Emekli zammının ardından bayram ikramiyesi için 3'lü formül! 1750, 3000, 5.500... Artık 1.100 TL geride kalacak!

Emekli zammının ardından bayram ikramiyesi için 3'lü formül! 1750, 3000, 5.500... Artık 1.100 TL geride kalacak!

Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde ödenen bayram ikramiyelerine yapılacak zammın yolunu gözleyen emekliler ve EYT'liler için güzel bir haber geldi. Peki 2023 emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Ramazan Bayramı'nda zamlı ikramiye alınacak mı? EYT'liler bayram ikramiyesi alabilecek mi? İşte detaylar...

Bu yıl EYT yasası ile emekliler kervanına katılmaya hazırlanan milyonlarca çalışanın yanı sıra halihazırda emekli olan milyonlarca emekli bayram ikramiyelerine zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyordu.

Konuyu görüşmek için bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile TÜED Başkanı Kazım Ergün'den haber geldi. Görüşme sonrası Bakan Bilgin, "En düşük emekli maaşını ve bayram ikramiyesini yükseltecek çalışmalarımız var" şeklinde bir açıklama yaptı.

Peki 2023 emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Ramazan Bayramı'nda zamlı ikramiye alınacak mı? İşte detaylar...

torun-harclik.jpg

BAKAN BİLGİN GÖRÜŞTÜ...

22 Mart Çarşamba günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün'ün dernek binasında yaptığı sürpriz görüşmenin ardından önemli açıklamalar geldi.

Bakan Bilgin, en düşük emekli maaşı ve emeklilerin bayram ikramiyesini yükseltecek çalışmalar üzerinde durulduğunu ifade ederek çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacağını açıkladı.

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da katıldığı canlı yayında bu konuda bir açıklama geldi. Erdoğan "Açıklamak yine bana kaldı" diyerek en düşük emekli maaşının 7500 liraya yükseltileceğini söyledi.

Peki en düşük bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Bayram ikramiyelerinde en düşük ve en yüksek ücretler ne olacak? Bu yıl bayram ikramiyelerine zam var mı? Emekli bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? Kim hangi ücreti alacak? İşte bayram ikramiyelerinde uygulanacak üçlü formül..

'ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇİNDE...'


Görüşme sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklamalar şu şekilde;

"5 bin 500 liranın bugünkü şartlar için yetersiz kaldığı konusunda ben de aynı fikirdeyim. Bununla ilgili alternatifler çalışmalar yaptık. En düşük emekli maaşını yükseltecek alternatif modellerimiz var. Emeklinin bayram ikramiyelerini yükseltecek çalışmalarımız var. Emeklilere rahat nefes aldıracak düzenlemeyi ayrıntılı olarak çalıştım. Bu hafta içerisinde, en geç önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanımıza arz edeceğim. İnanıyorum ki emeklilerin beklediği, daha rahat bir nefes alacağı önerilerimizin de sayın Cumhurbaşkanımız tarafından olumlu değerlendirecektir. Bütün emeklilerin hayatında bu çalışma bir rahatlama sağlayacaktır."

emekli.jpg

2023 EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR OLACAK?


TÜED Başkanı Ergün daha önce yaptığı açıklamada emeklilere bayramlarda verilen 1.100 liralık ikramiyenin, en düşük emekli aylığı olan 5 bin 500 liraya yükseltilmesini talep etmişti. Bu talep üzerine gerçekleştirilen görüşmenin ardından emeklilere verilecek yeni ikramiye tutarlarının da açıklanması bekleniyordu.

BAYRAM İKRAMİYESİNE ZAMDA 3 FORMÜL


Sabah'ta yer alan habere göre bayram ikramiyelerine yapılacak zamda 3 ihtimal öngörülüyor.

İLK FORMÜL: ENFLASYON ZAMMI

İlk teoriye göre emeklilerin bayram ikramiyelerine yapılacak zam oranını hesaplarken enflasyonun dikkate alınması bekleniyor. Yıllık enflasyon dikkate alındığında Şubat ayında Yüzde 55.18'lik rakam ortaya çıktığı düşünülürse yapılacak artışla 1.100 TL'lik ikramiye 1.750 TL'yi buluyor. Toplamda her emekli iki bayramdan yılda 3.500 TL'lik ikramiye almış oluyor.

2. FORMÜL: REFAH PAYI HESABI


Bu hesaba göre ise Ocak ayında emeklilere yapılan enflasyon artışı ve refah payı dikkate alınıyor. Emeklilere yapılan 6 aylık artış oranını hükümet refah payı ile birlikte yüzde 30'a çıkarmıştı. Bu oran dikkate alınırsa ise 1.100 liralık ikramiye yüzde 30 zamla 1.430 liraya yükseliyor. Bunun 1.500 TL'ye tamamlandığı düşünülürse toplam yıllık ikramiye 3.000 TL'yi buluyor.

3. FORMÜL: TABAN MAAŞA GÖRE İKRAMİYE


Bu ihtimal ise içlerinde en yüksek zammı yaptıracak olan ihtimal. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün'ün önerisi dikkate alınarak toplam ikramiyenin 5.500 TL yapılması durumunda 1.100 TL'lik ikramiyenin 2.750 TL'ye yükseltilmesi ve toplamda da 5.500 TL ile en düşük emekli maaşına eşitlenmesi bekleniyor.

BAYRAM İKRAMİYELERİNİN ÖDENECEĞİ TARİH BELLİ Mİ?


Bu yıl Ramazan Bayramı 21-22-23 Nisan tarihlerine denk geliyor. Emekli bayram ikramiyesi ödemelerinin de bu tarihten 1 hafta önce hesaplara yatması bekleniyor.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 7 BİN 500 LİRA OLACAK"

NTV-Star özel yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "En düşük emekli maaşı 7500 TL olacak" açıklamasında bulundu. Erdoğan, "Emeklilerle ilgili çalışmamızı yaptık ve bu rakamı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla yaptık. Açıklamak yine bana kaldı. Bu akşam buradan güzel müjdeyi vermiş olayım. Bunu 7 bin 500 lira olarak bu akşam buradan açıklamış oluyoruz. Hayırlısı olsun." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN