Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi: 90'ları bile arar olduk

Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi: 90'ları bile arar olduk

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ait enflasyon oranını açıkladı; buna göre yıllık enflasyon yüzde 69,97 olarak yeni bir rekor kırdı. Ekonomistler açıklanan verileri değerlendirerek ekonomi yönetimine tepki gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ait enflasyon oranını açıkladı. Geçen yılın aynı ayına oranla enflasyon yüzde 69,97 olarak rekor kırdı.

Enflasyondaki bu artış ekonomistlerin yönetime tepki göstermesine neden oldu. Ekonomistler Hakan Kara, Mahfi Eğilmez, Uğur Emek, Oğuz Demir, Kerim Rota ve İris Cibre sosyal medya hesaplarından paylaşım aparak iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.

"'KAYIP YILLAR' BİLE DAHA İYİYDİ"

TCMB eski başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ekonomist Hakan Kara, enflasyon sınırlamasında Türkiye'nin dünyada dördüncü olduğuna dikkat çekti.

enflasyon-siralama.pngHakan Kara bir grafik de yayımladı

Kara, ekonomide 'kayıp yıllar' olarak adlandırılan 1990'lı yıllarda dahi Türkiye'nin sıralamasının bugünden daha iyi olduğunu söyledi.

"FAİZİ BİRAZ DAHA DÜŞÜRMEK GEREKECEK"

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada TÜİK'in rakamlarının yer aldığı grafiği paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

"Yıllık enflasyon yüzde 70'e dayandı. Demek ki faizi biraz daha düşürmek gerekecek."

"CAN YAKIYOR"

Kapatılan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) eski Planlama Uzmanı ve KARAR yazarı Uğur Emek de enflasyon rakamları nedeniyle tepkisini dile getirdi.

Kara, "TÜFE yüzde 70 olmamış. Yıllık artış yüzde 69,97 olmuş. Gıda enflasyonu yüzde 89,10. Enflasyon can yakıyor. Türkiye hızla yoksullaşıyor" dedi.

"TÜFE DE 3 HANEYE YOL ALIYOR..."

Ekonomist ve KARAR yazarı Doç. Dr. Oğuz Demir de enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Kara, "2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 7,67, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 39,23, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 121,82 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,03 artış gösterdi" ifadelerini kullandı.

"NEGATİF FAİZDE LİDERİZ"

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota da Twitter hesabından enflasyon rakamlarını değerlendiren isimlerdendi.

"Enflasyonda dünyada 6.sıraya çıktık" diyen Rota, enflasyon rakamlarına göre ülkeleri şöyle sıraladı:

1) Venezuela yüzde 284
2) Sudan yüzde 260
3) Lübnan yüzde 208
4) Suriye yüzde 139
5) Zimbabve yüzde 96.4
6) Türkiye yüzde 70

Rota, yüzde 30'un üstünde sadece 10 ülke olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Kredi kullanabilene servet transferi sağlayan negatif faizde ise lideriz."

"GÖZ GÖRE GÖRE"

Ekonomist İris Cibre de sosyal medyadan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

ENAG'ın açıkladığı rakamların yüzde 157 olduğuna dikkat çeken Cibre, "Ekonomi yönetimi zengini daha zengin fakiri daha fakir yapmakta kararlı. Gidişat ise aynı yönetimin baz etkisi mutluluğunu yaşayamayacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"Bu enflasyon ekonomi yönetiminin yanlış politikaları kaynaklıdır" diyen Cibre şunları söyledi:

"Global etkenler yaratılan bu yoksulluğun çok küçük bir kısmıdır. Göz göre göre tüm ülkeyi asgari ücretli, yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşamaya mahkûm ediyorlar."

"YENİ MODEL İLE SADECE KÖTÜ REKORLARI YENİLEDİK"

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir de Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

"Başkanlık Sistemi döneminde ortalama yıllık enflasyon yüzde 30,6" diyen Aydemir, "2004-2017 döneminde ortalama yıllık enflasyon yüzde 8,5. Artış henüz 3,5 kat. Yeni model ile sadece kötü rekorları yeniledik" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN