Deprem bölgesindeki istihdam verileri belli oldu: Beyaz yakalar maviye dönüştü

Deprem bölgesindeki istihdam verileri belli oldu: Beyaz yakalar maviye dönüştü

Kariyer.net, 6 Şubat depremleri sonrası işgücü piyasasındaki son bir yıldaki değişimi gösteren verileri açıkladı. Verilere göre; beyaz yakalılar, mavi ve gri yakalıya dönüştü. Öncesinde beyaz yakalı adaylar, mavi ve gri yaka ilanlarına başvuru yapmazken depremden sonra oluşan zorlu koşulların adayların başvuru tercihlerini etkilediği görüldü.

Kariyer.net, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım alan 11 ildeki işgücü piyasasında son bir yılda yaşanan değişimi gösteren verileri açıkladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, deprem bölgesinde ikamet eden yaklaşık 1,5 milyon adayın yüzde 14,2'si, depremden sonra farklı kentlere göç etti.

Deprem sonrası en çok göç veren şehirlerin başında Adana gelirken onu Gaziantep, Diyarbakır, Hatay ve Şanlıurfa takip etti. En fazla göç alan şehir ise megakent İstanbul oldu.

GÖÇ EDEN ADAYLARIN BAŞVURU SAYILARINDA ARTIŞ

Farklı illere taşınan adayların yüzde 67,1'i deprem sonrasında en az bir iş ilanına başvuru yaptı. İkameti değişmeyen adayların ise yüzde 48,4'ü iş başvurusu yaptı.

Deprem bölgesinde ikamet eden adaylar, genel ortalamadan yüzde 80,1 daha fazla başvuru yaparken, depremden etkilenen ve farklı bir ilde yaşamaya başlayan adayların, genel ortalamadan yüzde 150 daha fazla başvuru yaptığı görüldü.

BEYAZ YAKALAR MAVİYE DÖNÜŞTÜ

Deprem sonrası istihdam verilerine göre, depremde etkilenen adayların yüzde 7,3'ünün özgeçmişlerindeki pozisyonlar değişti. Pozisyonu değişen adayların yüzde 52,5'inin meslek gruplarının da değiştiği görüldü.

Bu kapsamda beyaz yakadan mavi yakaya dönüşen adayların oranı yüzde 6,1 olurken beyaz yakadan gri yakaya geçenlerin oranı yüzde 9,9 oldu. Mavi yakadan beyaz yakaya geçiş oranı yüzde 7,3, gri yakaya dönüşme oranı yüzde 6 seviyesinde görüldü. En fazla geçiş ise yüzde 13,2 oranı ile gri yakadan beyaz yakaya olurken gri yakadan mavi yakaya dönüşüm yüzde 5,5 oldu.

DEPREM SONRASI KOŞULLAR ETKİLİ OLDU

Normal şartlarda beyaz yakalı adaylar mavi yaka veya gri yaka ilanlara başvuru yapmazken depremden etkilenen beyaz yakalı adayların bir kısmının mavi ve gri yakaya dönüşmesinin ardında deprem sonrası oluşan koşullar yatıyor.

Deprem bölgesinde yer alan 11 ilde yayınlanan yeni iş ilanı sayılarına göre, deprem döneminde yüzde 16'lık düşüş yaşandığı, deprem sonrasında temmuz ayına kadar dalgalanma, temmuz ayı itibarıyla ise ilan sayılarında deprem dönemi öncesine göre yüzde 20 artış yaşandığı tespit edildi.

Depremin etkili olduğu 11 il içinde en fazla ilana sahip olan iller sırasıyla Adana, Gaziantep ve Diyarbakır oldu. Depremden en çok etkilenen 3 il olan Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da ise yayınlanan ilan sayıları 2023'ün son döneminde deprem öncesi seviyelere ulaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN