Birleşik Kamu İş'in raporunda yoksulluk sınırı 52 bin lirayı aştı: Açlık sınırı 19 bin liraya dayandı

Birleşik Kamu İş'in raporunda yoksulluk sınırı 52 bin lirayı aştı: Açlık sınırı 19 bin liraya dayandı

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı şubat ayı ile birlikte 18 bin 973 TL'ye çıktı, yoksulluk sınırı ise 52 bin 375 TL oldu.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de yaşayan dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gereken maliyetlerde önemli artışlar yaşandığı belirlendi. Genel Sekreter Özgür Aras'ın açıkladığı sonuçlara göre, Şubat 2024'te dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 973 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 52 bin 375 TL'ye çıktı.

YOKSULLUK SINIRI BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE 3 BİN 880 TL ARTTI

KAMU-AR Ar-Ge birimi tarafından yapılan araştırma, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gıda ile birlikte diğer yaşamsal ihtiyaçlarını da karşılayabilmesi gereken maliyetleri hesaplamayı amaçlıyor. Şubat 2024 sonuçlarına göre, açlık sınırı bir önceki aya göre 1.531 TL artarak 5.540 TL'ye yükseldi. Gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 2.349 TL artarak 33.402 TL'ye çıktı. Her ikisinin toplamından oluşan yoksulluk sınırı ise önceki aya göre 3.880 TL artışla 52.375 TL olarak kaydedildi.

Araştırmada gıda harcamaları detaylı bir şekilde incelendi. Et, balık, yumurta gibi protein kaynaklarına yapılan harcamalarda artış gözlemlenirken, kuru bakliyat, süt ürünleri, meyve, sebze gibi gıda maddelerine yapılan harcamalarda da yükseliş yaşandı. Ayrıca, giyim, barınma, sağlık, ulaştırma gibi gıda dışı harcamalar da önemli ölçüde arttı.

Ankara'da en çok alışveriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlara göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gereken harcamaların yanı sıra gıda dışındaki ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken maliyetlerin arttığı görüldü. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de yaşayan ailelerin geçim koşullarının zorlaştığı ve yoksullukla mücadele eden kesimlerin sayısının arttığı belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN