Devletten sosyal yardım alanlar dikkat! e-Devlet başvuru ekranı açıldı: TC kimlik no son hanesine göre...

Devletten sosyal yardım alanlar dikkat! e-Devlet başvuru ekranı açıldı: TC kimlik no son hanesine göre...

E-devlet üzerinden yapılan başvurularla, sosyal yardım alan vatandaşlar için tutarlar değişti. TCKN sonu 0, 2, 4, 6, 8 olanlar, aile desteği ve doğal gaz tüketim desteği gibi yardımlardan yararlanabilecekler. Başvuru detayları haberimizde...

Son dakika açıklamalarına göre, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ücretsiz doğal gaz kararının dağıtım şirketleriyle görüşülerek uygulamaya konulduğunu ve fatura tahsilatlarının iptal edilerek vatandaşlara iade edileceğini duyurdu. Bu karardan ön ödemeli sayaç kullanıcıları da yararlanabilecek ve tüketimleri sonrasında aynı miktarda doğal gaz ücretsiz olarak kartlarına yüklenecek. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yerli gazın yakılması işlemlerinin hız kesmeden devam ettiğini ve yakın zamanda ulusal sisteme verileceğini belirtti. Sakarya Gaz Sahası Kara İşleme Tesisi'nde işlem tamamlandıktan sonra yerli gazın sisteme verilmesi planlanıyor.

Sosyal yardım ödemesi alan vatandaşlar için de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından son dakika açıklamaları yapıldı. Ocak ayında maaşlarda yaşanan artış sonrasında birçok kalemin ödeme miktarları güncellendi. Yaşlı aylığı 1.997 TL'ye, %40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'ye, %70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'ye, Evde Bakım Yardımı 4.336 TL'ye ve Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemesi de 3.038 TL'ye yükseldi. Ayrıca, sosyal yardım ödemelerinde başvurular için de yeni açıklamalar yapıldı.

Bakan Derya Yanık, bu yıl da sosyal hizmetlere ve yardımlara ilişkin kapasite ve hizmetleri iyileştirmeye, yeni hizmet modelleri ve alanları geliştirmeye devam edeceklerini belirtti. Yapılan yeni düzenleme sonrasında, sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini artışlı şekilde hak sahiplerinin hesaplarına yatıracaklarını dile getiren Yanık, sosyal yardım ödemelerinde yapılan artışlarla yaşlı aylığının bin 536 liradan bin 997 liraya, %40-69 arası engelli aylığının bin 226 liradan bin 594 liraya, %70 ve üzeri engelli raporu bulunanların aylığının bin 840 liradan 2 bin 392 liraya yükseldiğini bildirdi. Ayrıca, 18 yaş altı engelli yakını olanlara ödenen engelli yakını aylığının da bin 226 liradan bin 594 liraya çıkarıldığını aktardı.

EVDE BAKIM YARDIMI NE KADAR OLDU?

5

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yaptığı açıklamada, evde bakım yardımı tutarlarının artırıldığını ve ihtiyaç sahibi ailelere çocukları için verilen sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinin yükseltildiğini belirtti. Buna göre, evde bakım yardımı tutarları Ocak-Temmuz dönemi için 3 bin 336 liradan 4 bin 336 liraya çıkarıldı. Ayrıca, geçen yıl toplam 18 milyar lira evde bakım yardımında bulunulduğunu da söyledi.

SED hizmeti kapsamında çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı da ortalama 2 bin 337 liradan 3 bin 38 liraya yükseltildi. Koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması ise 3 bin 644 liradan 4 bin 853 liraya çıkarıldı. Bakan Yanık, bu artışların ihtiyaç sahibi ailelere daha iyi hizmet sunulabilmesi için yapıldığını belirtti.

Ayrıca, PTT iş yerlerindeki kurum ödemeleri artık e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Hak sahipleri, doğal gaz ve elektrik tüketim destekleri ile sosyal yardım ödemeleri işlemlerini e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyor. PTT AŞ üzerinden yapılan çeşitli kurum ödemeleri için PTT iş yerlerine gitmeye gerek kalmazken, hak sahipleri, doğal gaz ve elektrik tüketim destekleri ile sosyal yardım ödemelerini e-Devlet üzerinden alabiliyor.

PTT AŞ'nin e-Devlet platformu üzerinden sağladığı hizmetler ile hak sahipleri, adlarına yatırılan kurum ödemelerini sorgulayabilir, hesaba aktarabilir ve gelen yardımla fatura ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirler. Ayrıca, PTT AŞ üzerinden yapılan kurum ödemelerini sorgulama ve hesaba aktarma hizmeti ile elektrik ve doğal gaz tüketim destekleri ile fatura ödeme ve abone sözleşme numarası güncelleme işlemleri de çevrim içi yapılabiliyor. Bu sayede, hak sahipleri işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar.

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ

5

PTT AŞ, elektrik ve doğal gaz faturalarını ödemek isteyen vatandaşlar için çevrim içi hizmetler sunuyor. Bu hizmetler, e-Devlet kanalı üzerinden ya da PTT AŞ'nin internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulaması aracılığıyla erişilebiliyor.

Hak sahipleri adına yapılan ödemeler, "PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma" hizmeti ile PTT hesaplarına ya da başka banka hesaplarına EFT yoluyla gerçekleştirilebiliyor. Ancak, EFT yaparken hak sahibinin ismi ve IBAN numarasına ait ismin uyuşması gerekiyor. Aksi takdirde, EFT işlemi geri iade edilebilir.

Elektrik ve doğal gaz tüketim desteği ödemeleri ise "Elektrik Yardımı ile Fatura Ödeme" başlığı altında yapılıyor. Hak sahipleri, yardım tutarını görüntüleyerek mesken türündeki faturalarını ödeyebiliyor. Eğer yardım tutarı fatura tutarının tamamını karşılamıyorsa, fatura farkı kredi kartı veya debit kart ile ödenebiliyor.

Hak sahipleri, elektrik tüketim desteği ödemelerinden her ay bir kez yararlanabilirler ve yardım yalnızca mesken tipi tarifelerde kullanılabilir. Ayrıca, faturanın hak sahibi adına olması şartı aranmıyor.

E-Devlet üzerinden PTT AŞ'nin çevrim içi hizmetlerinden yararlanmak isteyen kullanıcılar, iki farklı yöntem izleyebilirler. Hizmetlere e-Devlet kanalı üzerinden direkt arama yaparak ya da PTT AŞ'nin altında listelenen hizmetler yoluyla erişebilirler. Bunun yanı sıra, PTT AŞ'nin internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulaması da "Sosyal Yardım Ödemeleri" butonu aracılığıyla hizmetlere erişim sağlayabilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN