildi.

Karar vericiler bu haftaki toplantıdan sonra yeni ekonomik tahminlerde bulunmadı ancak mart ayındaki toplantıdan bu yana toplanan verilerin enflasyon, ücret artışı ya da iş alımının yavaşladığına dair işaretler taşımadığına dikkat çekiliyor.

Fed, bir önceki toplantının yapıldığı mart ayında, 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek, politika faizini 25 baz puan artırmıştı.

Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell, konuşma yapacak. Yatırımcılar ise Powell'ın konuşmasında yeni artış sinyalleri arayacak.

Fed Başkanı Jerome Powell bugün açıklanan karar öncesinde verdiği demeçlerde "Yüzde 2'lik enflasyona geri gelmek için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız." ifadesini kullanmıştı.

POWELL'DAN YÜKSEK ENFLASYON VURGUSU

Fed Başkanı Jerome Powell kararın ardından basın mensuplarının önüne çıktı. Powell'ın konuşmasında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

"Enflasyon hedefin oldukça üzerinde. Enflasyonu aşağı çekmek, iş gücü piyasasını güçlü tutmak için zaruri. Ücretlerde son yılların en hızlı artışları yaşanıyor. Ücretler özellikle hizmet sektöründe yükseliyor. İşgücü piyasasında arz ve talebin dengeye geldiğini görüyoruz.

Faiz oranlarında artışın devam etmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. FOMC önümüzdeki birkaç toplantıda 50 baz puanlık artışları masada görüyor. Halihazırda oldukça belirsiz olan artımı daha belirsiz hale getirmekten kaçınacağız.

Ekonomi gücünü koruyor ve daha sıkı para politikasını kaldırabilir. FOMC, işgücü piyasasına daha çok katılımın olacağını öngörüyor. Bununla birlikte istihdam yaratma hızı yavaşlayacak.

75 baz puanlık artış FOMC'nin aktif olarak değerlendirdiği bir şey değil. Görmeyi beklediklerimizi görürsek, 50 baz puan faiz artırımı gelecek 2 toplantıda masada olacak. Eğer gerek duyarsak faizi nötr seviyenin ötesine taşımaktan tereddüt duymayız.

Enflasyonun doğru yolda olduğuna ilişkin kanıtlar görmek istiyoruz. Kısa vadeli enflasyon bekleyişleri oldukça yüksek. Savaş ve Çin'deki kapanmalar manşet enflasyon üzerinde etkili olacak.

FOMC açık işler/işsizlik oranında gelişme görmek istiyor.

FOMC, yüksek enflasyonun istenmeyen bir şey olduğunu anlıyor. Sıkı politika süreci hoşa giden bir süreç olmayacaktır.

Faiz artırımından memnun değiliz, ancak fiyat istikrarını sağlamamız gerekli. Ekonomide hiçbir şey bir resesyona işaret etmiyor. Resesyona yol açmadan istikrarı sağlama konusunda iyi bir şansımız var.

Tipik olarak resesyonda yüksek işsizlik oranlarının görülmesi gerekir ancak şu anda iş gücüne yüksek talebin olduğunu görüyoruz.

Fed enflasyon görevine odaklanacak. Ücret artışlarının bir sarmala dönüşmesine imkan veremeyiz.
Ücretler ve enflasyon konusunda ilerleme görmeyi arzu ediyoruz.

Politikayı kısıtlayıcı bir seviyeye çıkarmamız kesinlikle olası. Eski Fed başkanlarından Paul Volcker'in doğru şeyi yapmak için cesareti vardı. Tarihi olarak büyük enflasyon şoklarıyla karşı karşıya kaldık. Bununla mücadele sıradan bir iş değildir.

Nötr seviyeye ulaştığımızda daha ne kadar yukarı gideceğimiz konusu masada olacak.

Bilançonun daraltılmasına başlamak için seçtiğimiz 1 Haziran sihirli bir tarih değil, sadece o günü seçtik. Bilançonun daraltılmasının yıl içinde 25 baz puanlık bir faiz artırımına eşit etki yapacağı tahmin ediliyor.

İnsanların Fed'in fiyatları onarmak için çalıştığını biliyor olmaları önemli. Fed'in bir kredibilite sorunu olduğunu düşünmüyorum. Piyasalar FOMC'nin yönlendirmesinin güvenilir olduğunu düşünüyor.

Enflasyonu yüzde 2'ye getirmek biraz acı verici olabilir, ancak yüksek enflasyon ile mücadele etmemek daha acı verici olur."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN