Asgari ücrette zam taleplerine bir destek de bakandan! İşte kesinleşen o rakam

Asgari ücrette zam taleplerine bir destek de bakandan! İşte kesinleşen o rakam

13 Haziran Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret için Temmuz ayında yapılacak olan enflasyon farkını işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete ilişkin açıklamada bulundu.

Asgari ücret ile ilgili peş peşe açıklamalar geliyor. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de konuştu.

NE KADAR İNSAN ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR?

Devrimci İşi Sendikaları Konfederasyonu DİSK'in 2022 yılı için yaptığı asgari ücretle çalışanlar ile ilgili araştırması Asgari Ücret Gerçeği - 2022 başlıklı rapora göre Türkiye'de 10 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. Yine Asgari Ücret Gerçeği - 2022 raporuna göre 3 milyon 400 bin işçi de asgari ücretin altında maaş alıyor. Aynı raporun içinde yer alan en vahim rakam ise 1 milyon 700 bin işçinin ise aylık sadece Bin 500 liraya çalıştığı bilgisidir. Rapora göre 6 milyon 300 bin işçi asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor.

TÜRKİYE'DE MAYIS AYI AÇLIK SINIRI NE?

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ), açıkladığı Mayıs ayı açlık sınırına göre 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması için 6 bin 17 liralık gelirinin olması gerekiyor. Yani açlık sınırında barınma, ulaşım, faturalar olmadan sadece yemek ve içmek için 4 kişilik ailenin aylık 6 bin 17 lira harcaması gerekiyor.

Ailesi olmayan bekar işçinin ise açlık sınırı Bin 764 liradır. (Bu rakam sadece gıda harcaması için geçerli)

asgari-ucrete-zam-ne-kadar.jpg

TÜRKİYE'NİN MAYIS AYI YOKSULLUK SINIRI NE?

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ), Mayıs ayı raporuna göre gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken aylık harcamalarının toplamı yani yoksulluk sınırı da 4 kişilik bir aile için 19 bin 602 lira olarak çıktı.
2021 yılının Aralık ayında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (TÜRK-İŞ), göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin 97 liraydı. 6 ayda yaşanan yüksek enflasyon ile açlık sınırı 2 bin 896 lira artarak 6 bin 17 liraya yükseldi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ASGARİ ÜCRET İLE İLGİLİ NE DEDİ?

Türkiye'de ne yazık ki çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle çalışırken 6 milyondan fazla insan da asgari ücret altında bir aylık maaş ile çalışıyor. Asgari ücrete ocak ayında yüzde 50 zam yapılmıştı ama bu zam daha 4 ay geçmeden enflasyona yenildi. Bu nedenle milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret ile ilgili gelecek haberlerde. Dün son 20 yılda asgari ücrete yüzde 200 zam yaptıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Temmuz'daki farklarla toplumun büyük kesiminin rahatlatacaklarını" söyledi. Cumhurbaşkanı asgari ücret ile ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda aralık ayını işaret ediyordu. Erdoğan'ın "Temmuz ayındaki enflasyon farkı ile toplumun büyük kesimini rahatlatacağız" sözü memurlara ve memur emeklilerine yapılacak olan enflasyon düzenlemesini kast ettiği yolunda yorumlanmıştı.

asgari-ucrete-zam.jpg

ÇALIŞMA BAKANI BİLGİN'DEN ASGARİ ÜCRETE ZAM SİNYALİ

Enflasyona karşı çalışanları korumak ve çalışanları enflasyona ezdirmemek bizim vazifemizdir" diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir kaç gün önce yaptığı açıklamalarda ise Temmuz'da yapılacak olan enflasyon farkı ile ilgili "Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre yolumuzu belirleyeceğiz" demişti.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ'DA 5 BİN 997 LİRA OLACAK

TÜİK’e göre bile 4 aylık enflasyon oranı yüzde 31.71 olarak gerçekleşti. Bu rakamla beraber Temmuz ayındaki çalışan memurlar ve emekli zammı için şimdiden yüzde 31.71 zam oranı kesinleşti. Mayıs ve Haziran'da ayında enflasyon sıfır çıksa bile SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuzda yüzde 31.71 zam alacaklar. Yani Temmuz ayındaki enflasyon farkı işçilerin ücretlerine yansıdığında asgari ücret en az 5 bin 997 liraya yükselecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN