Kıymetli Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara dikkat çekici önerilerde bulunarak, gram altınla ilgili bazı sinyaller verdi ve "Eğer şu an cebimde Türk Lirası bulunsaydı, hızla gram altın temin ederdim," diye belirtti.
İslam Memiş, Borsa İstanbul, dolar, euro, ons ve gram altın hakkındaki en taze bilgileri analiz etti. Yatırımcılara değerli tavsiyelerde bulunan İslam Memiş, YouTube üzerindeki "Kendinizi kafeste bulmayın" başlıklı videoda şu ifadeleri kullandı:
"Günlerdir piyasalar sakin hareket ediyor, fakat belirsizlik de oldukça yüksek. Dövizde olanlar, altına yatırım yapmış olanlar, gümüşte olanlar... Hepsi bekliyor. Ağustos'ta piyasaları nasıl etkileyebilecek önemli gelişmeler nelerdir?
BORSA İSTANBUL
Borsa İstanbul 7714 puanla, %3.67'lik değer kazanımıyla haftayı sonlandırdı. Gözlemim devam ediyor. Sebeplerim mevcut. Özellikle Borsa İstanbul'da faizlerle birlikte KKM'de getirilerin epey yüksek ve riskten arınmış olduğunu fark ediyorum.
Piyasada risk daima mevcut. 8000 puan hedefi var fakat sabırla bekliyorum.
DOLAR: ÜÇLÜ KUR STRATEJİSİ GERİ GELDİ
Dolara yakın hareket eden serbest piyasalar var. Resmi kur, bir şekilde gerçek değerlemelere yaklaşıyor. Üçlü kur yaklaşımı tekrar sahnede. Resmi kur, serbest piyasalar ve bankalar bir arada.
Serbest piyasalarda 27.08 - 27.12 aralığı mevcut. Ağustos için 27.50 beklentimiz devam ediyor. Euro TL bir nebze stabil. Serbest piyasalarda Euro TL için 29.58 - 29.69 bandı.
DOLARDAKİ FIRSATLAR
Euro-dolar paritesi 1.10'un altını zorluyor. Üst bandımız 1.1050'de. 1.10 altındaki oranlar, doları olan ya da yeni dolar almayı düşünenler için bir fırsat sunuyor. Euro-dolar paritesi için 1.15 beklentisi devam ediyor.
'DÖVİZ ALIRKEN EURO'YU TERCİH EDİN, DOLARI DEĞİL'
1.10 altı her daim alım fırsatı. Döviz alacak olursak hangisini seçmeli? Birçoğunun ilk tercihi dolar. Ancak doların sadece bir ödeme aracı olduğunu, en az getirisi olan yatırım aracı olduğunu sürekli vurguluyorum. Eğer döviz almayı düşünüyorsanız, euroyu seçin, doları değil."
İslam Memiş, gram ve ons altın hakkında yatay hareketleri ele aldı. Hükümetin altına getirdiği kotaları ve 1 gramın altında altın üretiminin yasaklanmasını yorumladı. Gram altınla ilgili bir detayın artık göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
"Ons altın 1915 dolarda. Durum karmaşık. Bir yön belirlemesi gerekiyor ama hala belirsiz. Direnç ve destek seviyeleri test edilecek. Ons altın, 1930 dolara kadar çıktı. Bu hafta ons altın 1910 - 1930 bandında işlem gördü. En kritik veri ABD'nin enflasyon verileriydi. ABD enflasyonu %3.2 olarak ilan edildi. Hızlı bir düşüş yaşandı, şimdi artış var. 2024'ün ikinci yarısından sonra enflasyonun geri döneceğini ve 2022'nin enflasyonunu aratmayacak seviyede olacağını tahmin ediyoruz.
'İKİ SEÇENEK BELİRGİN'
Ya haftalık olarak 1918'in altında kapanış yapacak ya da 1930'u kırarak 1960'a yönelecek. Dar bir aralıkta hareket ediyor, net bir karar veremiyor. Yatırımcıların da kararsız olduğunu rakamlarla görebiliriz.
Gram altın 1665 TL'de. Serbest piyasada gram altın 1712 - 1718 bandında işlem görüyor. 1700'ün altında bir rakam bulunmuyor. Altına kota geldi. İthalatta artış yaşandı, bu sebeple kota uygulandı. Öte yandan, altın ve mücevherata ek vergi uygulandı.
1 gramın altındaki altınların üretimi yasaklandı. Bu hafta birçok kişi "Elimde yarım gram altın var, ne olacak?" diye sordu. Endişe edilecek bir durum yok.
'GRAM ALTINDA BU RAKAMI ARTIK GÖRMEYİ BEKLEMEYİN'
Gram altında 1680 - 1700 bandını dikkate almamız gerektiğini söylemiştim. Kotalar geldiğinde %4'lük bir değer artışı yaşandı. Artık resmi kur ve serbest piyasalar arasında en az 50 liralık fiyat farkı olacak. Bazen bu fark 80 lira ya da 100 lira da olur. Ekran ile serbest piyasalarda gram altında aynı fiyatı kesinlikle beklemeyin.
Gram altın TL 1700 altına sarkmayabilir. Bugün elimde TL olsa ben gram altın almalı mıyım? Hemen alırdım. 1880 öngörüm hala devam etmekte. 1800 yukarı yönlü kırılınca yeni bir yol haritası belirleyeceğiz. Kendimize. Elinde TL olan bu imkanları değerlendirmeli."