Asgari Ücrette İkinci Zammı Ağzından Kaçırdı: Erdoğan'a Sunuldu Kendisi Açıklayacak

Asgari Ücrette İkinci Zammı Ağzından Kaçırdı: Erdoğan'a Sunuldu Kendisi Açıklayacak

Asgari ücretle ilgili açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor. Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Temmuz ayında çalışanların yüzünü güldüreceğiz" demişti. Bu açıklama ile birlikte 16 milyon çalışanın yüzü gülmüştü. Bugün AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da TGRT Haber'de asgari ücret ile ilgili son gelişmeleri ağzından kaçırdı.

"Temmuz ayında Türkiye'de çalışanların yüzünü güldürecek durumumuz var " diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete Temmuz ayında enflasyon oranı kadar zam yapılmasını bekleyenleri umutlandırmıştı. Bugün de yeni bir açıklama geldi. Artık asgari ücrete ikinci zamda geri dönüşe imkan bırakmayan açıklama AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'tan geldi. Bugün sabah TGRT Haber'de Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş asgari ücrete Temmuz ayında yapılması istenen ikinci zam için yapılan çalışmayı ağzından kaçırdı.

HABERLERİ ŞİMDİYE KADAR CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURUYORDU

AK Parti hükümetinde yapılan tüm çalışmaların sonuçlarını genellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklıyor. En son 3600 ek gösterge ile ilgili yılardır süren çalışmanın sonuçlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kameraların karşısında müjde olarak duyurmuştu. Türkiye'de 10 milyon insan asgari ücrete çalışırken 6 milyondan fazla çalışan da asgari ücretin çok altında çalışıyor. Bu nedenle asgari ücrette yapılan artışlar toplumda milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. 16 milyon insanın aylık ücretlerindeki en ufak bir artış aileleri ile birlikte milyonları da etkiliyor. İşte bu nedenle Temmuz ayında asgari ücrete ikinci bir zam yapılacaksa bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan kameraların karşısına çıkarak kendisi açıklıyor.

erdogan.jpg

ENFLASYON ÜCRETLİLERİ EZMEYE DEVAM EDİYOR

Devletin resmi araştırma kurumu TÜİK'e göre Mayıs ayı enflasyonu yüzde 73 olurken bağımsız araştırma grubu ENAG Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 160'ı aştığını duyurmuştu. ENAG kurucusu ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy ve ENAG hakkında soruşturmalar başlatıldı. Prof. Dr. Veysel Ulusoy'a bir darbede hocalık yaptığı Yeditepe Üniversitesi'nden geldi ve Prof. Dr. Veysel Ulusoy hakkında soruşturma başlatıldı. 1 Ocak 2022'de asgari ücrete yapılan yüzde 50 zamla asgari ücret 4 bin 253 liraya çıkarılmıştı. Bu yüksek zam sadece ve sadece 4 ay enflasyona direnebildi ve 2022 yılının ilk 6 ayında asgari ücretlinin aldığı maaş eridi.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇERKEN YOKSULLUK SINIRI 4'E KATLADI

Mayıs ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırını açıklayan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (TÜRK-İŞ), göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak bilinen sadece gıda harcamalarını içeren tutar 6 bin 17 liraya yoksulluk sınırı olarak bilinen eğitim, sağlık, barınma ,ulaşım gibi temel ihtiyaçları kapsayan sınır ise 19 bin 602 liraya çıktı.

Asgari ücretin 4 bin lira olduğu bir ülkede açlık sınırı 6 bin lira yoksulluk sınırı da 20 bin liraya dayanmış durumda. Ve Türkiye'de 10 milyon işçi asgari ücrete 6 milyon işçide asgari ücret altında bir maaşla çalışıyor.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİNİ ÖNDEN AK PARTİLİLER KÖRÜKLÜYOR SONRA DA ERDOĞAN MÜJDEYİ DUYURUYOR

1-) 7 Haziran'da açıklama yapan AK Parti'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, "Çalışanları enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz alım güçlerini ve gelirlerini arttırmak hükümetin görevidir." diyerek asgari ücrete Temmuz ayında ikinci bir zam için yeşil ışık yakmıştı.

mehmet-ozhasek.jpg

2-) Hükümete yakınlığı ile bilinen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı'dan asgari ücrette bir düzenlemeden yana olduklarını söylemişti. Asgari ücretle çalışanlara Temmuz ayında zam yapılması gerektiğini ifade eden Mahmut Asmalı, yalnız asgari ücrete yapılacak zammın patronları zor durumda bırakacağını vurgulayarak asgari ücrete yapılacak zammın başka fonlardan karşılanması ve ya patronların üzerindeki vergi yükünün azaltılması yoluna gidilmesini istemişti.

musiad-baskani-asmali.jpg

3-) Dün de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Temmuz ayında çalışanların yüzünü güldüreceğiz demişti. Vedat Bilgin "Çalışanların alım gücünün yükseltecek bir durumdayız." diyerek asgari ücrete ikinci zam ile ilgili umutları yeniden canlandırmıştı. Ama Vedat Bilgin "Asgari ücret düzenlemesini, Türkiye gerçekleştirecek durumdadır." diyerek patronların bize dokunmadan zam yapın isteğine göre mi bir formül aradıklarını düşündürdü.

vedat-bilgin.jpg

5-) TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'e konuşan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Sabit gelirlilerin ücretlerini arttıracak dokunuşu hükümet yapacaktır. Çalışanların enflasyonun altında ezilmemesi için yapılan çalışmalar Temmuz ayında sonuçlanacaktır" dedi. Kurtulmuş ayrıca çalışmaların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulacağını da belirtti.

numan-kurtulmus.jpg

Yani Temmuz ayında memurlara enflasyon farkında zam yapılırken asgari ücretle çalışanlara da ikinci bir zam yapılacağı kesinleşti. Şimdi zammın ne kadarının devletin kesesinden karşılanacağına dair formül arayışına geçildi ve son rötuşlar yapıldıktan sonra Erdoğan'ın zam açıklaması yapması beklenecek.

Since de asgari ücrete Temmuz'da zam geleceği belli olmadı mı? Şimdi yapılacak zammı 'patron mu omuzlayacak yoksa hükümet mi karşılayacak' sorusunun yanıtı kalmadı mı?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN