Dünya bu ürünü bekliyor! Önce hazırlanıyor hızla limana gidiyor: 1 Temmuz’a kadar tüm gözler bu hasatta!

Dünya bu ürünü bekliyor! Önce hazırlanıyor hızla limana gidiyor: 1 Temmuz’a kadar tüm gözler bu hasatta!

Türkiye’den çıkıyor, dünya bu ürünü bekliyor. Denizden çıktıktan sonra özenle hazırlanan ürün hemen limana gidiyor. Ürün o kadar çok ilgi görüyor ki, 1 Temmuz’a kadar tüm gözler bu hasatta!

Doğu Karadeniz’de, Eylül-Kasım aylarında barajlardan denize bırakılan ve yaklaşık 4 kilograma ulaşan Türk somonlarının hasadı başladı. 1 Temmuz’a kadar devam edecek olan hasat döneminde, denizden titizlikle toplanan balıklar işlenerek başta Japonya, Rusya, Fransa ve Kanada olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

İHRACATTA 500 MİLYON DOLARLIK DEV GELİR

2024 yılı içerisinde yalnızca ilk dört ayda 117 milyon dolar ihracat geliri sağlayan Türk somonu, geçtiğimiz yıl toplamda 500 milyon dolarlık döviz girdisi kazandırarak ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. Bölgedeki uzmanlar, 2025 sonuna kadar bu rakamın aşılacağını öngörüyor.

somon-hasadi-basladi-1.jpg

TÜRK SOMONU, NORVEÇ’E RAKİP OLUYOR

Somon üretimi ve kalitesiyle adını duyurmaya başlayan Türkiye, Norveç ve Şili gibi büyük üreticilerin ardından pazarda büyümeye devam ediyor. Karadeniz'in düşük tuzluluk oranı ve zengin akarsu kaynakları, Türk somonunun lezzetini ve kalitesini artıran başlıca faktörler arasında yer alıyor.

SOMON İÇİN UYGUN KOŞULLAR: KARADENİZ

Somon üretimi; Trabzon, Rize, Artvin, Ordu, Samsun ve Sinop gibi illeri kapsayan Karadeniz sahil hattında yoğunlaşıyor. 500 gram olarak barajlardan bırakılan balıklar, yaklaşık 7 aylık sürede 3-4 kilograma ulaşarak hasat ediliyor. Bu süreçte kafes balıkçılığı kullanılarak doğal koşullara en yakın ortam sağlanıyor.

somon-hasadi-basladi-2.jpg

İÇ PİYASADA BALIK TÜKETİMİ DÜŞÜK

Ülkemizde kişi başına düşen yıllık balık tüketimi 7.2 kilogram iken, bu rakam Japonya’da 65 kilogram, Avrupa ülkelerinde ise ortalama 28 kilogram seviyelerinde. Sektör temsilcileri, 2030 yılına kadar Türkiye’deki balık tüketimini en az 21 kilograma çıkarmayı hedefliyor.

“İHRACATIN GÖZBEBEĞİ”

Konuyla ilgili açıklama yapan sektör temsilcisi Talha Altun, Türk somonunun özellikle son yıllarda yabancı pazarlar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Bölgemizde fındıktan sonra en büyük ihracat kalemlerinden biri haline geldi. Özellikle Japonların tercih ettiği lezzetli ve kaliteli bir ürün sunuyoruz." dedi.

somon-hasadi-basladi-3.jpg

NORVEÇ’İN 2 MİLYON TONA KARŞILIK TÜRKİYE 100 BİN TONDA

Dünya genelinde somon üretiminde Norveç 2 milyon ton, Şili ise 1 milyon tonluk üretim kapasitesine sahipken, Türkiye bu alanda henüz 100 bin ton üretimle ilerliyor. Altun, farkındalık ve kalite arttıkça Türk somonunun global pazarda daha fazla yer bulacağını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN