Devletten sosyal yardım alanlar hemen kontrol edin! e-Devlet ekranı açıldı: TCKN 0,2,6 olanlara duyuruldu

Devletten sosyal yardım alanlar hemen kontrol edin! e-Devlet ekranı açıldı: TCKN 0,2,6 olanlara duyuruldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal ödemelerle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Ocak ayında yapılan güncelleme ile birlikte yaşlılık aylığı 1997 TL'ye yükselirken %40 ile 60 arasındaki engelli aylığı ise 1594 TL'ye yükseldi. Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemeleri hakkında araştırmalar devam ederken yeni gelişmelerde yakından takip ediliyor. İşte sosyal destek ödemeleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

Devlet tarafından sağlanan sosyal destek ödemeleri hakkında araştırmalar devam ederken detaylar da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan geldi. Sosyal yardım programları kapsamında yer alan vatandaşların aylık ödemelerinin hesaplara yatırılacağı açıklanırken birçok kalemde de güncelleme yapıldığı belirtildi. Ocak ayı memur maaş katsayılarında yapılan düzenleme kapsamında Yaşlı ve Engelli Aylığı, Evde Bakım Yardımı ve Sosyal Ekonomik Destek ödemelerinin Zamlı olarak hesaplara yatırılacağını belirten Bakan Yanık, topluma hedefleyen Sosyal Hizmetler ve yardımlar ile ilgili kapasitede iyileştirme yapılacağını vurguladı. Yeni hizmet modelleri ile birlikte alanların geliştirileceğini belirten Bakan Yanık, yeni zorluklara karşı da çözümler üretileceğinin altını çizdi. İşte sosyal destek ödemeleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

YAŞLILIK AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Sosyal yardım ödemeleri kapsamında yapılan artışlarla birlikte yaşlılık aylığı 1.536 TL'den 1.997 TL'ye yükseldi. Yeni ödemeler hakkında açıklama yapan Derya Yanık, %40 ile 60 arasında olan engelli aylığının 1.226 TL'den 1.597 TL'ye, %70 ve üzeri engelli raporu bulunan kişilerin aylıklarının ise 1.840 TL'den 2.392 TL'ye yükseltildiğini vurguladı. 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli aylığının ise 1.226 TL'den 1.594 TL'ye yükseltildiği açıklandı.

para-hesap-1.jpg

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan yardımlar kapsamında aylık ortalama 560.000 engelli vatandaş evde bakım ödemelerinden yararlanmaktadır. Bakan yanık 2023 yılı Ocak ve Temmuz dönemi içerisinde evde bakım yardımının 3.336 TL'den 4.336 TL'ye yükseltildiğini belirtti. Türkiye Yüzyılı Vizyonu ile birlikte hiç kimsenin arkada bırakılmayacağını belirten bakan Yanık, 2022 yılında toplam 18 milyar TL evde bakım yardımı ödemesi yapıldığını belirtti.

SOSYAL DESTEK ÖDEMELERİNE ZAM YAPILDI

Çocukların ve ailelerini desteklenmesi amacıyla yapılan sosyal destek ödemeleri kapsamında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Yanık, "SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 2.337 TL'den 3.038 TL'ye yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 3.644 TL'den 4.853 TL'ye çıkarıldı" sözlerini dile getirdi.

paralar.jpg

Vatandaşların çeşitli hizmet ve Sosyal Yardım ödemeleri ile desteklendiğini vurgulayan Derya Yanık, hizmete sunulan sosyal hizmet modellerinin düşük gelirli birey ve ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda yapıldığını vurguladı. Dezavantajlı durumdaki bireylerin çeşitli hizmetlerle desteklendiğini belirten Bakan Yanık, Ocak ayında memur maaşlarını yapılan katsayı uygulaması ile birlikte sosyal hizmet modellerinde de artış yapıldığına değindi.

Yapılan zamlarla birlikte yaşlılık aylığı 1.997 TL'ye yükselirken, %40 ile %60 arasındaki engelli aylığı 1.594 TL'ye, %70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'ye, evde bakım yardımı 4.336 TL'ye yükseldi. Bunun yanı sıra sosyal ekonomik destek ödemeleri de 3.038 TL olarak hesaplara yatırılıyor. Ödemelerin aylık olarak hak sahiplerine ödendiğini belirten Derya Yanık, zamlı rakamların hesaplara yatırılacağını vurguladı.

AİLE SOSYAL YARDIM BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Aile Destek programı kapsamında başvurular e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Bunun yanı sıra ödemeler için başvuruda bulunacak kişiler ikametgah adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuruda bulunabilir.

para-almak-2.jpg

AİLE DESTEK PROGRAMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan sosyal destek ödemeleri kapsamında başvuruda bulunacak kişilerin taşıması gereken özellikler şu şekildedir:

  • Türk vatandaşı olmaması,
  • Mavi Kart sahibi olması,
  • Yerleşim adresinin yurt dışında olması,
  • 18 yaşından küçük olması,
  • Hane içerisinde çalışan memur, kamu işçisi, noter ya da muhtar ile birlikte yurt dışında çalışan, yurtdışında borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacak.

para-kazanmak.jpg

AİLE DESTEK YARDIMI NE KADAR OLDU?

Aile Destek programı kapsamında vatandaşların gelir durumuna göre yapılan aylık ödemeler bakanlık tarafından belirleniyor. 2023 yılı itibariyle ihtiyaç sahibi ailelere ödenen sosyal destek ödeme tutarları şu şekildedir:

  • 450 TL ve altı olanlar: 1.250 TL alacak.
  • 450 TL üzeri - 911,15 TL ve altı olanlar: 1.100 TL alacak.
  • 911,15 TL üzeri - 1372,30 TL ve altı olanlar: 950 TL alacak.
  • 1372,30 TL üzeri - 1833,45 TL'den az olanlar: 850 TL alacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN