Dolardaki sert düşüş altın fiyatlarını da düşürdü

Dövizdeki sert düşüş ve devam eden dalgalanma, Kapalıçarşı esnafını olumsuz etkiledi. Bazı döviz büroları zaman zaman işlem yapmadı. Döviz kurundaki dengesizliğin altın fiyatlarını da etkilediğini dile getiren Eskişehir Kuyumcular Odası Başkanı Ercan Arıyürek, “Çeyrek altını 1450 liraya satarken alış için 1300 lira gibi bir rakam söylüyoruz. Bu durum yılbaşına kadar böyle gider, ondan sonra rayına oturur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik tedbirlere ilişkin açıklamaların ardından ellerindeki dövizi bozdurmak isteyen vatandaşlar soluğu döviz bürolarında aldı. Döviz kurundaki dengesizliğin altın fiyatlarını da etkilediğini dile getiren Eskişehir Kuyumcular Odası Başkanı Ercan Arıyürek, “Çeyrek altını 1450 liraya satarken alış için 1300 lira gibi bir rakam söylüyoruz. Bu durum yılbaşına kadar böyle gider, ondan sonra rayına oturur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün; kabine toplantısının ardından ekonomik tedbirlerle ilgili açıklamalarının ardından Eskişehirliler, döviz büroları önünde yoğunluk oluşturdu. Köprübaşında bulunan döviz büroları önünde oluşan kalabalık görüntü dikkat çekti.

doviz-altin.jpgdoviz-altin.jpg

Eskişehir Kuyumcular Odası Başkanı Ercan Arıyürek ise döviz kurundaki dengesizliklerin, altın fiyatlarını da etkilediğini ifade etti. “Son 2-3 ayda hükümetimizin faizleri indirmesinden ve doların artmasından dolayı altın fiyatlarında da yükselmeler oldu” diyen Arıyürek, şunları söyledi:

ALTIN FİYATLARINDA YÜZDE 35'E VARAN DÜŞÜŞLER OLDU

"Tabi herkes fiyatlar daha da yükselecek diye paralarını bankalardan çekip dövize ve altın hesabına yatırdılar. Bir kısmı da tabi ki fiziki olarak bizlerden tedarik ettiler. Dün akşam kabine toplantısında birtakım önlemler alındı. Bu önlemlerin sonunda altın fiyatlarımız bir anda yüzde 30-35 oranında geri çekilme oldu. Bugün sabaha baktığımızda çok oynak bir piyasa olduğunu, doların ve altının dakika içerisinde 5 lira ile 20 lira arasında inip çıktığı ve bu esnada da alıp satışlarımızda da rakamların farklılık gösterdiği çeyrek altını 1450 liraya satarken alış için 1300 lira gibi bir rakam söylüyoruz. Millet ‘neden böyle’ dediğinde de sebebin altın fiyatlarının çok oynaklığından kaynaklandığını da söylemek istiyoruz. Bu durum yılbaşına kadar böyle gider, ondan sonra rayına oturur."

KAPALIÇARŞI ESNAFI DA OLUMSUZ ETKİLENDİ

Dövizdeki sert düşüş ve devam eden dalgalanma, Kapalıçarşı esnafını da olumsuz etkiledi. Bazı döviz büroları zaman zaman işlem yapmadı. Kapalıçarşı esnafı Reşat Yılmaz, “Kapalıçarşı'da şu anda yüzler gülmüyor. Büyük bir gerginlik var. Çünkü hareket sert olduğu için gerçekten faturası da sert oldu. İnsanların düşünmesi gereken şudur: Bu hareket kime yaradı? Bu hareket ülkemize yaramadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü kabine toplantısının ardından ekonomi ile ilgili verdiği mesajlar sonrası dolar, euro ve altında ciddi düşüşler yaşandı. Gün içinde 18 TL’yi gören dolar kuru, Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların ardından 11,10 TL seviyesine kadar düştü. Döviz kurundaki düşüş, Kapalıçarşı'yı da olumsuz etkiledi.

Kapalıçarşı esnafı Reşat Yılmaz, Türk lirasının dolar karşısında değer kazanması ve Kapalıçarşı’daki atmosferle ilgili şunları söyledi:

"BİR NEVİ FAİZ ARTIŞI OLDU DİYEBİLİRİZ"

Gerçekten piyasalar güne çok hareketli başladı. Cumhurbaşkanımızın dün akşamki açıklamaları gerçekten çok etkili oldu. Bir nevi faiz artışı oldu diyebiliriz. Örtülü de olsa bir nevi faiz artışı oldu. Bu da piyasaları gerçekten çok etkiledi. Dolar 18,5 seviyelerinde işlem görüyordu. Açıklamadan sonra dolar 12 lira seviyesine kadar düştü. Sabahleyin dolar, güne 11,20 seviyelerinde başladı. Şu anda 13 lira seviyelerinden işlem görüyor.

dolar-euro.jpg

"ALIM SATIM ARASINDA DA MAKAS ÇOK AÇIK"

Alım satım arasında da makas çok açık. Yaklaşık bir lira oynuyor alım satım arasında. Bu da karambolden kaynaklanıyor.

"DOLARDA YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ VAR"

12 lira seviyelerinde kapanış olması halinde biz tekrar dolarda 15 lira seviyelerini bekliyoruz. Düşüş sert olduğu için tekrar tepki gelecektir açıkçası. Çünkü biz, neticede üretim de yapmadık. O açıdan tekrar dövizde ibreyi yukarı yönlü bekliyoruz.

"DOLARDAKİ SERT DÜŞÜŞ GRAM ALTINI DA ETKİLEDİ"

Tabii dolardaki sert düşüş, gerçekten gram altını da etkiledi. Gram altın bin 80 lira seviyelerinden işlem görüyordu. Dolardaki sert düşüş, gram altını 800 lira seviyelerine kadar düşürdü. Şu anda da vatandaşımız daha çok bu seviyelerde altına yöneldi. Yani bir talep var altına. Bence burada vatandaşın altın alması da gerçekten mantıklıdır. Biz, tekrar gram altının da yukarı seviyelerini bekliyoruz.

"PİYASADA KARA BULUTLAR TAMAMEN DAĞILDI DİYEMEYİZ"

Açıkçası şu anda piyasada kara bulutlar tamamen dağıldı diyemeyiz. Çünkü düşüşler sert olduğu için tekrar alım yönünde hareket de yaşanacaktır. Gözler ocak ayında Merkez Bankası Para Kurulu toplantısından çıkacak olan kararda. Tekrar faiz düşürülmesi yönünde bir hamle de olursa tekrar sert hareketler yaşanacaktır. Bu sert hareketler de açıkçası iki üç ay devam edecek gibi bir beklenti var. Bu da çok önemli gerçekten. Onun için piyasalarda tamamen istikrar var diyemeyiz. Çünkü bunun faturası da gerçekten çok büyük oldu. Örneğin vatandaşımız on altı, on yedi lira seviyelerinde dövize yöneldi. Dövizin sert düşmesi de gerçekten bunları da çok etkiledi. İnsanların düşünmesi gereken şudur: Bu hareket kime yaradı? Bu hareket ülkemize yaramadı. Herkese bir fatura çıktı.

"ŞU ANDA ÜLKE EKONOMİSİ PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI"

Açıkçası şu anda ülke ekonomisi pamuk ipliğine bağlı. Çünkü Türk lirasında hızlı bir erime yaşandı. Zaten herkes bunun farkında. Örneğin geçen sene 20 lirayla yaptığın alışverişi şu anda 100 lirayla yapıyorsun. Hızlı eriyen bir Türk lirası var. Keşke böyle bir panik havası da yaratılmasaydı. Bir inatlaşma olmasaydı ülkenin yararına olacaktı. Örneğin bankalarda sıkıntı yok deniliyor ama neticede gerçekten iflas eden çok vatandaş var. Bak bu da çok önemli, bunun bedeli de gerçekten esnafa da çıktı. İşini kaybeden bir sürü insan var. Dövizdeki sert hareket gerçekten herkesi çok etkiledi.

"VATANDAŞLAR KESİNLİKLE DÖVİZLE BORÇLANMASIN"

O sert hareketlerin gerçekten hiç kimseye bir faydası yok. Ancak şu var; dövizdeki sert yükseliş, ihaleyle iş alanlar, döviz bazında geliri olanlara yaradı. Bunu da düşündüğün zaman, işte ülkede yüzde kaçını kapsama ağlarına alıyor. Bu da çok önemli. Tabii piyasalar gerçekten güven ister. İstikrar ister. Güven olduğu zaman piyasadaki taşlar yerine oturur. Bu güven sorunu da şu anda tamamen geldi diyemeyiz. Yarın olacağı da gerçekten kestirmek çok zor. Vatandaşlarımıza da tavsiyem, gene üstüne basa basa söylüyorum, kesinlikle dövizle borçlanmasın. Yarın bir gün FED Para Kurulu toplantısında bir faiz artışı olursa ülkemizde doları 20 lira seviyelerinde görme ihtimalimiz gerçekten çok yüksektir.

"KAPALIÇARŞI'DA ŞU ANDA YÜZLER GÜLMÜYOR"

Kapalıçarşı'da şu anda yüzler görmüyor. Büyük bir gerginlik var. Çünkü hareket sert olduğu için gerçekten faturası da sert oldu. Bu vatandaşı da esnafı da çok etkiledi. Örneğin birikimi olan dövize yöneldi, altına yöneldi. Altın yüzde 25 değer kaybetti bir gecede. Döviz de yüzde 35, yüzde 40 değer kaybetti. Bu da gerçekten çok önemli. O açıdan bu tür karambollerin ülkemize hiçbir faydası yok.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN