Cumhurbaşkanı Erdoğan zam bombasını patlattı! Asgari ücret bu rakamla rekor kıracak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan zam bombasını patlattı! Asgari ücret bu rakamla rekor kıracak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuz ayında açıklanacak yeni asgari ücret için hamlesini yaptı. Seçim sonrası için talimat veren Erdoğan'ın, asgari ücrette yeni bir rekor kırmayı hedeflediği konuşuluyor.

Asgari ücrete ara zam için düğmeye basıldı. Enflasyon sebebiyle değer kaybeden TL'nin alım gücünün düşmesi yıl içinde ikinci kez asgari ücret güncellemesini zorunlu kılıyor. Bu sebeple temmuz ayında zamlanacak olan asgari ücrette bu yıl enflasyon oranının dışında refah payı da gündemde olacak. Bu sebeple de rekor kıracak bir rakam bekleniyor. Yapılacak olan vergi düzenlemesi ise asgari ücret üzerinde maaş alanların da maaşına iyileştirme yapılacağı anlamına geliyor.

HEM ENFLASYON FARKI HEM REFAH PAYI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrette ve emekliler ile memur maaşlarında temmuz zammı için refah payı müjdesini verdi. Erdoğan, bu payla toplumun her kesiminin alım gücünün artırılacağının altını çizdi.

Türkiye'nin ihracat yönlü büyüme stratejisinin milli gelir üzerindeki artış etkisinin böylelikle homojen bir şekilde tabana yayılması hedefleniyor.

ENFLASYON ORANI NE OLACAK?

Asgari ücreti belirlemede kullanılacak olan 6 aylık enflasyon verisinin çoğu elde edildi. Nisan ayı enflasyon verisiyle 4 aylık rakamlar netleşmişti. Mayıs ve haziran aylarının bitiminde kalan 2 aylık verinin de eklenmesiyle enflasyon etkisi tamamlanmış olacak.

Şu ana kadar ocak ayından bu yana 4 aylık enflasyon yüzde 15,21 olarak şekillendi.

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki Mayıs ve Haziran beklentisine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 21,13 olması bekleniyor. 4 aylık enflasyonun ortalamasından hesaplanan rakamlara göre ise 6 aylık enflasyonun yüzde 23,70 olması bekleniyor.

Bu hesaplamalara bakıldığında da 6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 21,13 ila yüzde 23,70 arasında olması bekleniyor.

DOLAR BAZINDA REKOR BEKLENTİSİ

Asgari ücrete ne oranda zam yapılacağına dair farklı teoriler bulunuyor.

Refah payının da katılmasıyla asgari ücrete temmuz ayında yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11.058 TL brüt ücret ise 13.010 TL olacak. Geçen yılın temmuz ayı zammı da yaklaşık yüzde 30 civarında gerçekleşmişti.

Emekli ve memur maaşlarına Ocak 2023 döneminde verilen refah payına benzer bir uygulama söz konusu olduğunda ise asgari ücrete temmuz ayında yüzde 35 zam yapılması bekleniyor ve bu durumda ise net ücret 11.475 TL brüt ücret ise 13.500 TL olacak.

Bu ara dönem zammı ile asgari ücretin tarihinde ilk kez 500 dolar bandını aşacağı ve döviz bazlı yeni rekorunu kıracağı düşünülüyor.

KOMİSYON HAZİRAN'DA TOPLANACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu haziran ayında toplanacak ve uzlaşma müzakerelerine başlanacak. Bakanlık nezdinde TÜİK'in verilerine destek olacak anket ve benzeri saha çalışmaları şimdiden başlatıldı.

Müzakereler sonunda uzlaşılan asgari ücret Erdoğan'ın onayına sunulacak. Erdoğan'ın onayı sonrası yeni asgari ücret için ilan edilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN