Asgari ücreti öğrenmek için ocak ayını beklemenize gerek yok! Merkez Bankası eski Başekonomisti hesapladı

Asgari ücreti öğrenmek için ocak ayını beklemenize gerek yok! Merkez Bankası eski Başekonomisti hesapladı

Yeni yıla az bir zaman kala milyonlarca çalışan asgari ücrete gelecek zammı merakla bekliyor. Gözler ocak ayına dikilmişken asgari ücreti öğrenmek için ocak ayını beklemenize gerek kalmadı. Merkez Bankası eski Başekonomisti Hasan Kara yeni asgari ücreti hesapladı.

Her yıl ocak ayında asgari ücrete zam geliyor. Dolayısıyla yeni yıla az bir süre kaldığı için meraklı bekleyişler artmaya başladı. Vatandaşlar hem kendi hesaplamalarından yola çıkarak hem de ekonomistlerin hesaplamalarından yola çıkarak yeni asgari ücrete ilişkin tahminler yürütmeye çalışıyor. Lakin kesin sonuç ocak ayında belli olacak. Öte yandan Merkez Bankası eski Başekonomisti Hasan Kara, yeni asgari ücrete ilişkin hesaplamalarını paylaştı.

yeni-proje-4-001.jpg

TAHMİNLER DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde asgari ücrete ilişkin oldukça kritik bir açıklama yaptı. Bu açıklama kapsamında asgari ücret için tek zam sinyalini vererek, “Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter” demişti.

Bu açıklamaların ardından asgari ücrete gelecek zam tahminleri değişmeye başladı. Yeni tahminde bulunan bir başka isim ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası eski Başekonomisti Hasan Kara oldu.

yeni-proje-2.jpg

“ASGARİ ÜCRET 17 BİN 500 TL”

Sosyal medya hesabından asgari ücret hesaplamasını paylaşan Hasan kara, daha önceden yüzde 40’lık bir zam beklentisi olduğunu söylerken şimdi asgari ücrete yılda bir kez zam gelme ihtimaline karşı yeni bir hesaplama yaptı.

Kara, yaptığı hesaplamada şu ifadelere yer verdi:

“Ücret artış sıklığının tekrar yılda bire indirilmesi durumunda, TCMB’nin %36 enflasyon tahminini dahi esas alırsak:

2024'te ortalamada ilave alım gücü kaybı yaratmayacak asgari ücret 17.500 TL (%53,5 artış).”

yeni-proje-3.jpg

Bu hesaplamayı nasıl yaptığını da paylaşan Kara, ÜRK-İŞ’in ölçtüğü açlık sınırının 2024’te %36 (TCMB tahmini) artacağını varsaydığını ifade etti. Kara paylaşımının tamamında şunlara yer verdi:

“Bu hesabı nasıl yaptığıma ilişkin çok soru geldi. TÜRK-İŞ’in ölçtüğü açlık sınırının 2024’te %36 (TCMB tahmini) artacağını varsaydım (daha yüksek de olabilir).

Yılda bir kez ayarlama yapılacaksa asgari ücreti 2024 ortalama açlık sınırına eşitleyen değer yaklaşık 17.500 TL oluyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN