Dul ve yetim aylığı alanlara kötü haber: "Ciddi mağduriyet söz konusu"

Dul ve yetim aylığı alanlara kötü haber: "Ciddi mağduriyet söz konusu"

Prof. Dr. Aziz Çelik, dul ve yetim aylığı alanların emekli maaşına yapılan zamla mağduriyet yaşayacağına dikkat çekerek, dul ve yetimlerin aldığı aylıklara zam yapılmadığını, bu kimselerin hisseleri oranında ödeme alacaklarını belirtti.

En düşük emekli maaşının 7.500 TL'ye çıkarılmasının ardından dul ve yetim maaşlarının da bir iyileştirme görüp görmeyeceği merak konusu oldu.

Normalde en düşük emekli maaşı oranında dul ve yetim aylığı alan kişilere ölen sigortalının nesi ve kaç çocuğu ya da yakını olduğuna göre değişen oranlarda ödeme yapılıyor. Örneğin dul eşe eğer çocuk yoksa ve çalışmıyorsa yüzde 75 oranında ödeme yapılıyor. Çocuk varsa bu ödeme yüzde 50'ye düşüyor.

Ancak Prof. Dr. Aziz Çelik bu ödemelere emekli maaşına yapılan zammın yansımadığını öne sürerek mağduriyet yaşayacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Aziz Çelik, konuya dair sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

Çelik, paylaşımında "Emekli aylıklarının 7 bin 500 TL'ye tamamlanması sırasında dul ve yetimlerin aylığı da 7 bin 500 TL'ye tamamlanmayacak. Aylıklar dosya bazında 7 bin 500 TL olacak.

Dul ve yetimler hisseleri oranında aylık alacak. Dul ve yetim aylıklarında ciddi mağduriyet söz konusu. Halen dul ve yetim aylığı alan hak sahiplerinin bir bölümü hiç fark alamayacak bir bölümü ise çok düşük farklar alacak." ifadelerine yer verdi.

DUL VE YETİM AYLIĞI NEDİR?

Dul ve yetim aylığı olarak bilinen ödeme Sosyal Sigortalar'da "ölüm aylığı" olarak geçiyor.

KİMLER DUL VE YETİM AYLIĞI ALABİLİR?

Dul ve yetim aylığı olarak bilinen ölüm aylığına hak kazanmak için gerekli koşullar vardır. Bu koşullar ise şöyle:

En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya,

4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,

Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış,

Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş olması gibi şartlardır.

ÖLÜM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR?

Ölüm aylığı, ölen sigortalının; eşine, çocuklarına, anne ve babasına, bağlanır.

HAYATINI KAYBEDEN SİGORTALININ EŞİNE NE KADAR AYLIK BAĞLANIR?

Dul eşe aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50 si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i oranında aylık bağlanacaktır.

HAYATINI KAYBEDEN SİGORTALININ ÇOCUKLARINA NE KADAR AYLIK BAĞLANIR?

Ölen sigortalının çocuklarına aylık bağlanabilmesi için çocukların cinsiyeti, yaşı, malul olup olmaması, öğrenim durumu ve medeni hali gibi kıstaslar mevcuttur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN