Türkiye'de 111 yıldır akaryakıt dağıtım sektöründe faaliyet gösteren İngiltere merkezli BP'nin istasyonları ile depolama ünitesi ve limana sahip ATAŞ'taki hisselerini Cenevre merkezli Vitol şirketinin sahibi olduğu Petrol Ofisi'ne satmasının ardından dikkatler akaryakıt sektörüne çevrildi.
Türkiye’de akaryakıt dağıtım sektöründe faaliyet gösteren BP'nin 770 akaryakıt bayisi, depolama ünitesi ve limanı bulunan ATAŞ’taki hisselerini satması gözleri sektöre çevirdi.
Ekonomim'de yer alan habere göre, sektör yetkilileri, karlılığın sınırlı olduğu akaryakıt dağıtımında iki yeni satın almanın son aşamada olduğu aktarıldı.
ATAŞ TESİSLERİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Sektör yetkilileri,BP’nin Türkiye akaryakıt operasyonunun Petrol Ofisi tarafından satın alınmasının ticari yönünden çok stratejik karara dayalı olduğunu belirtirken, geçmişte rafineri olan ancak teknolojisinin eskimesi nedeniyle liman ve depolama tesisine dönüştürülen Mersin Akdeniz ilçesinde kurulu ATAŞ tesislerinin önemine dikkat çekti.
Sektörde karlılığın düşük olması nedeniyle hacmin öneminin arttığını belirten sektör yetkilileri, BP’nin akaryakıt dağıtımında büyüyerek hacim oluşturma ya da satış yapma kararıyla karşı karşıya kaldığını ve bir süredir BP’nin satış yönünde karar aldığı bilgisinin sektörde yayıldığını vurguladı.
Petrol Ofisi’nin 1935 bayisinin bulunduğunu belirten sektör yetkilileri, böylece BP satın almasıyla beraber 2 bin 705 bayiye ulaşacak Petrol Ofisi’nin hacim oluşturabileceği ve cirosunun büyüyeceğini ifade etti.
KISA VADELİ BİR HAMLE DEĞİL, STRATEJİK BİR KARAR
ATAŞ tesisleri sayesinde operasyonel güce ulaşacağını her türlü akaryakıt ürününün Güney’den Türkiye’ye getirilerek dağıtılmasında maliyetleri kontrol edebileceğini vurgulayan sektör yetkilileri, Petrol Ofisi'nin aldığı satın alma kararının kısa vadeli bir ticari hamle değil, stratejik bir karar olarak öne çıktığını savundu.
İKİ ŞİRKET DAHA PAZARLIK MASASINDA
Orta ölçekte iki yerli akaryakıt dağıtım zincirinin daha pazarlık aşamasında olduğunu ve satışla sonuçlanabileceğini kaydeden sektör yetkilileri, bu yerli firmalardan birinin Rus şirketiyle, diğerinin de yerli bir zincirle görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.
Görüşmelerin satışla sonuçlanacağı yönünde olduğunu iddia eden sektör yetkilileri, akaryakıt sektöründe karlılık düşüklüğünün tartışma konularından biri olduğunu gelecek dönemde dağıtım sektöründeki ana gündem konularından birinin bu olduğuna ve tartışmaların süreceğine işaret etti.
BP petrol ofisi satılıyor! Türkiye'deki akaryakıt istasyonları için karar alındı