O ilde acı hasat zamanı! Son 10 yılın en düşük rekoltesi: Bu fiyata kimse alamayacak

O ilde acı hasat zamanı! Son 10 yılın en düşük rekoltesi: Bu fiyata kimse alamayacak

Ülkemizin en büyük ikinci biber üretim merkezi olan Kilis'te acı biber hasadının zamanı geldi. Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, iklim şartlarındaki hızlı değişimden dolayı son 10 yılın en düşük rekoltesini aldıklarını belirtti.

Türkiye'nin en büyük ikinci biber üretim merkezi olan Kilis'te çiftçilerin acı biber hasat heyecanı başladı. Diyarbakır, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıufra, Malatya, Kayseri, Elazığ başta olacak şekilde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin biberi Kilis'te üretilerek alıcıya ulaşıyor.

h-4-1-1.jpg

45 BİN DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, bölgenin önemli geçim kaynağı olan acı biber hasadının başladığını söyleyerek, "İlimizde yaklaşık 45 bin dekar alanda acı biber üretimi yapılmaktadır. 20 bin dekar alanı kurutmalık, yani toz biber olarak kullanılan biber çeşididir. Şu an Kilis'in Musabeyli ilçesine bağlı Hasanceli köyündeyiz. Bu köyün en büyük geçim kaynağı biberciliktir. Kilis biberinin başkenti Hasanceli diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

h-4-2-1.jpg

KÖYLÜNÜN GEÇİM KAYNAĞI

Özdemir, Kilis'in biber üretiminin başkenti olan Hasanceli köyünde 14 toz ve salça fabrikası olduğunu belirterek, "2 bin nüfusluk köyde 14 toz ve salça fabrikası var ve bu köy ekmeğini acıdan çıkartıyor. Acı sayesinde köydeki çiftçiler çocuklarını diğer illerde okuttu, büyüttü ve evlendirdi. Bunların hepsi tarlalardan toplanan biberler sayesinde oldu" dedi.

h-4-3.jpg

REKOLTE DÜŞTÜ

Özdemir, iklim şartlarındaki hızlı değişimden dolayı son 10 yılın en düşük rekoltesinin yaşandığı bilgisini verdi. Özdemir, "Son 10 yılın en düşük rekoltesi bu sene oldu. Bunun sebebi susuzluk, kuraklık, yer altı sularının çekilmesidir. Gördüğünüz gibi tarlalardaki bitkiler solmuş durumda. Normalde 3-4 kırım yapılan köyümüzde şu anda bazı yerlerde tek kırım yapıldı. Bunun sebebi ise kuraklıktır" sözlerine yer verdi.

Kurutulmuş biberin şuan tarla fiyatı 80 TL, yaş biberin fiyatı ise 30 TL.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN