Bloomberg anket sonuçlarını açıkladı: Faiz artışı beklentisi sürüyor

Bloomberg anket sonuçlarını açıkladı: Faiz artışı beklentisi sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın ilk toplantısını 25 Ocak'ta gerçekleştirecek. Bloomberg HT'nin Ocak ayı anketine katılan ekonomistler, politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 45 seviyesine çıkarılmasını bekleniyor. Ayrıca, 2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 45 iken, en düşük beklenti yüzde 30 seviyesinde oldu.

Döviz kurundaki yükseliş devam ederken gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun alacağı faiz kararına çevrildi. Kritik toplantı için geri sayım devam ederken Bloomberg HT'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi sonuçlandı.

TCMB Para Politikası Kurulu, 2023 yılın son toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 seviyesine çıkarmıştı.

Bloomberg HT'nin anketine katılan 23 kurumun medyan beklentisi, TCMB’nin 25 Ocak’ta faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çekeceği yönünde oldu.

OCAK AYI FAİZ BEKLENTİSİ

Ocak ayı faiz anketinde; maksimum beklenti yüzde 40, minimum beklenti yüzde 37,5 oldu.

Öte yandan bu anket döneminde 22 kurum, 2024 yıl sonuna dair faiz tahminlerini de paylaştı. Buna göre, piyasanın Ocak’ta 2024 yılının sonunda politika faizi için tahmini yüzde 40 seviyesinde oldu. Ayrıca, 2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 45 iken, en düşük beklenti yüzde 30 seviyesinde oldu.

İLK FAİZ İNDİRİM İÇİN BEKLENTİLER

Söz konusu ankette katılımcılara faize ilişkin ilk indirim beklentileri de soruldu. Tahminini paylaşan 23 kurumdan 9’u söz konusu faiz indiriminin 2024’ün üçüncü çeyreğinde, diğer bir 9 kurum ise ilk indirimin 2024’ün dördüncü çeyreğinde gerçekleşebileceğini açıkladı.

1 kurum ilk faiz indirimini Haziran ayında beklerken, 1 kurum ise söz konusu indirimi Eylül ya da Ekim ayında beklediğini belirtti. Son olarak, kurumlardan 3’ü 2024 yılında TCMB’den herhangi bir faiz indirimi beklemediğini açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN