Bu haberi duyan marketlere koşacak! Makarnaya dev zam yolda... Şimdiden stok yapan kazanır

Bu haberi duyan marketlere koşacak! Makarnaya dev zam yolda... Şimdiden stok yapan kazanır

Zam furyasının yaşandığı bugünlerde yeni bir zam haberi daha yolda desek yeridir. Bu gelişmenin ardından makarnaya dev zam her an gelebilir. Şimdiden stok yapmayanlar ilerleyen günlerde pişmanlık yaşayacak. İşte konuya ilişkin detaylar…

Özellikle de son dönemde sık sık zam haberleri ile karşı karşıya gelmeye başladık. Gıdadan giyime, araba fiyatlarından benzin fiyatlarına, ev fiyatlarına kadar zam görmediğimiz bir alan kalmadı. Birçok farklı nedenden dolayı zam haberleri karşımıza çıkarken bir zam haberi de her an makarna kolundan gelebilir. Yaşanan bir gelişme sonucunda makarnaya zam gelme ihtimali oldukça yüksek görünüyor.

yeni-proje-8.jpg

RUSYA YASAK GETİRDİ

Edinilen bilgilere göre Rusya, durum buğdayı ihracatını yasakladı. Ülkenin gıda güvenliğini sağlamak ve iç piyasada fiyatları istikrara kavuşturmak adına atılan bu adım 11 aralık tarihinde yayınlanan hükümet kararnamesi ile netleştirildi. Alınan bu karar kapsamında 31 Mayıs 2024 tarihine kadar durum buğdayı ihracatı yasaklandı.

yeni-proje-6.jpg

TÜRKİYE MAKARNA İÇİN BUĞDAY ALIYORDU

Türkiye, özellikle de makarna sektörü için buğday ithalatını Rusya’dan yapıyor. Buğday ithalatının%67,11’lik kısmı Rusya’dan ithal edilirken, kendi ürettiğimiz buğday ise un üretiminde kullanılıyor.

Makarna sektöründe kullanılan durum buğdayının çoğunluğu Rusya’dan karşılanırken Rusya’nın almış olduğu bu karar Türkiye’deki makarna fiyatlarına etki edebilir. Buğday tedarikinde yaşanabilecek olumsuz durumların makarna fiyatlarına etki etmesi oldukça yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.

yeni-proje-7.jpg

Öte yandan resmi verilere bakacak olursak Türkiye sadece 2020-2021 sezonunda 7,5 milyon ton buğday ithal etti. Bu ithalatın yüzde 66’sı Rusya’dan yüzde 18,5’i de Ukrayna’dan yapıldı. Öte yandan Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimden ötürü Ukrayna yolu kapandı. Son olarak bu yılın Temmuz ayında buğday ithalatı yüzde 44,2 artış gösterdi.

Bu veriler ışığında bakıldığı zaman Rusya’nın almış olduğu durum buğdayı üretimi durdurma kararı Türkiye’yi ciddi anlamda etkileyebilecek bir konu. Bu durum direkt olarak makarna fiyatlarına etki etme ihtimali ile karşımızda duruyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN