Egea nasıl lüks segment oldu? Okudukça hayrete düşeceksiniz: Vatandaş ne yapsın?

Egea nasıl lüks segment oldu? Okudukça hayrete düşeceksiniz: Vatandaş ne yapsın?

Otomobil fiyatlarında yaşanan artışlar kafaları karıştırmaya devam ediyor. Egea fiyatlarındaki artış herkesi şaşkın bırakırken akıllarda "Egea nasıl lüks segment oldu?" sorusu yer edindi. Okudukça hayrete düşeceksiniz: Vatandaş ne yapsın?

NESİBE GÖVEN ATALAY

Son 14 ayda Türkiye otomobil pazarında yaşanan fiyat artışları, tüketicilerin kafasında önemli bir soru işareti bırakıyor: Otomobiller mi zamlanıyor, yoksa asıl artış vergilerde mi? Fiat Egea Sedan örneği, bu sorunun cevabını aramamız için mükemmel bir vaka sunuyor.

EGEA'NIN FİYAT ARTIŞINDA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

2020 Fiat Egea 389 bin TL'den listede! Sıfır Egea Sedan, Statıon Wagon, HB ve Cross yeni fiyatları - Haber 7 OTOMOBİL

Kasım 2022'deki son matrah güncellemesinden bu yana, Fiat Egea Sedan'ın yüzde 45'lik ÖTV dilimindeki fiyatı 355.800 TL iken, bugün %80'lik ÖTV diliminde 814.900 TL'ye ulaştı. Bu, TL bazında %129'luk bir artışa işaret ediyor. Ancak, Euro bazında bakıldığında, vergisiz (matrah) fiyatı yalnızca %6 artmışken, nihai fiyat %35 oranında artış göstermiş.

VERGİLERİN OTOMOBİL FİYATLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Bu durum, otomobil fiyatlarındaki artışın asıl sebebinin, araçların kendilerinden ziyade vergi oranlarındaki değişim olduğunu ortaya koyuyor. ÖTV matrah sisteminin, fiyat artışlarının ana kaynağı olarak görülmesi gerektiği yönünde güçlü bir kanıt sunuyor.

GİZLİ ZAM SİSTEMİ: ÖTV MATRAHI

Sıfır Araçlarda Yeni ÖTV İndirimi - İkinciyeni Blog

Bu fiyat artışı, ÖTV matrah sisteminin bir nevi gizli zam mekanizması olarak işlediğini gösteriyor. Tüketicilerin, araç fiyatlarındaki bu dramatik artışı anlamlandırmaları adına, bu vergi sistemine dikkat etmeleri önem taşıyor.

EGEA BİLE LÜKS OLDU

Fiat Egea, Türkiye'nin en çok satan otomobili olarak, bu analiz için ideal bir örnek. Egea'nın fiyat gelişimi, genel otomobil pazarındaki eğilimleri yansıtma açısından önemli bir gösterge niteliğinde. Türkiye'de dar gelirli kesimin tercih ettiği Egea bile, vatandaş için lüks oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN