Dünyanın en büyük ekonomileri listesinde sıralama değişti: Almanya sürprizi

Dünyanın en büyük ekonomileri listesinde sıralama değişti: Almanya sürprizi

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında kıyasıya rekabet devam ediyor. Son açıklanan resmi verilere göre, Almanya geçtiğimiz yıl Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi oldu. Bu değişim, Japonya'nın dolar karşısında değer kaybeden para birimi ve Almanya'nın ihracat odaklı ekonomik yapısının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Devasa ekonomilere sahip gelişmiş ülkeler, sanayi, hizmet, tarım alanlarında kaydettikleri gelişmelerle listenin zirvesine tırmanmak adına kıyasıya bir rekabet içinde. Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre, Japonya, Almanya'ya kaptırdığı üçüncü sırayı geri alamadı.

Bu gelişme, bir zamanlar dünyanın en büyük ekonomisi olacağı tahmin edilen Japonya için bir gerileme olarak yorumlanıyor.

1kapak-001.jpg

2023 yılında Japonya'nın gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) yüzde 1,9 büyüyerek 4,2 trilyon dolar olurken, Almanya'nın GSYİH'si 4,5 trilyon dolara ulaştı. Ekonomistler, bu sıralama değişikliğinin, Japonya Merkez Bankası'nın negatif faiz oranlarını sürdürme politikası ve Almanya'nın Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası artan enerji fiyatlarından etkilenmesine rağmen, Alman ekonomisinin Japonya'dan daha iyi performans göstermesinden kaynaklandığını belirtiyor.

YEN'DEKİ DÜŞÜŞ JAPONYA'YI VURDU

Bu değişimin ardında yatan bir diğer önemli faktör, Japon Yeni'nin ABD Doları karşısında yaşadığı keskin düşüş oldu. Japonya Merkez Bankası'nın diğer büyük merkez bankalarının aksine, yükselen enflasyonla mücadele amacıyla borçlanma maliyetlerini artırmak yerine fiyatları artırmayı hedefleyen negatif faiz oranlarını sürdürmesi, Yen'in değer kaybında önemli bir rol oynadı.

Almanya'nın ihracata dayalı ekonomisi, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmesi ve kalifiye işgücü sıkıntısı gibi zorluklara rağmen, küresel pazarda rekabetçi kalmayı başardı. Öte yandan, Japonya'nın azalan nüfusu ve düşük doğum oranları, ülkenin işgücü piyasasında ciddi sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.

1kapak-002.jpg

Resmi verilere göre Japonya ekonomisi, 2023'ün son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında küçülürken, üçüncü çeyrek büyüme oranı da negatif yüzde 0,8 olarak revize edildi. Bu, Japonya'nın 2023'ün ikinci yarısında teknik bir resesyonda olduğu anlamına geliyor.

HİNDİSTAN GELECEK 10 YILA DAMGA VURACAK

Ekonomistler, Hindistan'ın bu on yıl içinde hem Japonya hem de Almanya'yı geride bırakmasının beklendiğini ifade ediyorlar. Bu, küresel ekonomik dengelerin değişmekte olduğunu ve Asya'nın yükselişinin sürdüğünü gösteriyor.

Bu gelişmeler, küresel ekonomiye yönelik beklentileri ve stratejileri yeniden şekillendirirken, ülkelerin ekonomik politikalarında da önemli değişikliklere yol açabilir.

DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİLERİ (2023)

ABD (20,9 trilyon dolar)
Çin (17,7 trilyon dolar)
Almanya (4,5 trilyon dolar)
Japonya (4,2 trilyon dolar)
Hindistan (3,5 trilyon dolar)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN