Bir milyondan fazla EYT'liye maaş şoku! Resmen yalan oldu: Özgür Erdursun her şeyi tek tek açıkladı

Bir milyondan fazla EYT'liye maaş şoku! Resmen yalan oldu: Özgür Erdursun her şeyi tek tek açıkladı

EYT yasası çıkalı neredeyse iki ay oldu ama tartışmalar hala bitmiyor. Prim sorununa takılanların ardından şimdi de başvuru şartlarını tamamladığını düşünen bir milyondan fazla kişi maaş telaşına düştü ama... EYT'lilerin merakla beklediği açıklamayı Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun yanıtladı.

Emeklilikte yaşa takılan 1 bir milyondan fazla EYT'li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in "EYT'liler merak etmesin hepsi maaşlarını Nisan ayında alacak" demesine rağmen maaşlarını alamadı. Her gün yüzbinlerce EYT'li banka hesaplarını kontrol etmekten heder oldu. Maaş muammasıyla ilgili Sosyal Güvenlik Mütehassısı Özgür Erdursun, EYT'lilere gerçekleri açıkladı.

DW Türkçe ile konuşan Erdursun, "Kanunun kabul edildiği gün müracaat edenler olmasına rağmen netice alamayanlar mevcut." diyerek sürecin ne kadar süreceğini anlattı.

EYT mağdurlarının 23 yıllık sıkıntılarını gidermek amacıyla yapılan yasal düzenleme, 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de ilan edilerek yürürlük kazandı.

Bu tarihten itibaren başvurular da gerçekleştirilmeye başlandı. Şu ana kadar yaklaşık 1 milyon 600 bin birey emeklilik müracaatında bulundu.

Fakat başvuru gerçekleştirenlerden sadece yaklaşık 400 bininin emeklilik süreçleri onaylandı; ilk emekli maaşı, bayram ikramiyesi veya fark maaşlarını alanların sayısı ise 200-250 bin civarında seyretti.

1.webp

'BAKANIN AÇIKLAMALARI GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMÜYOR'

Özgür Erdursun, "Biz Mart ayında ilk başvurular yapıldığında bu işlemlerin Eylül-Ekim aylarını bulacağını söyledik. Ne var ki, Çalışma Bakanı Sayın Vedat Bilgin hemen ardından açıklamalar yaparak Nisan ayında herkesin maaşını alabileceğini ifade ettiler. Aslında bu gerçekleşmesi imkansız. Matematiksel olarak da olanaksız. Zira Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belli bir kapasitesi var." diyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 31 Mart'ta bir televizyon kanalında gerçekleştirdiği açıklamada, "Mart ayında EYT için başvuran herkes Nisan ayında maaşını alacak. Hangi gün bağlanırsa o ay içinde alacak. Mayıs ayında tüm başvuranların maaşları ödenecek." demişti. Bilgin, SGK personelinin fazla mesai yaparak işleri hızlandırdıklarını da belirtmişti.

"BÜYÜKŞEHİRLERDE SÜREÇ DAHA DA UZAYACAK"

Erdursun, bu sözlerin vatandaşlarda bir beklenti oluşturduğunu belirterek, "Gün içerisinde sekiz, on kere maaşı yatmış mıdır diye merak edip sisteme girenler var. Fakat bu süreç biraz daha uzun sürecek. Kanımca Eylül ayına kadar devam edecek." şeklinde konuşuyor.

Mart ayında başvuru yapan bireylerin yaşadıkları şehrin oldukça mühim olduğuna değinen Erdursun, özellikle İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Antalya gibi büyük metropollerde yoğun başvuru nedeniyle sürecin uzayacağına, küçük şehirlerde ise daha süratli bir netice alınabileceğine işaret ediyor.

Emekli maaşları geç yatanların hesaplarına geçen süreye göre toplu ödeme yapılacağını, kimsenin hak kaybı yaşamayacağını hatırlatan Erdursun, hükümet yetkililerinin sürecin uzamasıyla ilgili vatandaşı sakinleştirecek açıklamalar yapması gerektiği kanaatindedir.

2014'ten bu yana emeklilikte yaşa takılanların problemleri için faaliyet gösteren EYT Federasyonu da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hem personel hem de sistem anlamında yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

Özetle, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'un değerlendirmelerine göre, emeklilik başvurularının süreci Eylül ayına kadar uzayabilir. Büyük şehirlerde yoğun başvuru nedeniyle süreç daha da uzun sürebilirken, küçük şehirlerde daha hızlı sonuçlar alınabileceği düşünülüyor. Emeklilik maaşlarının gecikmesi durumunda, vatandaşların hak kaybı yaşamayacağı ve geciken süreye göre toplu ödemelerin yapılacağı belirtiliyor. Bu süreçte hükümet yetkililerinden sürecin uzaması konusunda vatandaşları rahatlatacak açıklamalar bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN