TÜİK, 2024 yılı ve son çeyreğine ilişkin GSYH verilerini açıkladı. Hakan Kara değerlendirmesinde, “Türkiye son yıllarda dolar bazında kişi başı milli gelirde gelişmekte olan ülkelere ciddi fark atarak yüksek gelirli ülkeler sınıfına girdi. Değerli TL sağ olsun." dedi. Uğur Gürses ise, “15 bin dolarlık gelirle övünmeden önce satın alma gücüne bakılmalı, Türkiye hâlâ 2013 seviyesine ulaşamadı” ifadelerini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı ve geçen yılın son çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini yayımladı. Buna göre, ekonomi 2024 genelinde yüzde 3,2 büyürken, son çeyrekte büyüme oranı yÜZde 3 olarak kaydedildi.
Cari fiyatlarla hesaplanan Gayrisafi Katma Değer (GSKD) içindeki işgücü ödemelerinin payı 2024'te yüzde 37,9 olurken, net işletme artığı/karma gelirin payı 2023’te yüzde 47 seviyesindeyken 2024’te yüzde 42,2’ye geriledi.
‘TÜRKİYE, YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELER GRUBUNA TERFİ ETTİ ANCAK…’
Ekonomist Uğur Gürses, kişi başına düşen milli geliri 15 bin 463 dolar olarak açıklaması üzerine, Türkiye’nin Dünya Bankası’nın “yüksek gelirli ülkeler” grubuna yükseldiğini belirtti. Ancak bu artışın, enflasyonun yükseldiği ve Türk lirasının değerlendiği bir dönemde gerçekleştiğini vurgulayan Gürses, hane halkının geçim sıkıntısına dikkat çekti.
Gürses şu paylaşımı da yaptı:
15 bin dolarlık 'yüksek gelirle' övünmeye geçmeden, ABD dolarının ABD enflasyonuyla düzeltilmiş satınalma gücüne, düzeltilmiş gelire bakmak yararlı olabilir. Türkiye henüz hala 2013'teki kişi başı milli gelirin satın alma gücüne erişmiş değil... 15 yıl geride.
Türkiye, 2024 Kişi başı milli gelir 15 bin 463 dolar çıkınca Dünya Bankası'nın "yüksek gelirli ülkeler" grubuna terfi etmiş oldu.
— Uğur Gürses ???? (@ugurses) February 28, 2025
Sorun şu ki hane halkının geçim zorluğunun zirvede olduğu bir dönemde...
(Enflasyonun şiştiği- TL'nin değerlendiği bir dönemde sonuç bu) pic.twitter.com/rjj9Xn8mh8
‘İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN MİLLİ GELİRDEKİ PAYI ESKİ SEVİYESİNE ULAŞTI’
Merkez Bankası’nın eski başekonomisti Hakan Kara, TÜİK verilerini değerlendirerek işgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payının pandemi öncesi seviyesine döndüğünü belirtti.
Kara ayrıca, büyüme hedefleri ve enflasyon ilişkisine dikkat çekerek, “Bu yıl enflasyon hedefi ile uyumlu büyüme %2 ama görünen o ki büyüme %5’lere doğru gidiyor. Büyümeden ödün vermemek bir tercihse o zaman hedefe ulaşmak için kuru baskılamak gerekiyor. Bu da ihracat ve üretimi olumsuz etkileyerek dengesizlik yaratır. Ekonomi yönetiminin işi zor” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin dolar bazında kişi başı milli gelirde gelişmekte olan ülkelere ciddi fark atarak yüksek gelirli ülkeler sınıfına girdiğini söyleyen Kara, "Değerli TL sağ olsun, vatana millete hayırlı olsun." dedi.
İşgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payı pandemi öncesi trendini yakalamış görünüyor. pic.twitter.com/mQRC0kroJ9
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 28, 2025
'ÜCRETLİ KESİMİN GELİRDEN ALDIĞI PAY YÜZDE 35'E GERİLEDİ'
Ekonomist İris Cibre, Türkiye ekonomisinin 2024 yılının son çeyreğinde %3,2 büyüdüğünü belirterek, tüm iktisadi faaliyet kollarının pozitif katkı sağladığını ancak sanayide büyümenin %0,5 ile sınırlı kaldığını ifade etti. Büyümeye en güçlü katkının tarım, deprem konutlarının etkisiyle inşaat (%9,3) ile finans ve sigorta sektörlerinden geldiğini söyledi. Cibre, net verginin %7,7 arttığını ancak ihracatın son çeyrekte yeniden negatife döndüğünü belirtti. Deflatörün %58,5 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken ekonomist, ücretli kesimin milli gelirden aldığı payın %41,7’den %35’e gerilediğini vurguladı.
GSYH 4.Ç'de 3.2% büyüdü
— İris Cibre ???? (@iriscibre) February 28, 2025
Tüm iktisadi faaliyet kolları pozitif katkı sağlarken, sanayi ancak 0.5% büyüyebildi
Güçlü katkılar
Tarım, deprem konutlarnın da etkisiyle inşaat (9.3%), finans ve sigorta faaliyetlerinden geldi
Net vergi 7.7% büyüdü
İhracat bir önceki çeyrekte net… pic.twitter.com/zkUKbXJXQs
Ekonomist Mahfi Eğilmez, TÜİK’in büyüme verileriyle birlikte işsizlik oranlarını da değerlendirdi. Eğilmez, 2024 yılı GSYH reel büyümesinin %3,2 olarak açıklandığını, Ocak ayı işsizlik oranının %8,4, geniş işsizlik oranının ise %28,1 seviyesinde olduğunu ifade etti.
2024 yılı GSYH reel büyümesi % 3,2, Ocak ayı işsizlik oranı % 8,4, geniş işsizlik oranı % 28,1 olarak açıklandı.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) February 28, 2025
Göstergeler Tablomu güncelledim:https://t.co/jz6XWFqe18
Ekonomist Murat Sağman ise TÜİK’in açıkladığı verilere ilişkin yaptığı paylaşımda, Türkiye ekonomisinin 2024 yılı genelinde %3,2 büyüdüğünü, yılın son çeyreğinde ise büyümenin %3 olarak gerçekleştiğini belirtti.