Araç satışına çipli düzenleme! Bakanlık duyurdu, pahalıya veren yandı

Araç satışına çipli düzenleme! Bakanlık duyurdu, pahalıya veren yandı

Otomotiv sektöründe yaşanan stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarına karşı harekete geçen Ticaret Bakanlığı, yeni süreci başlatıyor. Bu kapsamda, sıfır araç almak isteyen ancak bayilerde stok bulamayan vatandaşların mağduriyetini gidermek için artık stok takip sistemi devreye girecek. İşte, araç satımlarında başlayacak yeni dönemle ilgili detaylar...

Sıfır araç almak için bayilere giden ancak bayide araç bulamayan vatandaşın mağduriyetini gidermek isteyen Ticaret Bakanlığı, artık araçlara stok takip cihazı getiriyor. Bu kapsamda yeni bir elektronik sistem kurulacak ve bu sistemde sağlık alanında uygulanan ürün takip sistemi gibi uygulama hayata geçirilecek. Yeni düzenlemeyle sahada görevli denetim personelinin dışında elektronik sistemlerden de denetleme sağlanacak.

DENETİMLER ARTACAK

Gelen yenilik ile bir araç ithal edildiğinde veya fabrikada banttan indiğinde müşteriye teslim edilene kadar uygulamadan takibi alınacak. Aracın ne kadar süre içinde bayiye gittiği ve müşteriye ulaştığı elektronik sistemde kayıtlı olacak. Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan bu uygulama ile bayilerin stokçuluk yapması engellenecek. Ayrıca, ikinci elde fiyatları daha uygun seviyeye getirmek için piyasa aktörlerine de sorumluluk eklenerek, otomobil satışı yapan ilan sitelerine yeni denetimler düzenlenecek.

yeni-proje-3.jpg

İLANLARDA GERÇEK İSİM KULLANILACAK

Yeni denetimle birlikte araç ilanlarında "Ahmet Bey'den", "Mehmet Bey'den" satılık gibi ifadeler kullanılmayacak. İlandaki isim gerçek kişilerin ismi olacak. Otomobilini satışa çıkaran kişinin gerçek kimlik ve telefon bilgileri ilana koyulacak. Kişinin gerçek veya tüzel kişi olduğunun doğrulamasını ise ilan siteleri yapacak. İlanlarda yanlış bilgilendirme yapanlarla birlikte ilan sitesine de cezai müeyyide uygulanacak veya ilana erişim engellenecek.

Tüm bunların yanı sıra, vekalet ile yakının üzerine kayıt yaparak alım satım işlemi yapanlar da sıkı takibe alınacak. 3 aracın üzerinde satış yapma sınırını aşanlar ceza alacak. İlan sitelerinde yapılacak bu düzenleme yalnızca otomobil için değil, konut satışları içinde geçerli olacak. Satıcılar sıkı takibe alınarak konutta fahiş fiyat artışı yapanlara cezai yaptırım uygulanacak.

yeni-proje-4.jpg

ELEKTRONİK TAKİP SİSTEMİ ANINDA DEVREYE GİRECEK

Yurtdışından ithal edilen sıfır araçlar ülkeye girdiği anda, üretimi burada yapılan araçlar ise banttan indikten hemen sonra elektronik takip sistemine dahil edilecek. Böylelikle aracın bayiye gidiş sürecinden müşteriye teslimine kadar tüm süreç takip edilecek. Yani, araç stoğu yapılıp yapılmadığı izlenecek.

İkinci el araç satışlarında ise yalnızca gerçek kişiler tarafından satış yapılmasına izin verilecek. İlanı veren kişinin kişisel bilgileri ve telefon numarasının doğruluğu siteler tarafından teyit edilecek. Bu sayede kimin gerçek satıcı kimin ticari işletme olduğu netleşecek ve sahte isimle verilen ilanlar engellenmiş olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN