Çikolata fiyatlarında tüm zamanların en yüksek seviyesi

Çikolata fiyatlarında tüm zamanların en yüksek seviyesi

Son yıllarda dünya genelinde hissedilen ekonomik kriz ve kötü hava koşullarıyla nedeniyle artan kakao fiyatları, milyonlarca insanın severek tükettiği çikolataya zammı da kaçınılmaz hale getirdi. Çikolata üreticileri, rekor zamların yolda olduğu uyarısında bulundu.

Özellikle yaz döneminde dünyanın büyük bir kısmını etkileyen El Nino, tarımsal üretimi vurdu. Dünyanın en büyük iki kakao çekirdeği üreticisi olan Gana ve Fildişi Sahilleri’nde yaşanan kuraklık, mahsullere zarar verince küresel kakao fiyatları rekor üstüne rekor kırmaya başladı. Çikolata üreticileri, ürünlere gelecek zamlara karşı şimdiden uyarıda bulunuyor.

Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, dünyanın en büyük kakao çekirdeği üreticileri olan Gana ve Fildişi Sahili başta olmak üzere Batı Afrika ülkelerinde yaşanan kuraklık, küresel kakao fiyatlarında yeni bir rekor getirdi. New York Emtia Borsası’nda kakao fiyatları ton başında 6.000 dolara dayanıp tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bazı analistler, fiyatların yıl mevcut seviyelerden gerileyerek bitireceği tahmininde bulunuyor. Bazıları ise fiyatların sert şekilde yükselmeye devam edeceği uyarısı yapıyor.

FİYATI İKİ KATTAN FAZLA ARTTI

Özellikle güney yarımkürede havanın daha sıcak ve kuru hale gelmesine yol açan El Nino’nun Batı Afrika’daki olumsuz etkisiyle, çikolatanın ham maddesi olan kakaonun fiyatı son 1 yılda iki katından fazla artış gösterdi. Kakao fiyatları, sınırlı arza ilişkin devam eden endişelerle ICE’de 5.970 doları test edip, sonrasında 5.890 dolara indi. Londra’da da fiyatlar 4.800 sterlin seviyelerine geldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN