Araç sahiplerine kötü haber! Akaryakıta görülmemiş zam geliyor... Deposunu şimdiden dolduran kazanır

Araç sahiplerine kötü haber! Akaryakıta görülmemiş zam geliyor... Deposunu şimdiden dolduran kazanır

Avrupa Birliği'nin Rus petrolü üzerindeki yaptırımları devam ederken yeni yaptırımların da bugün devreye gireceği belirtirdi. AB'nin yaptırımlarının daha Sarsıcı bir hale gelebileceği aktarıldı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm gelişmeler…

Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte gündemde yer alan yaptırımlar da bugün itibariyle yürürlüğe girecek. Avrupa Birliği'nin Rus petrolü üzerindeki ambargosu bugün yürürlükte yer alırken sonuçlarının da sarsıcı bir boyuta ulaşacağı ifade ediliyor. Hemen hemen dizel ihtiyacının yarısı Rusya'dan ithal edilirken 5 Aralık tarihinde devreye alınan ham petrole yönelik yaptırımlardan daha sarsıcı bir sonuç oluşabileceği aktarıldı. 5 Aralık 2022 tarihinde Rusya'dan deniz yoluyla ithal edilen ham petrol için uygulanan ambargo Rus rafineri petrol ürünlerine de uygulanacak. Bu kapsamda AB ve G7 ülkeleri petrol ürünlerine yönelik tavan fiyat uygulamasına geçecek. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm gelişmeler…

SONUÇLARI ÇARPICI OLACAK


Cuma günü yapılan anlaşma kapsamında Moskova üzerindeki gelir akışını arttırmak ve baskıyı kaldırmak için yeni uygulamalar devreye giriyor. Yeni uygulamalar kapsamında dizel gibi birinci sınıf Rus Petrol ürünlerine varil başında 100 dolar, fuel oil (sıvı yakıt) gibi ürünlere ise varil başına 45 dolar tavan fiyat uygulaması yapılacak.

akaryakit-indirim-1.jpg

Uygulamanın başlaması ile birlikte Batılı sigorta ve nakliye şirketlerinin belirlenen sınır altında Rus petrol ürünlerini sigorta kapsamına alamayacak. Bununla birlikte ürünlerin de taşınması engellenmiş olacak. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından yapılan Twitter paylaşımı ile birlikte G7 ülkeleri ile alınan bu kararın Rusya gelirini azaltacağı ve küresel enerji piyasalarını da istikrarlı bir şekilde güvence altına alacağı aktarıldı.

5 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe alınan karar kapsamında 60 dolar olarak belirlenen Rus ham petrolü için üst sınır yeniden gözden geçirilecek. Alınan kararlar kapsamında uluslararası dolaşımda Rus petrolünün kısıtlanması amaçlanmaktadır. Ancak alınan kararların sınırın altında olması nedeniyle istenilen etkiye ulaşılamadı. Alınan kararlar kapsamında Rusya AB'nin fiyat sınırlamasına uyan ülke ve şirketlere de 1 Şubat 2023 tarihi itibariyle yasak getirdi. Rusya AB tarafından alınan kararlara doğrudan ya da dolaylı bir şekilde uyan ülkeler için her aşamada tedarik yasağı getirdi. 5 ay boyunca boyunca yürürlükte olacak olan kararda yalnızca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin izniyle istisna yapılabilecek.

petrol-indirim.jpg

PETROL FİYATLARI YÜKSELEBİLİR


AA muhabirine konuşan Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, Rus ham petrolünün 60 dolar altında satıldığını ve bunun tavan fiyat uygulaması ile alakalı olmadığını piyasa koşullarından kaynaklandığını ifade etti.


Bugün yürürlükte alacak ambargo kapsamında tavan fiyat uygulamasının 5 Aralık'ta alınan karara göre daha derin bir etkiye sahip olacağını ifade eden Mathonniere, bunun etkilerinin Hemen gerçekleşmeyeceğinin de altını çizdi.

brent-petrol-1.jpg
AB ve ABD'nin yaptırımlar öncesinde ürün stokladığını dile getiren Mathonniere, artçı şokların da bir süre erteleneceğini sözlerine ekledi. Mathonniere,Intercontinental Exchange’de (ICE) işlem gören düşük sülfür seviyesindeki vadeli gazyağı fiyatlarının, yaptırımların devreye girmesine bir gün kala yükselmesi gerekirken mevcut sıkı piyasa koşullarından dolayı düşük seyrettiğini dile getirdi. Uzun vadeli düşünüldüğünde ise Avrupa'nın günlük 1 milyon varilin daha üzerinde alternatif ürün arzına ihtiyaç duyacağını aktaran Mathonniere, bunun ise yarısının dizel olacağını belirtti.


Uygulanan yaptırımlar kapsamında en çok dizelin etkileneceğini vurgulayan Mathonniere, “Avrupa’nın Rusya’dan yaptığı ithalatın günlük yaklaşık 500 bin varili ultra düşük sülfürlü dizelden (ULSD) oluşuyordu ki bu ürün de zaten şu an ürün arzı açısından bölgenin zayıf noktası olarak görülüyor.” dedi. Geçtiğimiz yılı işaret eden Mathonniere, AB'nin EU-27 dizel ihtiyacının neredeyse yarısının Rusya'dan karşılandığını sözlerine ekledi. Bu oranların ise yaklaşık %10'a denk geldiğini ifade eden Mathonniere, Avrupa'nın dizel açığıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

akaryakit-indirim.jpg
Yaşanan bu gelişmelerin ekonomik sıkıntılara işaret ettiğini söyleyen Mathonniere, Avrupalı sürücülerin işletmelerin ve tarım sektörünün yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalabileceğini aktardı. Tüm Petrol bileşenlerin de çok yüksek fiyatların söz konusu olacağını vurgulayan Mathonniere, “AB’nin ham petrolde yaptığı gibi bir kısım dizel ürünlerini Rusya'dan almaya devam edeceği gibi bir söylenti var. Hatta bazı tüccarların Rus dizelini AB üyesi olmayan ülkelerden Avrupa’ya yeniden ihraç etmeye çalışabileceği de konuşuluyor.” şeklinde konuştu.

Piyasa açısından düşünüldüğünde Rus petrolünün pek çok alıcı için dezavantajlı olduğunu sözlerine ekleyen Mathonniere, Rusya'nın üretim için yüksek fiyatları tercih ettiğini dile getirdi. 5 Aralık'ta uygulanan ambargodan sonra yüksek indirim yaptığını belirten Mathonniere, Moskova'nın ihracat akışını yüksek seviyede tutmayı başardığının altını çizdi. Ham petrolde çıkış yolunu bulan Rusya'nın ise petrol ürünlerinde yeni alıcılar bulamazsa düşüş yaşayacağı söyleniyor. Bunun nedenini açıklayan Mathonniere, “Bunun ana nedeni de ham petrolden farklı olarak, Rus petrol ürünleri ihracatında, nakliye kapasitelerinin yeni baştan bir düzenlemeye izin verecek kadar yeterli olmamasıdır.” ifadelerini dile getirdi.

rus-petrolu.jpg
Fiyatların artmasının nedeni olarak Avrupa'daki yetersiz dizel arzını işaret eden Mathonniere, Petrol fiyatlarının varil başına 10-20 dolar artış gösterebileceğini söyledi. Yaşanan bu gelişme kapsamında tüm dikkatlerin OPEC+ üzerinde toplanacağını işaret eden Mathonniere, 3-6 ay içerisinde fiyatların varil başına 90-100 seviyesinde olmasını beklediğini sözlerine ekledi. Fiyatların 2022 yılına kıyasla daha düşük bir tavan fiyatta yer alacağını ifade eden Mathonniere, “OPEC+ grubu, özellikle büyük miktarlarda Rus petrolü piyasadan çekilirse, fiyatları düşürmeye ve oynaklığı dizginlemeye çalışabilir.” dedi.


EN ÇOK DİZEL ETKİLENECEK


İngiltere Merkezli Danışmanlık Şirketi Crystol Energy Üst Yöneticisi Carole Nakhle, uygulanan yaptırımların sadece Rusya'nın bu ürünlerden elde ettiği geliri baltıladığını söyledi. Nakhle, Rusya'nın ekonomik büyümesine negatif yönlü etkilediklerinde ise yaptırımların başarılı sayılabileceğinin altını çizdi.

ham-petrol.jpg
Uluslararası Para Fonu’nun Rus ekonomisinin büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ettiğini vurgulayan Nakhle, istenmeyen sonuçların önüne geçmek için petrol fiyatlarının ani artışlarının önüne geçilmesi ve bu adımlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.
Uygulanmaya başlanacak olan yaptırımların muhtemel etkilerinin şimdiden tahmin edilmesinin zor olduğunu sözlerine ekleyen Nakhle, ham petrol ve Petrol ürün ticaretinin negatif etkilerle karşı karşıya olabileceğinin altını çizdi. Uygulanan bu yaptırımların en çok dizel pazarını etkileyeceğini söyleyen Nakhle, güzel olmadan bazı ekonomilerin işlevi sürdüremeyeceğini vurguladı.


Rusya'nın aldığı karşı adımlara değinen Nakhle, yaptırımlara taraf olan ülkelere petrol ve petrol ihracatının yasaklanmasının ise petrol fiyatlarının olası arzının diğer alıcılara yönlendirilip yönlendirilmemesi ile bağlı olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN