Asgari ücrette Şubat ayına dikkat! Ünlü ekonomist asgari ücret canlı yayında duyurulacak dedi!

Asgari ücrette Şubat ayına dikkat! Ünlü ekonomist asgari ücret canlı yayında duyurulacak dedi!

Asgari ücret hakkında gelişmeleri yakından takip edilirken BirGün yazarı ekonomist Yalçın Karatepe, önemli açıklamalarda bulundu. Asgari ücret zammı hakkında değerlendirmelerde bulunan Karatepe Şubat ayını işaret etti. İşte Yalçın Karatepe'nin kaleme aldığı yazısı…

Yalçın Karatepe, kaleme aldığı yazısında asgari ücret zammını konu edindi. Yapılan anket çalışmalarında asgari ücret beklentisi 7536 TL olduğunu belirten Karatepe kasım ayı açlık sınırının altında olan bu tutarın asgari ücret beklentisi olmasını işsizlerin çaresizliği ifadesi ile tanımladı. İşte Yalçın Karatepe'nin kaleme aldığı yazısı…

İŞÇİLERİN ÇARESİZLİĞİ

Asgari ücret tespit komisyonunun işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluştuğunu belirten Karatepe, Aralık ayı sonuna kadar değişik tarihlerde yapılacak olan toplantıların ilkinin Çarşamba günü gerçekleştiğini belirtti. İşçileri temsil eden Türk İş Başkanı Ergün Atalay'ın ilk toplantı öncesinde yaptığı açıklamaya değinen Karatepe pazarlığın 7.785 TL'den başlayacağını belirtti. Yalçın Karatepe, “Öncelikle bu rakamın Türk-İş tarafından açıklanan Kasım ayı açlık sınırı olduğunu ifade etmek isterim. Henüz Aralık ayı “açlık sınırı” verisi açıklanmamışken pazarlığa bu seviyeden başlayacaklarını açıklamış olmaları aslında “sıkı” bir pazarlık süreci olmayacağının, nihayetinde son karar vericinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunun da bir ifadesidir.” şeklinde konuştu.

Yalçın Karatepe, Aralık ayı enflasyon oranı ile Kasım ayı enflasyon oranının benzer verilen ile oluşması durumunda 7.785 TL olan açlık sınırının Aralık ayı sonunda 8.235 TL'ye ulaşmasını beklediğini ifade etti. Açlık sınırından bahsedildiğini dile getiren Karatepe gıda fiyatlarındaki artış oranına da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ocak ayından itibaren uygulanacak olan yeni asgari ücret için pazarlığın 7.785 TL'den başlaması nasıl açıklanacak diyen Karatepe, belirlenen bu rakamın insanca yaşamak için değil de açlığa işaret ettiğinin altını çizdi.

Asgari ücret altında kalacak

AÇLIK SINIRI ALTINDA KALACAK

Kendisi hesaplama yaparken sadece gıda harcamalarına dikkate aldığını aktaran Karatepe, “Oysa “Asgari Ücret Yönetmeliği’nin” 4/d maddesi asgari ücreti; “İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret” olarak tanımlıyor.”ifadelerle dile getirdi. Asgari ücretin yalnızca karın doyurmak için değil kişinin hayat akışına devam edebilmesi için gerekli olan tüm harcamaları kapsadığını belirten Karatepe, belirlenen tutarın bunları karşılayacak düzeyde olması gerektiğinin altını çizdi.

Ay sonunda asgari ücretin 8.200 TL civarında bir ücret olarak açıklanacağını belirten Yalçın Karatepe, bunun ne kadar büyük bir başarı olduğunu anlatacaklarını dile getirdi. Belirlenen bu rakamın Şubat ayında bir ailenin eline geçmesi durumunda açlık sınırı altında ücret almaya devam etti gerçeği ile yüzleşeceğini belirtti.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN