BETAM: Kiralık konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 189,5

BETAM: Kiralık konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 189,5

BETAM'ın verilerine göre kiralık konut fiyatlarındaki yıllık artış 189,5 oldu. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 138,5, Ankara’da yüzde 153, İzmir’de ise yüzde 182,1 olarak gerçekleşti. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da ise yüzde 33 ile en yüksek fiyat artışının gerçekleştiği il oldu.

Kiralık konutlardaki fiyat artışları her geçen gün artmaya devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) verilerine göre kiralık konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 189,5 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı şubatta yüzde 189,5 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 86,9 TL’ye yükseldi. Öte yandan, yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 138,5, Ankara’da yüzde 153, İzmir’de ise yüzde 182,1 oldu.

İSTANBUL'DA METREKARE FİYATI 116,9 TL

Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 116,9 TL, Ankara’da 60,7 TL, İzmir’de ise 84,6 TL’dir. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde arttı.

Kiralık konut talep göstergesi ocak ayına kıyasla yüzde 34,9 arttı. Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise kiralık konut talebi yüzde 48,4 yüksek. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde arttı. Kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde yükseldi.

HATAY'DA KİRALIK KONUT FİYATLARI YÜZDE 33 ARTTI

Bu ayki raporda, depremden en çok etkilenen illerdeki arz, talep ve fiyat değişimlerini incelendi. Değerlendirme kiralık konut sayısının bu illerde üçte birinden fazla düştüğünü göstermekte. Bu illerdeki kiralık konut talebi ise önemli farklılıklar göstermekte.

Kiralık konut talep endeksi Adıyaman’da yüzde 46,5 azalırken Gaziantep’te yüzde 48,4 arttı. Bu illerdeki arz ve talep durumuna bağlı olarak kira fiyatlarında da önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Hatay (yüzde 33) en yüksek fiyat artışının gerçekleştiği il oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN