Asgari ücrete ara zam mesaisi tamamlandı! Yeni rakamlar netleşti: Gözler o tarihe çevrildi

Asgari ücrete ara zam mesaisi tamamlandı! Yeni rakamlar netleşti: Gözler o tarihe çevrildi

Temmuz ayına yaklaşırken asgari ücret zamları da en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantı için bir araya geldi. 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücret zamları hakkında açıklamalar peş peşe geldi. İşte asgari ücret zamları hakkında merak edilen tüm detaylar…

7 milyondan fazla çalışanı ve dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiren asgari ücret rakamları hakkında tartışmalar devam ediyor. İlk toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde 13 Haziran'da düzenlendi. İkinci toplantı ise 19 Haziran 2023 tarihinde tamamlandı. Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri tarafından sunulan ekonomik veri ve raporlar kapsamında ara zam rakamları içinde pazarlık çalışmaları tamamlandı. Komisyon toplantısı ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol saat 14.00’te bir araya geldi. Yapılan görüşmelerin ardından asgari ücret rakamlarının ne kadar olacağı merak edilmeye başladı. İşte asgari ücret zamları hakkında merak edilen tüm detaylar…


ASGARİ ÜCRET NEYE GÖRE BELİRLENECEK?

Asgari ücret zamları belirlenirken tüketici fiyat endeksleri ve geçinme endekslerinin dikkate alınacağı belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar dikkate alınırken işçi ve işveren sendikaları tarafından da yürütülen çalışmalar dikkatle takip edilecek.

para-vermek.jpg

15 üyenin bulunduğu asgari ücret tespit Komisyonu 5 üye hükümeti, beş üye işçi tarafı ve 5 üye de işveren tarafından temsil etmektedir. Ara zam kararı oy çokluğu ile alınırken bir işçinin aylık brüt ve net maaşları üzerinde hesaplama yapılmaktadır.

paralarr.jpg
Asgari ücret için bir işçi aylık brüt 10.008 TL alırken vergiler ve kesintiler düştüğünde net olarak 8.506 TL 80 kuruş ödeme almaktadır. Asgari ücret ödemeleri ile birlikte işverene toplam maliyet bir işçi için 11.759 TL 40 kuruş olurken bunun 10.008 TL'si brüt asgari ücret 1.151 TL 24 kuruşu ise Sosyal Güvenlik Primi olarak ödenmektedir. İşveren işsizlik sigortası fonu olarak da 200 TL 16 kuruş ödeme yapılıyor. Asgari ücret için ödenecek rakamların kurban bayramından önce açıklanması bekleniyor. 28 Haziran 2023 tarihinde kutlanacak Kurban Bayramı öncesinde asgari ücret ödemeleri de netleşmiş olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN