Çiftçinin yeni alternatifi yüzleri güldürdü! Susuz üretimde büyük başarı: 3 dönümden 6 ton verim!

Çiftçinin yeni alternatifi yüzleri güldürdü! Susuz üretimde büyük başarı: 3 dönümden 6 ton verim!

Üzümüyle ün salan Denizli'de etkili olan aşırı yağışlar üzümde 'mildiyö' hastalığının çoğalmasına neden oldu. Üzümlerin yüzde 80'inin zarar görmesini avantaja çeviren çiftçi ise alternatif ürünlere yönelerek susuz tarımda büyük bir başarıya imza attı...

Denizli'nin Çal ilçesinde üzümleri vuran 'mildiyö' hastalığı üretimi olumsuz etkilerken, üretici alternatif olarak soğan üretimine başladı. Üzüme alternatif olarak planlanan soğan ekiminde ise şimdi 3 dönümlük arazide yaklaşık 6 ton hasat elde edilmesi bekleniyor!

SUSUZ SOĞANDAN BÜYÜK VERİM

Hancalar Mahallesi'nde çiftçilik yapan Yüksel Çırak, 3 dönümlük arazisine soğan dikmeyi denedi. Susuz yetişen soğanın hasadına başlayan Çırak, 3 dönümlük arazisinde ortalama 6 ton soğan hasadı yapmayı planlıyor.

h-7-1.jpg

Bu zamana dek küçük alanlarda kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar soğan üretimi yaptıklarını söyleyen fakat bağları vuran mildiyö hastalığından dolayı alternatif olarak soğan üretimine başladıklarını belirten Çırak, “Özellikle bağlarımızdaki mildiyö hastalığından dolayı ürün alamayacağımız sezon başında belliydi. Biz de alternatif ürün olarak soğana yöneldik. Bunu birkaç aileye daha önerdik, onlar da yaptılar. İnşallah gelecek dönemlerde aile sayımızı çoğaltırız, Hançalar’ı soğanın merkezi haline getiririz. 3 dönüm civarında bir soğan yaptık ve 6 ton civarında bir hasat bekliyoruz bu sene. İnşallah ekonomimize, kendimize ve ülke ekonomimize katkıda bulunur.” açıklamasını yaptı.

h-7-2.jpg

DEKAR BAŞINA 2 TON VERİM

Üzüm bağlarını vuran hastalıktan dolayı alternatif olarak dikilan soğandan güzel sonuçlar aldıklarını söyleyen Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil ise şu ifadelere yer verdi:

“Soğandan dekarda 2 ton civarında bir verim elde edildi. Tadı, kalitesi, aroması bütün ürünlerde olduğu gibi soğanımızda da çok farklı, memnunuz. Çiftimizin özellikle bağdan canının yandığı, ümitlerinin kaybolduğu, maddi olarak büyük bir sıkıntıya düştüğü yılda soğandan alternatif olarak deneme yapan çiftçilerimiz iyi gelir elde edecek. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu sadece denemeyle kalmaz, devam eder. Susuz üretilen soğanla çiftçilerimiz için yeni bir ürün, yeni bir umut kapısı açılmış oldu”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN