Cumhurbaşkanı jestini yaptı! SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklilerine bayram ikramiyesi müjdesi: O tarihte zam yağacak

Cumhurbaşkanı jestini yaptı! SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklilerine bayram ikramiyesi müjdesi: O tarihte zam yağacak

Emekliler için bu yıl çok bereketli başladı ve öyle de devam edeceğe benziyor.Emeklilerin yüzünü güldürecek yeni bir haber daha geldi. İşte haberin detaylar…

Milyonlarca emekli  bu yıl emekli maaşlarına yapılan zamlar ve alınan ikramiyelerle bayram ettiler. Emekli vatandaşı sevindirecek bir zamhaberi daha geldi. Detaylar haberimizde…

banka

7.500 TL ALANLARA %30'DAN %50'YE KADAR ZAM HESABI YAPILDI! O TARİHTE... EN DÜŞÜK SSK, BAĞKUR EMEKLİ MAAŞINA, BAYRAM İKRAMİYESİNE EKSTRA ZAM MÜJDESİ!

Emeklilere müjde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Son duyuru, asgari emekli maaşı ve bayram ikramiyelerine ek artışlar duyurdu. Bu iyi haber, ülkenin emeklilik sonrası ekonomik durumunu daha da güçlendirecek. Erdoğan'a göre asgari emekli maaşı daha da yükseltilmeli. Bu sayede asgari ücretle emekli olanların yaşam standardı yükselmektedir. Bununla birlikte emekli maaşları da daha adil ve yaşanabilir bir seviyeye yükseltilmelidir. Ayrıntılı artış oranı ve uygulama planı yetkili kurum tarafından resmi olarak duyurulacaktır.

Temmuz ayı maaş artırımı için geri sayım devam ediyor. Emekliler ve memurlar yeni maaşlarının ne olacağını hesaplamaya başladılar. Bir bültene göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari emekli maaşı ve izin ödeneğinin daha da artırılacağının müjdesini verdi. Erdoğan, "En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya, emeklilerimizin bayram ikramiyesini 2 bin liraya çıkardık. Bu rakamı daha yukarıya çıkarmanın hesabı içerisindeyiz “ifadelerini kullandı. Asgari emekli maaşı ne kadar? ikramiyeler ne kadar artacak? Detaylar haberimizde...

Cumhurbaşkanı Erdoğan son dakika açıklamasında, "En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya, emeklilerimizin bayram ikramiyesini 2 bin liraya çıkardık. Bu rakamı daha yukarıya çıkarmanın hesabı içerisindeyiz. Kamu işçilerimizin maaşını 21 bin lira seviyesine çıkardık. Memurlarımızın en düşük maaşını da Temmuz'da 22 bine yükseltme sözü verdik" dedi.

OCAKTA YÜZDE 30 OLMUŞTU

Memur ve emeklilerin maaşları, her Ocak ve Temmuz ayında açıklanan altı aylık enflasyona göre belirleniyor.

Genelde SSK ve BAĞ-KUR emeklileri bu enflasyon oranında zam alıyor. Memurlar ve emekli memurlar için önce ücret artış oranı, ardından bir önceki dönem ücret sözleşmesine göre enflasyon farkı dikkate alınır. Ancak enflasyonun yükünü hafifletmek için hem memur hem de emekliler için sosyal yardım katkı payları Ocak ayında %30 oranında artırılmıştır.

BRÜT DEĞİL, NET 22 BİN LİRA

Sadece bir memurun asgari maaşı 12.000 lira civarında. Bu maaş başlangıçta 15.000 liraya yükseltilecek. Dolayısıyla asgari ücretli memurlar ile asgari ücretli memurlar arasındaki 3 bin liralık fark önemli bir artışla ortadan kalkmış olacak.

Toplu iş sözleşmeleri ve sosyal yardım paylarındaki artış nedeniyle enflasyon farkı 22 bin liraya çıkıyor. 22 bin liranın net mi brüt mü olduğu da tartışıldı. Ancak İletişim Başkanlığı, bir televizyon kanalına konuşan çalışma ekonomistinin, en düşük memur maaşının brüt 22 bin lira olacağını sehven söylediğine dikkat çekerek, "Temmuzda en düşük memur maaşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın belirttiği üzere net 22 bin lira olacaktır" açıklamasını yaptı.

ŞİMDİDEN YÜZDE 15.22'YE ULAŞTI

Temmuz zammı, Mayıs ve Haziran ayları için enflasyon oranlarının netleştirilmesini gerektirecektir. İlk dört ayda kümülatif enflasyon %15,22'ye ulaştı. Merkez bankası tarafından yayınlanan bir piyasa katılımcısı anketinde. Enflasyonun Mayıs'ta %2,41, Haziran'da ise %2,49 olması bekleniyordu.

Bu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda ilk altı aylık enflasyon oranı %20,93 olacaktır. Bu durumda SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 20.92 zam garantisi veriliyor.

Devlet memurları ve emekli memurlar ise ilk altı ayda %8, Temmuz ayında %6, sosyal güvenlik primleri hariç %18,92 zam almıştır. Kamuda çalışan sayısındaki artış dikkate alındığında ek bir sosyal güvenlik unsuru gündeme gelecektir. Bu nedenle emekliler ve memurlar için genel artışın %30-50 olacağı varsayılmıştır.

İLK DEFA KADEMELİ ZAM GÜNDEME GELDİ

Emekli maaşı artış oranında ilk kez kademeli bir artışın gündeme gelmesi bekleniyor. Daha önce 5 bin 500 lira olan asgari emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması bu imkanı artırdı. Çünkü yöntem, maaşı 7 bin 500 liranın altında olan emekli sayısını yaklaşık 9 milyona çıkarırken, geri kalan emekliler bu artıştan faydalanamadı.

Yetkililer, daha yüksek maaş alanlar için 7 bin 501 liradan kademeli bir zam düşünüldüğünü söyledi.

Örneğin; maaşı 7 bin 500 lira ila 10 bin lira arasında olanlara yüzde 50 zam, 10 bin lira ila 15 bin lira arasındaki olanlara yüzde 40 zam, 15 bin lira ila 20 bin lira arasında olanlara yüzde 30 zam ve son olarak 21 bin lira ve üzerine de yüzde 25 zam gibi bir merdiven sistemi oluşturulacak. Tabii net rakamlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmalarından sonra ortaya çıkacak.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİ AYLIĞI 7 BİN 900 LİRAYA ÇIKMIŞTI

Ocak ayından bu yana, emekli memurlar %30'luk bir artışa ek olarak bir artış daha aldı.

Emeklilerin maaşlarına da zam yapıldı ve ek göstergesi 2200 liradan 3600 liraya çıkarak 3000 lirayı geçti. Yönetmelik, en az kamu görevlisi olan emeklilerin maaşlarını Ocak ayında 6,78 liradan 7 bin 900 liraya yükseltti. Temmuz ayından itibaren maaşın 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

EYT'Lİ DE FAYDALANACAK MI?

EYT'li vatandaşlar 3 Mart'ta dilekçelerini sunmaya başladı. Bugüne kadar bir milyondan fazla EYT üyesi ödüllendirildi. 3 Mart-Temmuz arasında istifasını sunanlar, emeklilik sürecini tamamlamamış olsalar bile maaş zammından yararlanacak.

Temmuzdan sonra başvuranlara zaten zam yapılacak. Emeklilik fonunun uygun EYT üyeleri için emeklilik artışları, aktif memurlar için maaş artışlarının bir göstergesi olarak kullanılır. Bu aydan önce veya sonra emekli olmak temmuz zammından yararlanmak açısından bir fark yaratmıyor. Ancak, memurlara emeklilik ikramiyesi, emeklilikte memur maaş katsayısı ve ek endeksi esas alınarak ödenir. 15 Temmuz'dan sonra istifa eden memurların emeklilik ikramiyesi, Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan zam üzerinden hesaplanacak.

TOPLU SÖZLEŞME İÇİN GERİ SAYIM

Ağustos ayında memurlar ve emekliler arasında toplu pazarlık yapılır. Bu toplantılar 2024 ve 2025 için dört farklı büyüme oranı belirleyecek. Müzakerelerdeki çekişme noktalarından biri de memur maaşlarına zam oranı. 2024 yılının ilk ve ikinci yarısında kamu sektörü çalışanlarına yüzde 10 zam + enflasyon planlandı.

ZAMLI MAAŞLAR ÖDENDİ!

Asgari emekli maaşını 7 bin 500 TL'ye, bayram tatili ödeneğini 2 bin TL'ye çıkaran ve geçici işçileri de düzenli işçi olarak kapsayan kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

SGK ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikle Ramazan ve Kurban Bayramı'nda ödenen 1.100 lira olan aylık gelir ve aylık gelir ve aylık ödemeleri 2.000 liraya yükseltildi.

15 milyon emekli Ramazan Bayramı öncesi bayram ikramiyesi ve emekli maaşı ödemesini aldı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN