Çiftçiler yeni ay ile birlikte yeni ödemeleri de yakından takip ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Mart ayında mazot ve gübre desteklerini çiftçinin hesabına tanımladı. Artan maliyetler karşısında aldıkları ödemelerle yetinemeyen çiftçinin eli boş kaldı. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, 15 kilo gübrenin 3.500 TL olduğunu belirterek devlet tarafından sağlanan desteklerin yetersiz olduğunu belirtti. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
Mart ayı ile birlikte destek ödemeleri de çiftçilerin hesaplarına yatırılmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 8 milyar 998 milyon 174 bin 300 liralık mazot ve gübre destek ödemelerini yapmaya devam ediyor. Ödemeler dekar başına verilirken en fazla destek ödemesi 149 TL ile kuru tarım yani buğday ve arpa ekimine verilmektedir. 100 dönümden fazla arazisi bulunan tarım şirketleri de Bir dönüm arazi işleyerek geçinmeye çalışan çiftçi de aynı ödemeyi alıyor. Çiftçiye verilen ödemelerin yetersiz kaldığını belirten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Cumhuriyet'e konuştu. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
DEKAR BAŞINA 50 TL ÖDEME
Tarımda en ucuz ve zaruri gübrelerden biri olan amonyum sülfatın çuval başına fiyatının 400-500 olurken bir domates üreticisinin dekar başına aldığı 50 TL'lik gübre desteğinin yalnızca 1 ya da 2 kiloluk domatesi karşıladığı belirtildi.
Antalya'da çiftçilik yapan Hacı Patır, devlet tarafından verilen desteğin mazot ve gübre fiyatlarının Yanında oldukça komik bir tutar olduğunu söyledi. Tarımsal üretimin yalnızca zenginlerin yapabileceği bir faaliyet haline dönüşürken konu hakkında açıklama yapıda bulunan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, 15 kilo gübrenin 3.500 TL olduğunu belirterek devlet tarafından sağlanan 150 TL ile bu işi yürümeyeceğine değindi.
GÜBRE FİYATLARI UÇUYOR
Çiftçinin dönüm başına gübre maliyeti 15 ile 17.000 TL arasında değişiklik gösterirken dönüm başına verilen 48 liralık gübre desteği ile çiftçinin üretimde zorluk yaşadığı belirtildi. Antalya'da Aksu ve yeni toptancı halinde birçok gübre bayisinde veresiye defter olduğu belirtilirken bazı defterlerde isimler yüzleri bazılarında ise binleri aşıyor.
ÇİFTÇİLİK BORÇLU DÖNÜYOR
Mağazaya alışveriş için gelen çiftçilerin birçoğunun peşin ödeme yapamadığınız dile getiren Gübre Bayisi Bilal Çiçek, “Çiftçinin Eylül ayında başlayıp Mart veya Nisan gibi sonlanan bir dikimi var. Bir de Ağustos’ ta başlayıp Şubat’ta biten sonra tekrar dikip Haziran’da bitirdiği bir dikim dönemi var. Dolayısıyla parasını Şubat ayında alıyor." dedi.
Ağustostan Şubat ayına kadar üreticiye finansal destek sağlandığını ifade eden Çiçek, tüm malları onlara vadeli olarak ulaştırdıklarını ifade etti. Çiçek, finansal desteğin devletten çok bayilere, haldeki komisyonculara sağlandığını söyledi.