Bankacılık sektöründe takipteki alacakların 1 aylık artış oranı Ocak 2025’te geçen yılın aynı dönemine kıyasla sert bir yükseliş gösterdi. Artışa dikkat çeken Prof. Dr. Şenol Babuşcu, paylaşımında “Ocak 2025'i farklılaştıran neler olabilir? Şubat ve sonrasındaki aylarda nasıl gelişme olabilir? ” sorularını gündeme getirdi. BDDK verilerine göre, sektör genelinde artış yüzde 7,3’e ulaştı.
Bankacılık sektöründe takipteki alacaklardaki artış hızı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla belirgin şekilde yükseldi. BDDK verilerine göre, Ocak 2025’te takipteki alacaklar kamu bankalarında yüzde 6,1, yerli sermayeli bankalarda yüzde 8,5, yabancı sermayeli bankalarda yüzde 7,3 ve genel olarak bankacılık sektöründe yüzde 7,3 oranında arttı. Geçen yılın aynı döneminde sektör genelinde bu oran yüzde 2,1 seviyesindeydi.
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ocak 2025’te takipteki alacaklardaki sert yükselişin dikkat çekici olduğunu belirtti. Ocak 2024’te kamu bankalarında bu oran yalnızca yüzde 1 seviyesindeyken, 2025’te yüzde 6,1’e ulaştı.
Aynı şekilde, yerli sermayeli bankalarda bu artış yüzde 1,9’dan yüzde 8,5’e yükselirken, yabancı sermayeli bankalarda ise yüzde 3,5’ten yüzde 7,3’e çıktı.
'OCAK 2025'İ FARKLILAŞTIRAN NELER OLABİLİR?'
Babuşcu, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
Bankacılık sektöründe takipteki alacakların 1 aylık artışı geçen yıldaki 1 aylık artışın çok üzerinde. Ocak 2025'i farklılaştıran neler olabilir? Şubat ve sonrasındaki aylarda nasıl gelişme olabilir? sorusunun yanıtı önemli.
Bankacılık sektöründe takipteki alacakların 1 aylık artışı geçen yıldaki 1 aylık artışın çok üzerinde.
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) March 5, 2025
Ocak 2025'i farklılaştıran neler olabilir?
Şubat ve sonrasındaki aylarda nasıl gelişme olabilir? sorusunun yanıtı önemli.#Bankacılık #Ekonomi #TakiptekiAlacaklar pic.twitter.com/o5OBXQeGYl
TAKİBE DÜŞEN KREDİ MİKTARI HIZLA YÜKSELİYOR
BDDK’nın 21 Şubat 2025 tarihli haftalık verilerine göre, tüketici kredileri 2 trilyon 92 milyar TL’ye ulaşırken, bireysel kredi kartlarında borç 1 trilyon 875 milyar TL olarak gerçekleşti. Özellikle bireysel borçlanmanın hızlanmasıyla birlikte, yılbaşından bu yana 328 milyar 754 milyon TL’lik kredi borcu yasal takibe alındı.