Binlerce yıllık mağaradan üreticilere ev sahipliği! Doğal klima ve lezzet artırıcı: Çevre illerden akın akın geliyorlar

Binlerce yıllık mağaradan üreticilere ev sahipliği! Doğal klima ve lezzet artırıcı: Çevre illerden akın akın geliyorlar

Sivas'ın Zara ilçesinde yer alan o mağara, sıcakların nirvanaya ulaştığı bu günlerde 0 dereceye kadar düşmesiyle dikkat çekiyor. Peynir üreticileri için doğal soğutucu imkanı sunan mağara, çevre illerden birçok kişinin akınına uğruyor. İşte, Sivas'ta dikkat çeken 12 odalı peynir mağarası...

Sivas'ta bulunan ve 2.500 yıllık bir geçmişe sahip olan mağara, peynirlere ev sahipliği yapıyor. Çabuk bozulan bir ürün olduğu için muhafaza edilmesi zor olan peyniri üreticiler aylarca güvenle bu mağarada saklayabiliyor.

Sıcaklıkların 35 dereceye kadar yükseldiği Sivas'ta, mağaranın sıcaklığı ise 0 dereceye kadar iniyor. Çevre il ve ilçelerdeki peynir üreticileri ise ürünlerini bozulmaması için bu mağaraya getirerek muhafaza ediyor.

Peynir oteli olarak geçen mağaranın işletmeciliğini üstlenen Sezer Kaleli, bu işin dede mesleği olduğunu söyleyerek, "Buranın doğal bir kliması, soğutucusu var. Yazları 0 dereceye düşüyor, kışın da ısınıyor. Burası 2 bin 500 yıllık mağara. El işçiliği var burada, çivilerle oyulmuş. Yaklaşık 100 yıldır bizde. Eskiden buzdolabı olmadığı için o maksatla kullanılmış. Vatandaşlar buraya bozulacak malzemelerini, kıymasını, peynirini yaz aylarında getirirler, aynı bu düzen kira alınırmış" ifadelerini kullandı.

6-1.jpg

DUYAN BURAYA GELİYOR

Vatandaşların mağaraya yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Kaleli, şu ifadelere de yer verdi:

"Peynir oteli olarak geçiyor. Erzincan'dan, çevre illerden, köylerden peynir getiriyorlar. Peynir çabuk bozulan bir yiyecek. Köyde yapıyorlar, getiriyorlar. 2 ila 3 ay bakıyoruz. Daha sonra kira karşılığında peynirin başını bekliyoruz. Burada belirli bir ücret karşılığında muhafaza ediyoruz, bir nevi emanetçiyiz aslında. Buzdolabına, dondurucuya koyan vatandaş önümüzdeki sene daha koymuyor. Burada aldığım lezzeti buzdolabında alamıyorum diyor. Buzdolabından çıkardığında peynir kremşanti gibi oluyor. Buradan aldığı zaman ağzında eriyor. Burası peynire ayrı bir lezzet katıyor"

6-2.jpg

12 ODANIN HEPSİ DOLUYOR

Yaz sıcaklarının bastırmasıyla birlikte peynir oteline olan talebin de artmaya başladığı bilgisini veren Kaleli, 10'uncu aya kadar mağaradaki 12 odayı da doldurduklarını aktardı. Mağarada hava üfleyen bir alan olduğunu ve oranın doğal klima görevi gördüğünü belirten Kaleli, mağarayı soğutan şeyin yer altından gelen soğuk hava olduğu bilgisini vermeyi de ihmal etmedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN