Dövizle paralel yükseliyor: İstanbul'un üç ilçesinde emlak bedelleri üçe katlandı!

Dövizle paralel yükseliyor: İstanbul'un üç ilçesinde emlak bedelleri üçe katlandı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından en çok göç alan şehirlerden biri İstanbul oldu. Özellikle Şile, Silivri ve Çatalca'da talebin artmasıyla emlak fiyatları bir yıl içinde neredeyse 3'e katlandı. Emlakçılar artışın dövize paralel olarak arttığını belirterek, “Yakında bina yapılması için yer olmayacak” dedi.

İstanbul'un Şile, Silivri ve Çatalca ilçelerinde emlak fiyatları bir yıl içinde neredeyse 3'e katlandı. Şile merkezde deniz manzaralı bir dönüm arazi 18 milyon liraya kadar alıcı bulurken, Çatalca 'da metrekaresi 2 bin liranın altında tarla bile bulunmuyor.

Silivri'de villa veya bahçeli müstakil evler ise ortalama 10 milyon lira bedelle satışa çıkarılırken çiftlik benzeri daha büyük müstakil konutlar 20 hatta 30 milyon liraya kadar ilana veriliyor. Çatalca'da özellikle arsalara yoğun ilgi olduğu belirtilirken arsa metrekare fiyatlarının dahi ben az 2 bin liradan başlaması dikkat çekiyor.

‘YAKINDA BİNA YAPILACAK YER OLMAYACAK’

Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre, durumu değerlendiren Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa Şile özelinde uyarılarda bulunarak "Şile'nin büyük kısmı SİT ve ormanlık alan olduğundan imara uygun arsa sayısı çok kısıtlı. Şile arsa yatırımı için çok uygun değil ve yakında bina yapılacak yer de olmayacak" dedi.

Çatalca ve Silivri'nin ise pandemi ve son depremlerin ardından en çok rağbet gören yerleşim alanları olduğuna dikkat çeken Aşa, "Özellikle pandemi ve depremden sonra bahçeli villa tipi evlerin ciddi talep gelişti. Son bir yılda arsa ve konut fiyatları 3'e katlanırken, son birkaç haftadır fiyatlardaki artış eğrisi devam ediyor" diye konuştu.

ARTIŞ DÖVİZDEKİ ARTIŞA PARALEL

Aşa, "Dövizdeki artışa paralel olarak fiyatlardaki artış eğrisi sürecektir. Şile arsa yatırımına çok uygun bir yer değil, Çatalca ise ağırlıklı tarım arazisi vasfında. Ancak köyler vatandaşların yeni gözdesi durumunda" ifadelerini kullandı.

DEĞERİNİN ÜZERİNDE PAZARLANIYOR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da İstanbul'un her iki yakasında bulunan son noktalar olan Silivri, Çatalca ve Şile'de 2 yılda emlak fiyatlarının neredeyse 4, 5 katına çıktığını söyledi.

Bahçeli müstakil yaşamı isteyenlerin soluğu bu ilçelerde aldığını dile getiren Akdoğan, şu bilgileri paylaştı: "İmar hakkı verilmeyen yerlere ağırlıklı olarak taşınabilir dediğimiz konteynır tarzı modeller getirenler de var. Tarla vasfındaki yerlerin fiyatları bile 4 kat artmış durumda. Tarımsal niteliği veya orman vasfı olan korunacak alanlarda yakın zamanda imar planlaması beklenmemeli. Bazı yerler gerçek değerinin çok üzerinde pazarlanmaya çalışılıyor."

Emlakçılar Odası Çatalca Odası Bölge Sorumlusu Gökay Yılmaz ise inşaat izni olmayan yerlerde bir takım kaçık yapıların yükseldiği uyarısında bulundu. İmar hakkı verilen köy merkezlerindeki arsa fiyatlarının geçen yıla oranla 3 kat arttığını sözlerine ekleyen Yılmaz, "Geçen yıl tarla vasfında metrekaresi 800 lira olan yerler günümüzde 2 bin liranın üzerinde alıcı bulabiliyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN