Bir ayçiçek yağı krizi daha kapıda! Parası olan altın değil yağ alsın: Fiyatlar uçuşa geçecek

Bir ayçiçek yağı krizi daha kapıda! Parası olan altın değil yağ alsın: Fiyatlar uçuşa geçecek

Ayçiçek yağı fiyatlarında peş peşe zamlar bekleniyor. Uzmanlar tarafından yapılan paylaşımlara göre, altın yerine ayçiçek yağı biriktirin. Yakın zamanda beklenen zamlara dair ilk açıklamalar geldi. İşte tüm detaylar...

Ayçiçek yağı fiyatlarında yeni zamlar yola çıktı. Yükselen enflasyon ve hayat pahalılığının dışında bu kez kuraklık etkisini gösterdi. Kuraklık ile birlikte Orta Doğu'da yaşanan gerginlik ekonomiye yansıyor. Sektör kaynakları ayçiçek yağı zammına dair beklentilerini paylaştı.

ALTIN DEĞİL AYÇİÇEK YAĞI BİRİKTİRİN

Yaz mevsimin oldukça sıcak ve kurak geçmesinin ardından ayçiçeği tarlaları telef olmuştu. Ürünlerinden olan çiftçiler, kurak yaz günlerine isyan etti. Edirne'de 2023 yılında 1 milyon 210 bin, ayçiçek yağının merkezi olan Tekirdağ'da ise 1 milyon 600 bin, Kırklareli'nde ise 1 milyon 100 bin dekarlık alanda ayçiçek yağı ekimi yapılmıştı.

aycicek-yagi-1.webp

BÜYÜK ZAMLAR BEKLENİYOR

2023 yılında ekilen ayçiçeği verimlerinin bu yıl hem kalite hem de verim çerçevesinde düşüş gösterdiği paylaşıldı. En düşük üretim sezonlarından biri olduğu vurgulanırken, kış mevsiminde başlayan ve yaz aylarına kadar süren kuraklık ve aşırı sıcaklıklar tarlaları etkiledi. Yaşanan durumdan ayçiçek yağı fiyatları için uyarılar gelmeye başladı.

Yakın zamanda ayçiçek yağında dev zamlar bekleniyor. Zamlara, Ukrayna ile Rusya arasında çıkan savaşta olduğu gibi, İsrail ile Hamas arasında yaşanan gerginliğin etkisi olacağı paylaşılıyor.

pttavm-de-bile-aycicek-yagi-fiyatlari-uctu.jpg

TARLALAR KURUDU

Aşırı sıcaklıklar nedeniyle kuraklık belasından kaçamayan ayçiçeği tarlaları kurudu. Verim kaybı bölge bölge değişiklik gösterirken, yüzde 25 - 75 arasında bir verim kaybı yaşandı. Bazı tarlalarda kuruyan ayçiçeği sebebiyle hasat yapılamadı.

Duruma dair, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticilerin zorlu bir yıldan geçtiğinin altını çizdi. Zorlu hava şartları üreticiyi etkilediğinin altını çizerek, erken ekim yapılan yerlerde verim ve maliyet kurtarılırken, geç ekenlerin ekimlerinde büyük bir kayıp yaşandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN