Asgari ücret maratonu yarın başlıyor: İşte masadaki olası zam oranı

Asgari ücret maratonu yarın başlıyor: İşte masadaki olası zam oranı

Milyonları ilgilendiren asgari ücret zammı için gözler temmuz ayına çevrildi. Sürecin başlayacağı yarınki toplantı öncesi rakamlar da telaffuz edilmeye başladı. Yeni asgari ücrete refah payı ile birlikte yüzde 30 zam ön plana çıkarken, net ücretin 11 bin 58 lira (brüt 13 bin 10 lira) olması bekleniyor.

Yaklaşık 7 milyon vatandaşı dolaylı yoldan da tüm vatandaşları etkileyecek olan asgari ücret zammı için süreç yarın başlıyor. Artan enflasyon nedeniyle ilk olarak geçtiğimiz yıl temmuz ayında yapılan ara zammın bu yıl da yapılmasına karar verildi.

Yarın toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, yapılacak düzenleme sonrasında 65 yaş aylığı, işsizlik maaşı, staj ücreti, sosyal yardımlar da artacak. Asgari ücretteki maaş artışı bütün iş kollarını kapsayacak. Belirlenen asgari ücreti ödemeyen işverene idari para cezası uygulanacak. Yine asgari ücret temmuz zammı ile birlikte kıdem, ihbar, iş göremezlik ödeneği, emzirme yardımı da artacak.

Sabah'ın haberine göre, yeni asgari ücretle birlikte, en düşük aylık ihbar, kıdem tazminatı, emzirme yardımı, 65 yaş aylığı, işsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, Bireysel Emeklilik Kesintisi başta olmak üzere birçok gelir, sosyal destek kalemi de artacak.

YÜZDE 30 ZAM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yapılacak toplantıya Türk-İş, TİSK heyeti katılacak. Birinci toplantıda bugün net 8 bin 506 lira (brüt 10 bin 8 lira) olan asgari ücrete ilişkin beklentiler, enflasyon başta olmak üzere ekonomik veriler değerlendirilecek. Yeni asgari ücrete refah payı ile birlikte yüzde 30 zam ön plana çıkarken, net ücretin 11 bin 58 lira (brüt 13 bin 10 lira) olması bekleniyor. Temmuz ayında asgari ücretin artmasıyla kıdem tazminatları son brüt maaş üzerinden hesaplanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN