Asgari ücrete 2500 TL'lik zam yolda! Hesaplar yapıldı: İlk 6 aydan sonra...

Asgari ücrete 2500 TL'lik zam yolda! Hesaplar yapıldı: İlk 6 aydan sonra...

Seçim öncesi asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağı konuşulurken Temmuz'da yapılacak zamla ilgili tahminler yürütülmeye başlandı. Asgari ücretin temmuzda alacağı zamla birlikte 10 bin TL'yi geçmesi bekleniyor. Peki asgari ücret zam oranı ne kadar olacak?

2023 yılı için yapılan son zamla net asgari ücret 8506 TL oldu. Bu rakama temmuz ayında bir zam bekleniyor. Ara zam için belirlenen dönem olan Temmuz'da ne kadar zam yapılacağı ise merak konusu...

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Yeni Asır yazarı Faruk Erdem asgari ücretin Temmuz'da gelecek zamla 10 bin TL'yi geçeceğini öne sürdü. Peki asgari ücret ne kadar zamlanacak? İşte ayrıntılar...

TEMMUZ'DAN ÖNCE ZAM YOK

Seçim öncesi asgari ücrete ara zam yapılmasına dair beklentiler yerine gelmedi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücrette ara zammın gündemlerinde olmadığını söyledi. Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılacağını belirten Bilgin "Asgari ücret, bildiğiniz gibi 8 bin 500 lira olarak açıklandı. Enflasyon düşüyor. Temmuz ayında enflasyondaki düşüş eğilimi devam ederse asgari ücrette yeniden bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaz. Temmuzda yeniden değerlendiririz, o günkü şartlarda bakarız. Ama günümüzde öyle bir şey yok." dedi.

10 BİN TL'Yİ GEÇECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temmuz'da asgari ücrete ara zam var" diyerek Temmuz'da asgari ücrete ara zam yapılacağını duyurdu. Yeni asgari ücretin ne kadar olacağı ise merak konusu oldu. Ara zam nasıl hesaplanacak?


Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Yeni Asır yazarı Faruk Erdem, "Ocak ayında asgari ücreti açıklarken Sayın Cumhurbaşkanı 10 bin 8 lira brüt, net 8 bin 500 liraya çıkarıldığını açıkladıktan sonra şöyle bir cümle kurmuştu "beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak geçen yıl olduğu gibi yine ara düzenleme yapmaktan da kaçınmayız" demişti. Burada enflasyon belirleyici olacak. Ona göre Temmuz'da bir ara zam gelecek diye düşünüyorum." dedi.


Faruk Erdem sözlerini şöyle sürdürdü: "Asgari ücrete geçen sene Haziran ayında bir ara zam yapılmıştı. 6 aylık enflasyona bakılarak yapılmıştı. Memur ve emeklilerin zamları da enflasyona göre yapılıyor. Asgari ücrete 2022 yılı için yüzde 30'luk bir artış yapılmıştı, haziranda da toplamda baktığınız zaman kümülatif yüzde 90'nın üzerinde bir zam olmuştu. 2023 Ocak'ına geldiğimizde yine yüzde 50'nin üzerinde ki rekor seviyedeki bir artışla 8.500 TL'ye kadar çıkarılmıştı."

TEMMUZ AYI ENFLASYONU BELİRLEYİCİ OLACAK


"6 aylık enflasyon burada belirleyici olacak. Dolayısıyla hem emekliler hem memurlar hem de asgari ücretliler Temmuz ayının 3'ünde açıklanacak olan 6 aylık enflasyonu bekliyor olacaklar. İlk iki ayın enflasyonu açıklandı. Yüzde 20-30 arası bir 6 aylık enflasyon bekliyorum ama daha düşük de olabilir."


"ASGARİ ÜCRET 11 BİN TL'YE YAKLAŞABİLİR"

"Buradan baktığımız zaman net asgari ücretin Temmuz'da artık 10 bin TL sınırını da geçip 11 bin TL'ye yaklaşabileceğini hesaplayabiliriz. Ama 10 bin TL'yi geçecek onu söyleyelim."


"ASGARİ ÜCRET 5 KAT ARTTI"

Yeni Asır yazarı Faruk Erdem, asgari ücretin 5 yılda 5 kat arttığını belirterek "Son 5 yıllık asgari ücrete baktığınız zaman asgari ücret 5 kat artmış aslında onu da görmüş oluyoruz. 2018'de 2 bin TL olan brüt asgari ücret bugün 10 bin TL'ye çıkmış oldu." dedi.

NASIL HESAPLANACAK?


Erdem, asgari ücrete gelecek zammın nasıl hesaplanacağını "Temmuz ayından itibaren yeni asgari ücret uygulanması için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Haziran ayında toplanması gerekiyor. Komisyonun yeni asgari ücret için yeni rakam belirlerken en büyük parametresi ise enflasyon olacak. Emekliler ve memurlar yılda iki kez oluşan 6 aylık enflasyona göre artış alıyor. Asgari ücrete yapılan ara zamda da yine enflasyon ölçü olmuştu. Bu yıl da yine Temmuz ayının üçünde açıklanması beklenen 6 aylık enflasyonun belirleyici olması bekleniyor." şeklinde açıkladı.

10 BİN 200 İLA 11 BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞEBİLİR


Enflasyon açıklamalarına göre asgari ücrete yapılacak zam oranının değişeceğini ifade eden Faruk Erdem, asgari ücretin temmuzda 10 bin 200 lira ile 11 bin lira arasında değişeceğini belirtti. Erdem'in konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde: "Ocak ve Şubat enflasyon rakamlarına bakıldığında oranlarda bir gerileme görülüyor. Alınan tedbirler ile enflasyonun daha da düşmesi bekleniyor. Buna göre 6 aylık enflasyonun yüzde 20 ile yüzde 30 arasında gerçekleşmesi de hesaplanabilir. Ancak önümüzdeki 4 aylık enflasyon bunda belirleyici olacak. Geçtiğimiz yıl yapılan yüzde 30'luk asgari ücret ara zammının bir benzeri gerçekleşirse brüt asgari ücret 13.010 TL'ye ulaşacak. Net asgari ücret ise 11.050 TL'ye kadar çıkmış olacak. Artış yüzde 20 olursa bu kez brüt asgari ücret 12.010 TL'ye net asgari ücret ise 10.200 TL'ye çıkacak."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN