Dev bankadan Türkiye tahmini: Yıllık enflasyon 2026 sonunda yüzde 30'un altına inebilir

Dev bankadan Türkiye tahmini: Yıllık enflasyon 2026 sonunda yüzde 30'un altına inebilir

ING Global yayımladığı raporda, ekim ayı enflasyonunun beklentileri hafif aşmasına rağmen TCMB'nin aralık ayında faiz indirimlerine devam edebileceğini öngördü. Yıllık enflasyonun 2026 sonunda yüzde 30'un altında kalmasını bekleyen dev banka, petrol fiyatları ve Orta Doğu'daki gerilimlerin risk oluşturduğuna dikkat çekerek 12 Kasım'daki Enflasyon Raporu'na işaret etti.

ING Global, Türkiye ekonomisine ilişkin yayımladığı son değerlendirme raporunda, ekim ayı enflasyonunun beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşmesine rağmen dezenflasyon sürecine ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz politikasına dair öngörülerini paylaştı.

Uluslararası finans kuruluşu, ekim verilerinin düşüş eğilimini bir miktar aksatmasına karşın yıllık enflasyonun 2026 yılı sonunda yüzde 30'un altında kalmasını beklediğini bildirdi.

FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜNÜN SEYRİ VE ARALIK AYI BEKLENTİSİ

TCMB’nin son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında karar metninde kullandığı ifadeleri değiştirdiğine dikkati çeken ING, bu üslup değişikliğinin faiz politikasına yansımalarını değerlendirdi. Banka, faiz indirim döngüsünü başlatan koşullarda önemli bir değişiklik yaşanmadığı sürece Merkez Bankasının aralık ayında da faiz indirimlerine devam edebileceğine işaret etti.

Raporda, ekim ayı enflasyon verisinin para politikasının mevcut seyri açısından belirleyici bir yön değişikliği yaratmasının beklenmediği vurgulandı.

ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNDEKİ RİSKLER: ORTA DOĞU VE PETROL FİYATLARI

ING Global, kısa vadeli enflasyon görünümü üzerinde petrol fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin ve bu durumun diğer emtia fiyatlarına olası yansımalarının risk oluşturmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Raporda öne çıkan risk faktörleri şu şekilde sıralandı:

  • ABD ile İran arasındaki gerilimin kalıcı şekilde tırmanması,

  • Eşel mobil mekanizmasının kademeli olarak devreden çıkarılması nedeniyle fiyat baskılarının hızla artma ihtimali,

  • Orta Doğu'daki çatışmaların derinleşmesi ve dezenflasyon sürecinde yaşanabilecek olası sapmalar.

GÖZLER 12 KASIM’DAKİ ENFLASYON RAPORU’NDA

TCMB'nin gelecek dönemdeki politika adımlarını şekillendirirken talep koşullarını, uluslararası rezerv düzeyini ve mevduat sahiplerinin davranışlarını yakından izlemeyi sürdüreceği ifade edildi.

ING, Merkez Bankasının 12 Kasım tarihinde açıklayacağı Enflasyon Raporu'nun, enflasyonun genel seyri ve önümüzdeki döneme ilişkin ilave parasal gevşeme alanının bulunup bulunmadığı hususunda piyasalara önemli sinyaller vereceğini öngördü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN