EYT resmen yasalaştı! SSK'lılar yaşadı Emekli Sandığı ve Bağ-Kurlular yandı: EYT'de tüm detaylar belli oldu

EYT resmen yasalaştı! SSK'lılar yaşadı Emekli Sandığı ve Bağ-Kurlular yandı: EYT'de tüm detaylar belli oldu

Son dakika... Milyonlarca kişinin beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi dün gece yarısı TBMM Genel Kurulunda'n geçti. Gelen müjdeli haber sonrası vatandaşlar sürecin nasıl devam edeceğini araştırmaya başladı. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli olacaklar için kritik bir tablo yayınladı. SSK'lılar yaşadı Emekli Sandığı ve Bağ-Kurlular yandı. Kimse bunu beklemiyordu. EYT'de tüm detaylar aşama aşama belli oldu.

Dün gece yarısı TBMM Genel Kurulu’nda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) ile ilgili yasa teklifi kabul edildi. Böylece 24 yıllık EYT sorunu çözüme kavuşulmuş oldu. Gelen haberle sevince boğulan milyonlarca kişi, sürecin nasıl işleyeceğini araştırmaya başladı. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından kritik bir tablo yayınlayarak vatandaşları uyardı. SSK'lılar yaşadı Emekli Sandığı ve Bağ-Kurlular yandı! Kimse bunu beklemiyordu. Peki EYT şartları neler, kimleri kapsıyor? EYT ne zaman yasalaşıyor, bugün netleşir mi, başvuru nereye yapılır? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

SON DAKİKA: EYT DÜZENLEMESİ MECLİS'TEN GEÇTİ

Dün akşam milyonlarca kişinin gözü Meclis'teydi. Emekli olmayı hayal eden milyonlarca kişi EYT düzenlemesinin TBMM'den geçip geçmediğini araştırırken beklenen haber geldi. TBMM Genel Kurulu’nda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) ile ilgili yasa teklifi kabul edildi. Prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduranlar yaşa takılmadan emekli olabilecekler.

KRİTİK TABLOYU PAYLAŞARAK UYARDI

Gelen müjdeli haber sonrası sosyal medya hesabı üzerinden yeni bir paylaşımda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bir tablo yayınlayarak vatandaşları uyardı. Erdursun paylaşımında, "SSK’lılar ilk işe başlama tarihlerine göre 5.000-5.975 günü varsa bu hafta, eksik gün varsa tamamladığında, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında kadınlar 7.200, erkekler 9.000 günle YAŞ şartı olmadan emekli olacaklar." dedi.

b3.jpgİşte Özgür Erdursun'un paylaştığı tablo...

Meclis'teki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Erdursun, "Bu hafta milyonlarca kişi SGK’ya emeklilik için müracaatta bulunacak!" değerlendirmesinde bulundu. Yani önümüzdeki süreçte SGK merkezlerinde büyük sıraların oluşacağı öngörülüyor.

EYT NE ZAMAN YASALAŞIYOR?

TBMM Genel Kurulu'nda, milyonlarca vatandaşın merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlara(EYT) ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı KHK'da Değişikliklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 395 oyla kabul edilerek yasalaştı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin EYT süreci ilgili şu bilgileri verdi:

"EYT ile ilgili kanun teklifi yasalaştıktan sonra Resmi Gazete'de yayınlanmasını bekleyeceğiz. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra sosyal güvenlik kurumlarından 'emekli olabilir' yazısını alacaklar. Ve bu yazıyla birlikte işverenlerine emeklilik dilekçesi verecekler."

jhhjhhj.jpg

Bakan Vedat Bilgin, düzenlemenin kabul edilmesinin ardından Twitter hesabından paylaşım yaparak, ''Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun!'' sözlerini kullandı.

EYT MAAŞI NE ZAMAN YATACAK, BAŞVURULAR NE ZAMAN?

28 Şubat tarihinde Meclis'te görüşülerek kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde ilk maaşların hesaba yatacağı zman belli oldu. EYT'liler Mart'ta başvuracak ve ilk maaşlarını ise Nisan'da almış olacak.

Tarkan Zengin, "İşverenlerin vakit kaybetmeden aylık talebinde bulunabilmeleri için çalışanların işten çıkışlarını yapmaları gerekir. İşverenler çıkışlarını bildirdikten sonra çalışanlar bu sefer e-Devlet üzerinden ya da kurumlara giderek o andan itibaren aylık bağlatma talebinde bulunabilirler" dedi.

hjhjhj-9.jpg

Maaşlar, emeklilik için başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren ödenmeye başlanacak. Emekliliğe hak kazananların aylıkları kesintisiz ödenecek.

Kıdem tazminatı ödemeleri de yapılacak. Ödemelerin zamanı, çalışanın işverenlerle yaptığı anlaşmaya göre değişecek.

EYT ŞARTLARI NEDİR?

8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı çalışanları kapsayacak. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık şartı var. Prim günü ve çalışma süresini dolduran emekli olacak yaş süresi olmayacak.

EYT düzenlemesi zorunlu değil kapsama girseler bile istemiyorlarsa yararlanmayacaklar. Taşerondan kadroya geçenler için emeklilik zorunluluğu bulunmuyor.

hghgghgh-2.jpg

Diyelim ki bir kişi EYT kapsamında o kurumda çalışan diğer kişilere göre işveren üzerinde prim yükü fazla oluyor. İşverene prim desteği verilecek ve iş verenin yükü de azalmış olacak. EYT’li çalışan ve diğer çalışan arasında fark olmayacak.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin : Düzenlemede; yaş sınırı yer almıyor. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN