Araba kullanırken o hatanın bedeli en az 100 bin TL! Tasarruf yapacağım derken ek masraf ödemeyin

Araba kullanırken o hatanın bedeli en az 100 bin TL! Tasarruf yapacağım derken ek masraf ödemeyin

Akaryakıt, KASKO, lastik, sigorta ücretlerinin artmasına karşı tasarruf etmek isteyen araç sahipleri, bilmeden yaptıkları bir hata sonucu en az 100 bin TL'lik ek masrafa neden olabiliyor. İşte detaylar...

Ortalama 850 bin TL'ye alınan bir otomobille beraber yapılan KASKO, sigorta, akaryakıt, bakım fiyatlarıyla ödenen toplam bedel 1 milyon TL'yi bulabiliyor. Artan fiyatlar karşısında tasarruf etmek isteyen araç sahipleri ise yöntemler arıyor.

Özellikle otomobil sahiplerinin en çok kullandığı tasarruf yöntemlerinin başında ise araçlardaki 'ekonomik mod' ve 'start-stop' özellikleri geliyor. İkisi de yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen yöntem olsa da doğru ve yerinde kullanılmazsa fatura sürücüye pahalıya patlıyor.

ARABAYI SÜREKLİ DÜŞÜK DEVİRDE KULLANMAK ZARARLI MI?

ATV Haber'e konuşan sürüş eğitmeni Rıdvan Kayacı, "Motorun kendi iç hacminde kapasite azaltmasına, yakıtın daha fazla yakılmasına, yağlama yakılmamasına ve sıkıştırarak da bir takım filtrelerimizin tıkanmasına sebep olur" dedi.

İleri sürüş teknikleri uzmanı Serkan Çabuş ise, "Devir saati binden, dört bin devire kadar beş bin devire kadar da çıkabiliyor. Biz sürekli düşük devirlerde kullandığımız zaman, yüksek devire geçtiğimiz zaman tabii ki motorda ister istemez bir aşınmaya da sebep olabilir bu. Uzun vadede motorumuzu da yormuş olabiliriz" diye konuştu.

UZUN YOLDA EKONOMİK MOD KULLANIRSAK NE OLUR?

Ekonomik mod, adından da anlaşılacağı gibi daha az yakıt tüketilmesini sağlarken, uzmanlar uzun yolda işlerin değiştiğini söylüyor. Örneğin, şehirler arası kullanımda araç sahibine bu modun zararı en az 100 bin TL.

Sürüş eğitmeni Rıdvan Kayacı, "Ekonomik modda hızlı gitmek istersek bu aracı performansını artırmaz, azaltır ve araca ekstra bir yük bindirir. Bu da aracımızın motoruna zarar verir" dedi.

Start-stop özelliği devredeyken, araç her durduğunda motor da otomatik olarak duruyor. Amacı yakıt tasarrufu olan söz konusu özelliğin de araca zarar verebileceğini söyleyen Rıdvan Kayacı, "Bu durma çalışma, stop etme esnasında aracınıza mekanik olarak zarar veriyor. Bunu mümkün olduğu kadar az kullanmak gerekiyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN