Bursa’ya 4 yeni SUV geliyor

Bursa’ya 4 yeni SUV geliyor

Bursa Renault’un SUV merkezi oluyor. Kısa bir süre önce Duster’ı transfer eden marka, gelecek dönemde 4 SUV modelin daha üretimi için kolları sıvayacak. Ürün gamlarında önemli bir yeniliğe gittiklerini söyleyen Renault MAİS CEO’su Berk Çağdaş “Bursa yatırımımızla 4 yeni SUV modelimiz daha geliyor. Bunların hepsi SUV olacak” dedi.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de yaklaşık 50 yıllık bir birlikteliği geride bırakan OYAK ve Renault, yatırım silsilesine gaz kesmeden devam ediyor. Geçen yıl ‘Uluslararası 2027 Oyun Planı’ kapsamında alacakları yeni yatırım kararları hakkında mesajlar veren OYAK-Renault Grubu’nun Bursa’daki planları netleşmeye başladı. Yaklaşık 400 milyon Euro yatırımla Türkiye’de yeni model ve motor atağına kalkacak olan marka, Bursa’yı SUV merkezi yapmaya hazırlanıyor.

Bu yıl 91’incisi gerçekleşen Cenevre Otomobil Fuarı’nda sorularımızı cevaplayan Renault MAİS CEO’su Berk Çağdaş, ürün gamlarında önemli bir yeniliğe gittiklerini söyledi. Artık SUV modellerle model ağlarını güçlendirdiklerini ifade eden Çağdaş, en son Duster’ı transfer ettiklerini hatırlattı. Çağdaş “Bu girişim bize büyük ivme kazandıracak. Bursa yatırımımızla 4 yeni SUV modelimiz daha geliyor. Clio haricinde 4 yeni modelin üretimi gerçekleşecek. Çok detay vermek şimdilik doğru olmaz. Ama bunların hepsi SUV olacak. Zaten biliyorsunuz Austral de çok yeni. Ürün gamımızı müşterinin ihtiyaçlarına göre çeşitlendiriyoruz. Bir müşteri Renault’ya girdiği zaman tüm segmentlerde araç satın alabilecek. Bizim şu ana kadar hedefimiz Türkiye’de satılan her 5 araçtan birinin Renault olmasıydı. Pazarın gözdesi olan SUV’larda güçlenmemizle birlikte bir numara olacağız. Hedefimiz hep yüzde 20 üzerine” açıklamasını yaptı.

Daha önce İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda Renault Global CEO’su Fabrice Cambolive, yeni planlamalarda Türkiye’nin Renault dünyasındaki önemli merkezlerden biri olarak büyük rol üstlendiğini söylemişti. Cambolive “Renault, güçlü ve güvenilir ortağı OYAK ile birlikte 54 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor. 1952’den bu yana Renault ve OYAK, birlikte 2,5 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı, 7,5 milyondan fazla otomobil üretti ve Türkiye’deki her 7 otomobilden biri Renault logosu taşıyor. Hedefimiz Türkiye’de pazar lideri olmak, markamızı yeni ürünlerle güçlendirmek, özellikle SUV segmentinde güçlü bir varlık geliştirmek, hibrit ve elektrikli araçlara dayalı bir elektrifikasyon stratejisi uygulamak. Bursa fabrikamızı sadece Avrupa’nın değil, dünyanın diğer ülkelerinin de ihracat merkezi haline getireceğiz” dedi.

Geçmişte yapılan bu açıklama da OYAK-Renault Grubu ortaklığının Avrupa için önem taşıdığına ifade ediyor.

KÜÇÜK VE KOMPAKT SINIF MODELLER OLACAK

Renault Clio hibritin 2023 sonunda İstanbul’da gerçekleşen tanıtımında konuşan Renault Group Türkiye CEO’su Jan Ptacek de bu SUV modellere vurgu yapmıştı. Ptacek, 2027’den önce 4 yeni Renault modelini, Bursa Oyak Renault Fabrikası’nda yerlileştirmeyi planladıklarını duyurdu. Ptacek, “Yeni otomobillerden biri Renault Duster olmak üzere 3 adet SUV olacak. Renault olarak bu yeni ürünlerle Türkiye’de B ve C SUV segmentlerinde müşteri ihtiyaçlarını karşılayan bir ürün yelpazesi sunarak liderliğimizi daha da pekiştireceğiz” açıklamasını yapmıştı.

RENAULT LOGOLU DUSTER İKİNCİ YARIDA

Dacia’nın satış grafiğini yukarı doğru tırmandıran modellerden biri olan Duster, artık yeni formuyla Renault logosu altında satılacak. MAİS CEO’su Berk Çağdaş da “Oyak Renault fabrikasında 2027 yılına kadar 4 yeni Renault modeli üretilecek. Bu modellerden 3 tanesi B ve C SUV segmentinde yer alacak. SUV ailesinin ilki olan yeni Duster, hibrit motor seçeneğiyle ve ‘Renault’ logosuyla 2024 yılının ikinci yarısında Türkiye’de satışa sunulacak” dedi. Duster’ın başarı hikayesinin devam edeceğinin altını çizen Berk Çağdaş “13 yılda büyük bir başarıya imza atan bir modelden bahsediyoruz. Dünya genelinde 1.7 milyondan fazla satış rakamına ulaşan bir model. Bizi de liderliğe taşıyacaktır. Buna çok inanıyoruz” diye konuştu.

OYAK 400 MİLYON EURO YATIRIM YAPMIŞTI

Jan Ptacek, OYAK ve Renault’nun yeni yatırımını geçen yıl şöyle duyurmuştu: “2025 yılına kadar Bursa’daki Ar-Ge merkezinde çalışan mühendis sayısı 500’e ulaşacak, bu Ar-Ge ekibinin 2022 yılına göre iki katına çıkması anlamına geliyor. Bu artış, yerel mühendislik yetkinliklerinin geliştirilmesine de katkı sağlayacak. Renault Group, OYAK ile 2027 stratejisi girişimi kapsamında 400 milyon Euronun üzerinde yatırım yapacak. Bu yatırım, Renault’nun Türkiye’nin potansiyeline olan güçlü inancını ve markanın uluslararası sahnedeki önemli rolünü vurguluyor. Renault’nun Türkiye’deki kapsamlı stratejisi, Türkiye pazarındaki liderliğini güçlendirmenin yanı sıra küresel konumunu da güçlendirmeyi amaçlıyor.”

04kr04-berk-kelle.jpg

ÖTV’DEN MUAF SATIŞLAR İNCELEMEYE ALINDI

Otomotiv pazarı hakkında da değerlendirmeler yapan Berk Çağdaş, 2024 yılının 2023 kadar iyi geçmeyeceğini anlattı. Belirsizliğin devam ettiğini anlatan Çağdaş “Kurun fiyatlar üzerindeki etkisi yüksek. Kredi maliyetleri oldukça yüksek. Ve seçim var. Bu yüzden belirsizlik hakim. Seçim sonrasında nasıl bir hava olacak? Bunlar hep tüketici nezdinde soru işaretleri. Bu 3 aylık dönemde ÖTV muaf satışları ciddi arttı. Bakanlık bile bunun farkında. Bizden detaylı bir rapor istediler. Hangi araç nasıl buna dahil oluyor? Gibisinden bir takip yapmak için Özellikle burada Çinli markaların nasıl bir fiyat politikasında ÖTV muaf satışlarını görmek için. Aslında ÖTV muaf satışlarda bir takip sistemi başladı diyebiliriz. Hatta bu incelemede bazı markalara damping kapsamında bile incelemeye alabilirler” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN