Emekli aylıkları 20 bin TL üzerine çıkabilir! O emekliler için kritik detay: Bunu yapan emeklisini yüksekten alacak

Emekli aylıkları 20 bin TL üzerine çıkabilir! O emekliler için kritik detay: Bunu yapan emeklisini yüksekten alacak

Türkiye’de her geçen gün zorlaşan yaşam şartları emekli maaşıyla geçinmeyi de imkansız kılıyor. Ancak emekli aylıkları 20 bin TL üzerine çıkabilir. O emekliler için kritik detay gelirken, bunu yapan emeklisini yüksekten alacak. İşte detaylar…

Sabah’ın aktardığına göre emekli maaşını yüksekten almak mümkün. Bunun için geçmişi asgari ücretten gelen bir kişinin sonraki yıllarda tavan kazançtan prim yatırması gerekiyor. Böylece aldığı emekli maaşı 20.000 TL’yi geçebilir.

Prime esas kazancı SGK’ya yüksek bildiren kişilerin maaşında artış olur. İşçi, memur, esnaf statülerinden emekliye ayrılıp destek primi ödeyerek çalışmaya devam eden kişilerin aylıklarının artması için farklı formüller var. Geçmişi asgari ücretten gelen bir kişi sonraki senelerde tavan kazançtan prim yatırdığında emekli olunca alacağı maaş 20.000 TL’nin üzerine çıkabiliyor. Farklı sosyal güvenlik statülerinde çalışan kişilerin son 3.5 senede SSK’dan emekli olması durumunda da kazancı yükselmektedir.

Bu sene için SSK’lı bir çalışan için asgari prim miktar 7.500 TL olup, azami prim tutarı da 56.257 TL’dir. İster SSK’lı ister BAĞ-KUR’lu olsun, primini tavandan SGK’ya kazan bildiren kişilerin her ay için ileride alacakları maaş miktarı artar.

Emekliye ayrıldıktan sonra maaşını kestirip çalışmaya devam edenlerse maaşını yükseltme şansına sahip. Yeni aylığın eskiden daha yüksek olması için uzun sürede yüksek prim yatırmak gerekiyor. Emekli maaşını artırma, kök maaş hesabı ve yeni zamda merak edilenlerin cevabı ise şu şekilde:

emekli-maasi-2.jpg

PRİM GÜN SAYISININ ÇOK FAZLA OLMASI EMEKLİ MAAŞINI ARTIRIR MI?

Uzun yıllar çalışmak, prim gün sayısının çok fazla olması yüksek aylık almak için yeterli bulunmuyor. Asgari ücret ya da biraz üzerinde maaş alanlar istedikleri kadar uzun süre çalışsın aylığı çok yüksek olmaz. Burada önemli olan prime esas kazancı yüksek gösterilmesidir. İki işte birden çalışanların mutlaka ikinci iş için de prim yatırması gerekiyor. SGK'ya bildirilen matrah artınca emekli aylığı da yükseliyor.

EMEKLİ MAAŞININ ARTMASI İÇİN AKTİF ÇALIŞIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Prim, ikramiye gibi ek ödemelerinizin prime esas kazanca eklenerek gösterilmesinde fayda var. Birden fazla yerde sigortalı çalışıyorsanız primi mutlaka yatırın. Prime esas kazancınız dolayısıyla aylığınız artar. Emeklilik öncesi 3.5 yıl çok önemli. İmkanınız varsa son 3.5 yıllık primlerinizi SSK'lı olarak tavandan yatırarak (Bugün itibariyle 56 bin 27 lira) aylık yükseltilebilir. Borçlanmaların sosyal güvenlik tavanı üzerinden yapılması da emekli aylığını artırır.

emekli-maasi-1.jpg

SSK’LI OLARAK ÇALIŞANLAR İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYLA PRİM MİKTARINI ARTIRABİLİR Mİ?

İsteğe bağlı sigorta, kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödeyerek uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan bir sigorta uygulamasıdır. SSK'lı olarak çalışmakla beraber ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmama koşulu bulunuyor. Dolayısıyla 4A (SSK) kapsamında çalışanların ayrıca isteğe bağlı sigorta yaptırarak primini, emekli aylığını artırma imkânı bulunmuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN