Borsada parası olanlar yaşadı! O açıklama sonrası 3 ayın zirvesine oturdu: Sonraki zirve ise...

Borsada parası olanlar yaşadı! O açıklama sonrası 3 ayın zirvesine oturdu: Sonraki zirve ise...

BIST 100 endeksi, Borsa İstanbul'da yüzde 5,04'lük bir değer kazançla günü 5.372,66 puan seviyesinden tamamladı ve 5.374,58 puana kadar çıkarak son 3 ayın en yüksek seviyesini test etti. Bu artış, Türkiye'de bir süredir devam eden belirsizliklerin yavaş yavaş ortadan kalkmasıyla birlikte gerçekleşti ve ülkenin risk primi üzerinde de etkili oldu. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, yaklaşık bir ay sonra tekrar 500 baz puanın altına düştü. İşte detaylar...

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 257,69 puan artarak günü 5.372,66 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi ise 102,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 3,18, holding endeksi ise yüzde 5,58 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, ulaştırma sektörü yüzde 9,22'lik bir kazanç elde ederek en çok artış gösteren sektör oldu.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık bir ay aradan sonra tekrar 500 baz puanın altına geriledi. Bu durum, Türkiye'de yaşanan belirsizliklerin azalmasının ve piyasalarda güvenin artmasının bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

Analistler, yeni ekonomi yönetiminin açıklamalarının piyasalarda olumlu karşılandığını ve yatırımcıların dikkatini alacakları adımlara çevirdiğini belirtti.

ENFLASYONLA MÜCADELE İLE FİNANSAL İSTİKRAR

enflasyon

Analizciler, son dönemde düşen enflasyonla daha etkili bir mücadele beklentisinin finansal istikrarı destekleyeceğini belirtiyor. Enflasyonla mücadeleye vurgu yapmanın önemli olduğunu ifade eden analistler, düşen enflasyonun ekonomiye olumlu etkileri olduğunu söylüyor.

Ayrıca, küresel risk algısını düşüren beklentilerin, özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere faiz artırım döngüsünün yavaşladığına dair haberlerin etkili olduğunu belirtiyorlar. Bu gelişmelerin, Borsa İstanbul'u olumlu yönde etkilediğini ve BIST 100 endeksinin son üç ayın en yüksek seviyelerini test ettiğini kaydediyorlar.

Yarın Almanya'da fabrika siparişleri ve Avro Bölgesi'nde perakende satışlar verilerinin takip edileceğine dikkat çeken analistler, bu verilerin piyasalar üzerinde etkisi olabileceğini ifade ediyorlar. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.400 seviyesinin direnç, 5.100 ve 5.000 puanın ise destek olarak önemli seviyeler olduğunu vurguluyorlar.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN