Öğrenciler evlerine dönemiyor! Büyük krizi 'Artık utanıyoruz...' diyerek duyurdular

Öğrenciler evlerine dönemiyor! Büyük krizi 'Artık utanıyoruz...' diyerek duyurdular

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen zam nedeniyle şehirlerarası ulaşım sektörü krizin eşiğinde. Bir yıl içerisinde benzine yüzde 240, motorine ise yüzde 286 zam gelmiş durumda. Sektör temsilcilerine göre otobüs firmaları kontak kapatmanın eşiğine geldi. Bilet fiyatlarında yaşan fahiş fiyat artışı ise en çok öğrencileri vurdu.

Kur artışı ve ekonomideki kötü gidiş akaryakıt fiyatlarına da yansımış durumda. Yaz aylarının başlamasına rağmen şehirler arası taşımacılık yapan firmalarda sessizlik hakim. Bayrampaşa Büyük Otogarı'nda faaliyet gösteren otobüs firmaları bir yılda benzin ve mazota gelen fahiş zamlar nedeniyle zor günler yaşıyor.

Bir yıl içerisinde benzine yüzde 240, motorine ise yüzde 286 zam gelmiş durumda. Akaryakıt zamlarına köprü-otoyol geçiş ücretleri ve özelleştirilmiş otogarlardaki fahiş çıkış ücretleri de eklenince otobüs işletmeciliğinde gelirler giderleri karşılayamaz noktaya geldi. Otobüs firmaları kontak kapatmadan önce son çıkış yolu arayışında.

'BÖYLE GİDERSE KONTAK KAPATMAK ZORUNDA KALACAĞIZ'

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan sektörde yaşanan sıkıntıya değinerek, "Akaryakıt fiyatlarında yaşanan fahiş artış bizi çok zorluyor. Böyle devam ederse teker dönderemez hale geleceğiz" dedi.

renciler.jpg

Yaz aylarında her yıl yaşanan hareketliliğin bu sene olmadığını vurgulayan Özcan şunları söyledi: "Eskiden bu tarihlerde sömestr tatili geldiği zaman ek seferler olurdu. 1700-1800 bu otogardan otobüs çıkardı. Ve bayram geldiği zaman da 2 bin 500- 2 bin 700’e ulaşırdı. Otogarda okul tatili ve bayram öncesinde bizim bütün firmalarımız bakanlığa müracaat ederek ek servis yapabilmesi için müsaade isterdi. Maalesef bugünkü şartlarda önümüzü göremiyoruz. Şimdi kimsede bir şey yok. Çünkü bilet satamıyorlar. Niye? Geleceği görmediği için mazota ne kadar zam geleceğini bilmediği için o fiyatlara bile satmıyorlar. O fiyatları da belirleyen Ulaştırma Bakanlığı. Yani bu mazot zamlarıyla, eğer bu vaziyette gidersek teker dönmez, dönmeyecek."

'ÖĞRENCİLER EVLERİNE DÖNEMİYOR'

TOFED Başkanı Birol sektörde yaşanan sıkıntının boyutunu şu sözlerle özetledi: "Firmalar seferleri ikramları kıstılar. Vana giden bir otobüz gidiş geliş 8 bin TL yakıt harcıyor. Bir bilete 600-650 TL demeye biz de utanıyoruz. Öğrenciler memleketlerine dönemez durumda."

renciler-otobus.jpg

'VARLIĞIMIZI SÜRDÜREMEZ HALE GELDİK'

Otobüs İşletme Sahipleri Derneği (OİSD) Başkanı Ayhan Kara, zor günler geçiren sektörün durumunu şu sözlerle özetledi: "Yüz binlerce kişi bu sektörden ekmek yiyor; otogarlar, yan sanayi; boyacısından muavinine kadar. 150 milyon yolcu kapasitemiz var. Sektör çökerse enkazın altında çok şey kalır. Varlığımızı sürdürmek istiyoruz"

Başkan Kara, sektörün beklentilerini ise 4 maddede şöyle özetledi:

- Ücret tarifelerinde tavan fiyat uygulaması kaldırılmalı.
- Bilet satışlarından elde edilen KDV'nin oranı yüzde 8'e çekilmeli.
- Akaryakıtta uygulanan ÖTV'de muafiyet sağlanmalı.
- Sigorta primlerinde en az yüzde 50 indirim yapılmalı.

AĞRI'DA TAKSİCİLERDEN AKARYAKIT ZAMLARINA PROTESTO

Peş peşe yaşanan akaryakıt zamları taksici esnafını da isyan ettirdi. Ağrı'da bir grup taksici zamları protesto etmek için konvoy oluşturarak kent merkezinde tur attı. Müşteri bulamadıklarını ifade eden taksiciler yolu trafiğe kapatarak son yaşanan zamlara tepki gösterdi.

Sizce de öğrenciler için büyük bir kriz kapıda mı?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN