Emekli olmak isteyen engellilere çok kötü haber! SGK uzmanı açıkladı: Engellilere emeklilik hayal mi oluyor?

Emekli olmak isteyen engellilere çok kötü haber! SGK uzmanı açıkladı: Engellilere emeklilik hayal mi oluyor?

Emekli olmak isteyen engellilere çok kötü haber geldi. AKP tarafından Meclis’e sunulan yeni Kanun Teklifi’ni değerlendiren SGK uzmanı, engelli vatandaşları emeklilik sürecinde bekleyen tehlikeleri ele aldı. İşte milyonlarca engelli çalışanı ilgilendiren yeni Kanun Teklifi ile ilgili detaylar…

Sosyal güvenlik uzmanı Mehmet Akif Cenkci, AKP'nin sunduğu "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni değerlendirdi. Cenkci, teklifin engelli vatandaşların emeklilik şartlarını zorlaştıracağını belirtti. Ayrıca, Genel Sağlık Sigortası borçları ve Esnaf Ahilik Sandığı gibi diğer düzenlemelere de dikkat çekti.

ENGELLİ EMEKLİLİĞİNDE YENİ DÜZENLEMELER

Mehmet Akif Cenkci, teklifin engellilerin emeklilik şartlarını önemli ölçüde değiştireceğini belirtti. Ekim 2008 öncesi sigorta girişi yapan engellilerin, vergi indirim belgesi ile emekli olabildiklerini hatırlatan Cenkci, bu şartların artık değişeceğini vurguladı.

"HER ENGELLİ MALUL DEĞİLDİR, ANCAK HER MALUL ENGELLİDİR”

Cenkci'ye göre, Ekim 2008 sonrası sigorta girişi yapan engelli bireylerin emeklilik için maluliyet oranı, yani iş gücü kaybı oranı dikkate alınacak. Bu da, engelli vatandaşların emekli olabilmesi için daha yüksek bir engel oranına sahip olmalarını gerektirecek.

engellilerin-emekliligi.jpg

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARINA YÖNELİK DÜZENLEME

Bir diğer önemli konu ise 1 Ocak 2015 öncesi Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına yönelik af düzenlemesi. Geçtiğimiz yıl, 1 Ocak 2014 öncesi GSS prim borçlarına bir af düzenlemesi getirilmişti. Ancak Cenkci, bu düzenlemenin yalnızca zaman aşımına uğramış borçlarla sınırlı olduğunu belirterek, tüm geçmiş borçların kapsama alınması gerektiğini savundu.

"GSS BORÇLARINA YAPILANMA GEREKİYOR"

Cenkci, GSS borcu olan vatandaşların sağlık hizmetini kamudan almadıkları halde bu borçların onlara yüklendiğini ve bunun çözülmesi gerektiğini ifade etti. Cenkci, sağlık hizmetlerinin kamudan veya özel sektörden alınmasına göre GSS sigortalılığının isteğe bağlı olmasının, en uygun çözüm olacağını söyledi.

ESNAF AHİLİK SANDIĞI YİNE ERTELENDİ

Cenkci, Esnaf Ahilik Sandığı düzenlemesinin yıllardan beri ertelendiğini ve bu sefer de 2029 yılına kadar ertelendiğini belirtti. 2017 yılında yasalaşan, 2018'de yürürlüğe girmesi beklenen düzenleme, BAĞKUR statüsündeki esnafın işsizlik ödeneği alabilmesini sağlayacak. Ancak düzenleme bir kez daha ertelendi. Cenkci, bu konuda beklentilerin karşılanmadığını ifade etti.

Cenkci, Sosyal Güvenlik Kurumu’na zamanında ve düzenli prim ödeyen işverenlere yönelik yüzde 5’lik prim desteğinin de azalacağını duyurdu. İmalat sektörü dışındaki işyerlerine verilen bu destek, yeni düzenlemeyle birlikte yüzde 4’e düşürülecek. Bu da işverenlerin prim ödemelerinde yüzde 1'lik bir artış anlamına geliyor. Cenkci, işverenlerin mali yükünün artacağına dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN