Yatırımcıların haftalardır beklediği diplomatik çözüm haberi, Borsa İstanbul’da alıcılı seyri zirveye taşıdı. Önceki günü satış baskısıyla 12.921 puandan kapatan endeks, yeni güne 431 puanlık bir sıçramayla başlayarak toparlanma sinyallerini güçlendirdi.
BANKACILIK SEKTÖRÜ LOKOMOTİF OLDU
Piyasadaki risk iştahının geri dönmesiyle birlikte, yabancı yatırımcının en duyarlı olduğu bankacılık hisselerinde alımlar yoğunlaştı:
Bankacılık endeksi güne yüzde 7,02 gibi dramatik bir yükselişle damga vururken, holding endeksi yüzde 4,42 değer kazandı.
Petrol fiyatlarındaki gerileme ve Hürmüz Boğazı’nın açılma ihtimaliyle birlikte; kimya, petrol ve plastik sektörü yüzde 1,87 düşüşle günün tek kaybettireni oldu.
DİPLOMASİNİN PİYASA YANSIMASI: TRUMP VE PAKİSTAN FAKTÖRÜ
Piyasalardaki bu iyimserliğin ana kaynağı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Pakistan’ın arabuluculuğunda varılan mutafakatı duyurması oldu. Şahbaz Şerif ve Asım Münir öncülüğündeki görüşmeler sonrası İran’a yönelik saldırıların iki hafta süreyle askıya alınması, bölgesel ticaretin yeniden canlanacağı beklentisini artırdı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 17 baz puan birden gerileyerek 268 seviyesine inmesi, uluslararası yatırımcıların Türkiye varlıklarına olan güven tazelediğini kanıtladı.
ANALİZ VE TEKNİK GÖRÜNÜM
Yurt içinde veri akışının sakin olduğunu belirten piyasa uzmanları, gözlerin yurt dışında Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarına çevrildiğini vurguluyor.
Yükselişin devamı halinde 13.600 ve 13.700 seviyeleri kritik barajlar olarak izleniyor.
Olası kâr satışlarında 13.300 ve 13.200 puan seviyelerinin endekse tutunma alanı sağlaması bekleniyor.
