Devlet kesenin ağzını dar gelirliye açtı! Sosyal yardım alanlara müjde büyük yerden, bu kişiler maaşını zamlı alacak

Devlet kesenin ağzını dar gelirliye açtı! Sosyal yardım alanlara müjde büyük yerden, bu kişiler maaşını zamlı alacak

Memur maaşlarına yapılacak zammın belli olmasının ardından gözler sosyal destek ödemelerine çevrildi. Milyonlarca vatandaş, sosyal destek ödemelerine gelecek zammı araştırıyor. Peki, sosyal destek ödemesi zammı belli oldu mu? Sosyal destek ödemelerinde ne kadar artış yapılacak? İşte merak edilen o soruların yanıtı...

Devlet, ihtiyaç sahibi vatandaşlara sosyal yardım programları ile destek sağlamaya devam ediyor. Memur maaş katsayısındaki değişimlere endekslenmiş olan bu destek ödemelerine ne kadar zam geleceği ise merak ediliyor. Peki, sosyal destek ödemeleri zammı belli oldu? Sosyal destek ödemeleri ne kadar artacak? Yanıtı haberimizde...

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Ocak ayı memur zammını yüzde 15 olarak belirlerken, söz konusu artış Orta Vadeli Program'daki yüzde 65 enflasyon tahminine göre yüzde 49.69'a ulaşacak. Söz konusu değişim ise sosyal yardım ödemelerine şu şekilde yansıyacak:

65 YAŞ AYLIĞI

Sosyal güvencesi bulunmayan 65 yaş üzeri vatandaşlara bağlanan aylığa her sene Ocak ile Temmuz aylarında memur maaş katsayısında yaşanan artış yansıtılıyor. Şuan 65 yaş aylığı alanlara 2.348 TL ödenirken, bu miktar söz konusu tahmin gerçekleştiğinde Ocak ayında 3.509 TL'ye yükselecek.

c-h-7-1.jpg

EVDE BAKIM MAAŞI

Bakıma muhtaç olan yaşlı ve engelli bireyler için yapılan 5.097 TL'lik ödeme Ocak ayına dair tahmin gerçekleştiğinde 7.619 TL'ye yükselecek. Ancak bu desteği almak için bakılan hane içindeki kişi başı gelir sınırı da yine Ocak ayında değişecek. Sınır şuan 7.601 TL 55 kuruş.

ENGELLİ MAAŞI

Yüzde 40 ila 69 oranında engeli olan vatandaşlara ödenen aylık 874 TL'den 2.801 TL'ye, yüzde 70 ve üzerinde engeli olanlara ödenen aylık ise 2.811 TL'den 4.202 TL'ye çıkacak. Şuan 3.800 TL olan hane içi sınır da yine Ocak ayında değişecek.

c-h-7-2.jpg

ENGELLİ YAKINI MAAŞI

18 yaş altındaki engellilerin yakınlarına ödenen 1.874 TL, 2.801 TL'ye yükselecek. Söz konusu yardım için getirilen hanedeki kişi başına düşen gelir sınırı ise 3.800 TL. Yine bu tutar da Ocak ayında artacak.

HASTALARA NAKDİ YARDIM

Tüberküloz ya da SSPE hastalarına verilen 5.097 TL'lik yardım da yeni yılda 7.619 TL'yi bulacak. Aynı zamanda tüberküloz hastalarına ek olarak aylık 600 TL bakım yardımı da yapılabiliyor.

c-h-7-3.jpg

ÇOCUK DESTEĞİ

Ailelere, çocuklarının yanında bakım imkanı sunmak için verilen SED ödemeleri de Ocak ayında memur maaş katsayısına göre artacak.

Bu kapsamda; Okul öncesi için ödeme 2 bin 421 liradan 3 bin 619 liraya, ilköğretimde okuyan çocuk için 3 bin 632 liradan 5 bin 428 liraya, ortaöğretimde okuyan çocuk için 3 bin 874 liradan 5 bin 790 liraya, yükseköğrenimde okuyan çocuk için 4 bin 358 liradan 6 bin 514 liraya çıkacak. Ortaöğrenim seviyesinde olup okula devam etmeyenler için yapılan ödeme 2 bin 421 liradan 3 bin 619 liraya, kurum bakımından ayrılan gençler için yapılan ödeme de bin 937 liradan 2 bin 895 liraya çıkacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN